OPINII  »  EDITORIAL

Acel om bătrân, bătrân

Articol de - Publicat miercuri, 12 mai 2021 09:41 / Actualizat miercuri, 12 mai 2021 09:47

O lecție proaspătă de corectitudine politică într-un singur sens predată de Serena Williams. Destinatar, Ion Țiriac, dar nu numai.

A-l apăra pe Ion Țiriac este un exercițiu între riscant și caraghios. Este ca și cum l-ai proteja pe leu de intruziunea antilopei. 

Sau ca atunci când îi ții partea prințului Von Liechtenstein, care l-a vânat pe ursul Arthur pretinzând că ajuta sătenii să scape de bestia care le teroriza gospodăriile.

Ziua vânătorului

Ca să vedeți cum se potrivesc lucrurile, Țiriac însuși este mare vânător. Și asta nu de ieri, de azi, ci încă de pe vremea prieteniei cu Ion Gheorghe Maurer, prim-ministru istoric al epocii Ceaușescu. 

Fost număr 8 mondial în 1968, într-un timp în care totuși tenisul nu se juca purtând basca pe cap, Ion Țiriac tocmai a împlinit respectabila vârstă de 82 de ani. 

Conform obiceiului din ultimii ani, miliardarul român și-a aniversat ziua de naștere la Madrid, adică exact acolo unde patronează unul dintre cele mai importante turnee din calendarul ATP și WTA.

Aducere aminte despre clovnul „rasist și sexist”

Serena Williams nu a participat la competiția din capitala Spaniei. Previzibil. Conflictul dintre familia Williams și Țiriac datează de mai mult timp, dar s-a aprins la finalul anului trecut. 

Invitat la o emisiune la TVR, Țiriac a avut un comentariu neechivoc la adresa marii campioane americane, căreia i-a recomandat să se retragă. Acesta a adus în sprijinul afirmației vârsta și masa corporală ale Serenei. 

"La vârsta asta (n.r. - 39 de ani) şi la greutatea pe care o are acum, nu se deplasează atât de uşor pe cât se deplasa acum 15 ani. Serena a fost o jucătoare senzaţională. Dacă ar avea puţină decenţă, s-ar retrage". 

Cronologia evenimentelor este în general cunoscută, dar merită o recapitulare. Soțul Serenei, un anume domn Ohanian, a reacționat: "2021 şi nicio reţinere când un clovn rasist/sexist care se exprimă public se ia de familia mea." 

Apoi, "A trebuit să caut pe Google... se pare că fata mea de trei ani are mai multe victorii de Grand Slam decât acest clovn". Ha, ha! Vă vine să râdeți?

Acel om bătrân, bătrân
Ion Ţiriac FOTO: Imago

Unde este totuși rasismul?

Așadar, Ion Țiriac este clovn rasist și sexist dacă spune că Serena, pe care o consideră o jucătoare senzațională, are o vârstă la care ar trebui să se gândească la retragere. Și o greutate care o împiedică să mai atingă performanțele fizice de odinioară. 

Totuși unde este rasismul? Dar sexismul? Dacă afirmi despre un om că este gras, acesta se poate simți jignit în amorul propriu, dar nu poate invoca rasismul. Căci greutatea nu este o boală a afroamericanilor, ci este consecința unei exagerate relații de prietenie cu mâncarea. La fel, vârsta. 

Ca sportiv de performanță vine un moment când trebuie să simți că este bine să te retragi. Pentru că ești bătrân pentru sport. Punct.

Când tace vânătorul de mistreți

Așa neșlefuit cum îi place să pozeze, Țiriac asta i-a transmis Serenei. De la un punct încolo îți faci singur rău concurând. Fizic, dar și la nivelul imaginii. 

Sunt acestea săgeți în direcția Serenei, care denotă o antipatie reciprocă mai veche? Bineînțeles, dar nu au în vârful oțelit nici venin de rasism, nici otravă de sexism. Nu a fost vorba despre dimensiunile legendarului fund al Serenei, nu a fost evocată culoarea pielii. 

Nici măcar n-a fost vorba despre tratamentul cu substanțe aflate pe lista neagră WADA, terapie de care surorile Williams au beneficiat ani de zile cu prescripție medicală. Aici, neașteptat de finuț Țiri al nostru. Despre subiecte tabu ca dopajul chiar și un faimos vânător de mistreți păstrează tăcerea.

Analiză pe text

Zilele acestea, Serena se află la Roma, participând la ultimul mare turneu înainte de Roland Garros. Ziariștii italieni nu au scăpat ocazia să o întrebe dacă absența de la Madrid a fost cauzată de relația tensionată pe care o are cu Țiriac. 

Americanca a oferit un răspuns scurt, dar care merită o analiză atentă apropo de delictul discriminării. Cum ar fi aceea pe criteriul vârstei. Fiindcă atunci când multipla campioană de Grand Slam replică râzând "A, comentariile făcute de omul acela bătrân, bătrân?", te trimite direct la senilitate, la tanti Roza, nu la înțelepciunea senectuții. 

Ceea ce, sper că observați, este altceva, mult mai grav, decât spusese Țiriac. E o nuanță care nu trebuie ratată. 

Da, ingrată sarcină să fii avocatul celui căruia Securitatea română îi dăduse nume de cod Titi Ionescu. Ce haios! În rest, noi să fim sănătoși, care vaccinați, care nevaccinați, toți așteptând însă ca Simona să reușească la Roma mai mult decât la Madrid. 

Apoi, la Paris. Apropo, dacă spunem că Simona este prea nervoasă în ultima vreme și că antrenorii ei sunt cam pe calapodul lui alde Toni Petrea pentru Gigi Becali, suntem sexiști sau rasiști? Sau bătrâni, bătrâni…


Comentarii (11)
296839007513707
Cris Juganaru  •  12 Mai 2021, 17:56

1. Daca faci o afirmatie prin care aduci o ofensa cuiva in legatura cu aspectul sau fizic (inferiorizand ul ca e gras, slab etc), nu reprezinta rasism, ci reprezinta discriminare pe criteriul aspectului fizic, fapta ce atrage raspundere juridica potrivit art. 15 din OG nr 137/2000. 2. Prin declaratiile sale la adresa Serenei, Tiriac nu a discriminat o pe criteriul aspectului fizic, nevizand ofensarea acesteia, ci doar remarcand nepotrivirea conformatiei sale actuale cu performantele din tenis. 3. Din analiza pe text a evenimentului in care Serena a produs ultimele comentarii, rezulta ca nu aceasta a fost cea care a initiat expresia “acel om batran” cu privire la Tiriac, ci un jurnalist din cadrul conferintei de presa, care a intrebat o expres pe Serena in legatura cu motivul neparticiparii la aceste turneu, daca ar fi cauzata de disputa cu “acel om batran (Tiriac”. Iar Serena a preluat retoric afirmatia jurnalistului, spunand evaziv: “da....acel om, batran, batran...”. In concluzie, cel care ar putea fi blamat pt producerea acestei afirmatii ar fi in principal cel care a initiat o si a urmarit in mod expres provocarea, adica jurnalistul, si mai putin Serena, care doar a achiesat retoric la ea.

itu52
itu52  •  12 Mai 2021, 17:53

Țiriac se învârte de mult timp în lumea tenisului mare. A auzit și a văzut multe, de la jucător și antrenor până la organizator de turnee. A făcut bani din toate situațiile pe care tenisul i le-a oferit. A fost un magnet al banului și nu a lăsat inima să se cuibărească în afaceri. Nu știe nimeni ce se ascunde cu adevărat sub mustața stufoasă sau aparența de „moș” Martin. Sigur știe mai multe decât noi despre S. Williams, sau Sharapova și a ales o cale mai puțin plăcută de a transmite acest lucru. La nivelul acesta nimeni nu-și dă de *** cu părerea. Poate a vrut să spună „vezi că bați, dar nu pe cinstite - ar fi cazul să termini !, Ajunge! Ocolește turneul meu.” Diplomație, iar ursul știe să-și apere bârlogul, cât există. Mai există oare? Parcă asta era continuarea acelui bătrân, ... bătrân.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

dragan
dragan  •  12 Mai 2021, 17:15

in plus: amestecati vinatorul de mistreti cu securistul Ionescu, constient (?) ca asta n-are nicio legatura cu OMUL DE TENIS- cu jucatorul, antrenorul si proprietarul de turneu Ion Tiriac! unde e actionarul bancar- ***, constructorul de imobile si pilotul de avion? unde l-ati uitat pe jucatorul de hochei, pe samariteanul care e- chiar daca d-voastra habar n-aveti ca mai exista si-un astfel de Tiriac? din tortul existential Tiriac- blat, crema, sare, zahar pe masura- alegeti doar felia care va sprijina concluzia partial-subiectiva? e simplu: un om COMPLET din tenis, care a facut (in tenis) cam tot ceea ce putea sa faca un om intr-o viata, a declarat despre o mare campioana ca, citez, daca ar avea DECENTA s-ar retrage ACUM de pe teren! luati un dictionar si cititi ce inseamna cuvintul decenta- implicit, lipsa ei! atit! p.s. batrinii- batrini? rugati un prieten sa va imprumute Batrinul si Marea! e o carte care merita recitita anual, chiar daca autorul-un sinucigas, alcoolic pe deasupra- a uitat sa strecoare printre personaje, macar unul care sa fie de culoare! daca avea umor, domnul Tiriac i-ar fi trimis doamnei Williams cartea supremului Hemingway! cadou! daca avea (si) sarcasm, i-ar fi trimis respectivul volum tradus in limba romana!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează