OPINII  »  EDITORIAL

Dincolo de „afară cu ungurii din țară”

Articol de - Publicat vineri, 03 februarie 2023 12:30 / Actualizat vineri, 03 februarie 2023 14:11

Dincolo de ”moarte”, ”m**e” și ”afară” există un lucru care mă pune mai rău pe gânduri decât strigătele din tribunele fotbalului românesc. E vorba despre declarațiile de la televizor, cele din ziare și de ura răspândită în subsolurile articolelor. Și mai ales de susținerea dreptului de a le rosti pe toate cele de mai sus.

Oprirea meciului de la Sepsi a dus la o sumedenie de reacții de dezaprobare. De minimizare a problemei, de împărțire a vinovățiilor și, mai ales, o căutare stearpă de zeci de evenimente în care ceilalți au început primii. Mi s-a explicat că așa fac și ungurii, că așa trebuie procedat, că nu poți ceda. Că trebuie să-ți înveți copilul să riposteze, dacă altfel nu se poate. Ba, mai mult, galeria FCU a ajuns să ne explice că ceea ce-am văzut este un atac la integritatea națională.

Foști fotbaliști, mai mari sau mai mici au dat soluții alternative, s-au plâns de soarta fotbalului de la noi și de modul strâmb în care sunt aplicate legile. Un cor de ”suntem victime aici” s-a ridicat și, mai ales, s-a susținut ideea că legea trebuie schimbată. Că totul e negociabil, că e tocmeală. Că până la urmă așa e pe stadion. Cum ar zice tribuna, am venit aici să-i luăm în p… pe ceilalți.

Cel mai puțin s-au auzit vocile firave care îndeamnă spre bun-simț și echilibru. Către limitare a urletelor, a strigătelor de galerie și către întoarcerea fotbalului către clasa mijlocie onestă și muncitoare a acestei țări. Nicio vorbă despre familiile care s-ar putea întoarce pe stadion, despre educația copiilor, despre banii pe care fotbalul îi pierde de la corporații din cauza extremismului din tribune.

Dincolo de „afară cu ungurii din țară”
Peluza Sud 1997

Stimați (vorba vine) domni, aș vrea să înțelegeți exact imaginea pe care o aveți într-o mare parte din societatea românească. Sunteți un corp de lucrători cu un profesionalism scăzut și cu o limitare în educație. Nu aveți destulă carte pentru lumea modernă și nici nu vă doriți să aveți. Sunteți agresivi, deseori misogini și aroganți față de oamenii care nu au darea dumneavoastră de mână. Construiți rar și ciupiți mult. Aveți valori desprinse de societatea modernă, europeană și promovați atitudini la limita legii și a bunului simț. Sunteți infectați de lumea interlopă și deseori luați parte la afaceri care vă aduc în preajma pușcăriei. 

Cu câteva excepții majore, nimeni nu știe despre dumneavoastră ce ați construit în viață, ce afaceri oneste aveți și de unde vin banii cu care lucrați. De multe ori, afacerile sportive pe care le conduceți lucrează cu bani publici și fără ei nu v-ați descurca. Apelul la resursa publică este vital, în ciuda faptului că este singurul sport la care publicul chiar plătește bani și la televizor și la intrare.

Rezultatul este că veți pierde nu numai banii companiilor care nu vor să se asocieze cu dumneavoastră, dar și o generație de tineri profesioniști care nu vor să aibă de a face cu dvs. Nici ei și nici copiii lor. Veți umple tribunele de public extremist, iar televizoarele îi vor aduce în față pe cei mai în vârstă, în căutarea unei speranțe de demult.

Pentru cei care nu se regăsesc în rândurile astea, dacă vreți performanță, bani și acceptare, luați-vă sportul înapoi! Delimitați-vă de cei care strigă unii împotriva altora! Încurajați munca, zâmbetul și aprobarea altor idei. Nu vă înfrățiți cu interlopi și construiți cu răbdare. Și lăsați integritatea țării în seama celor care chiar pot să se ocupe de ea.

P.S. Nu vă mai obosiți să scrieți că nu am avut reacție la ce fac cluburile sub steag minoritar în România. Am scris trei articole. Le găsiți în arhivă, sub numele meu. Reprezentanții cluburilor din Harghita și Covasna sunt fix la fel, dar în altă limbă. Textul de mai sus li se adresează și lor.


Comentarii (24)
TzurcanuDePitesti
TzurcanuDePitesti  •  09 Februarie 2023, 03:00

spunea cindva PEtracke Tzutzea " dacă știam ca voi face pușcărie 13 ani munca silnica pentru niște ***." pai da pentru ca România a știut sa -și ascundă prin cimitire cenzurate și morminte uitate tot ce a dat mai bun in interbelic. dacă zici ceva de Nae Ionescu ești legionar. Ei și? Pai la evrei cine sa fie antisemit. cind se lupta copii lui AVRAAM adică palestinienii și evreii? sunt din același tata. Dar se uita. Se uita și ca procesul Pacificului nu a existat acolo fiind adevăratul genocid farcut de japonezi omorând peste 30 de mil de chinezi. mă uitam la cei din sf Gheorghe trimiși cu echipa la alt meci avut recent loc și unde românașii noștri curajoși in haita procedau la fel cu ungurii cre vădit au venit știind reacția romanilor. dar dece nu au strigat ei așa românașii noștri pe cind juca Bölöni? și mai erau multi alți unguri care au slujit steagul romanesc corect. Ei se lupta pentru ca așa c red ca au fost in Transilvania niște sute de ani dar noi nu suntem in stare sa îl urechiem pe JELINSKY care a pus piciorul la propriu pe hitul preoților ortodocși de acolo. NU am făcut nimic cind am fost inulstati de nea actorarasul asta ca Bucovina nu ne-a aparținut. Ce au considerat trădătorii din țară a fost sa-i cenzureze pe Eminescu și Eliade și alții care au scris de Bucovina. Ar fi făcut ungurii așa ceva dacă cei doi le aparțineau ? nu. așa ca... suntem de tot ***-ul

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

rumunek
rumunek  •  04 Februarie 2023, 17:10

Toate acele discuții de după, se refereau la modalitatea aleasă de a “rezolva” o situație, cu care nu părea nimeni de acord. Adică, mai direct, dacă nu era mai nimerit, inclusiv pentru cetățenii cu bilet plătit din Sf. Gheorghe, jigniți de cele strigate, ca suporterii olteni să fie evacuați, trimiși acasă și meciul să continue. Eu zic că așa era normal, în situația dată, mai ales că nu trebuia să evacueze vreo câteva mii de oameni. Articolul de mai sus, cu tot respectul, are o mireasmă de “hai să vă arăt cât de european sunt eu, mai ales că am scris ceva nasol de finanțarea sportului de aici din fonduri din Ungaria”. Eu, cel puțin, alt mesaj nu am descifrat. Ca să fiu cinstit, anumite comentarii păreau mai interesante decât articolul în sine, mai ales dacă vrei să respecți și să asculți opinii diferite.

corectorul
corectorul  •  04 Februarie 2023, 16:07

Cel mai grav este faptul ca cei mai multi dintre noi sunt vadit lipsiti de cultura juridica, necunoscand sensul si intinderea celui mai clamat drept al omului, anume dr. la libertatea de exprimare. Acestia nu stiu ca libertatea de exprimare este un drept limitat, exercitarea sa fiind intotdeauna conditionata de neprejudicierea demnitatii si imaginii celorlalti (art, 30, alin. 6 din Constitutie). Asadar, daca ii lezezi imaginea si demnitatea celuilalt, nu mai beneficiezi de dreptul la libera exprimare si raspunzi juridic in consecinta.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează