OPINII  »  EDITORIAL

Când CTP iese din tabăra patrioților

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat luni, 16 ianuarie 2023 19:50 / Actualizat luni, 16 ianuarie 2023 19:55

Jurnalistul ne spune ce știam și ce am scris și noi. Roxadustatul nu apare din greșeală în mâncare sau în vitamine.

Început rău pentru românce la Melbourne. În prima zi de concurs, Jaqueline Cristian și Ana Bogdan au pierdut întâlnirile cu americanca Jessica Pegula (6-0, 6-1) și unguroaica Anna Bondar (2-6, 6-2, 3-6). Altfel, nu ne mai vindecăm de țâfna asta națională, că, deh, româncele sunt tratate cu lipsă de respect și sunt trimise să joace pe terenuri secundare ale complexului Melbourne Park. 

Să nu ne amăgim, chiar cu 5 sportive pe tabloul de concurs, România nu este o mare putere în tenisul feminin. Este o națiune cu performanțe decente, la fel ca și jucătoarele din spatele Simonei Halep, dar nu o putere. Puteri sunt și au fost Cehia, Australia, SUA, Franța, noi suntem cei (cele) din linia a doua.

De pe forehand pe backhand

Am spus Simona Halep. De fapt, ea rămâne subiectul. Și când nu joacă. Sau tocmai pentru că nu joacă. Observ cu o mică satisfacție profesională că indignarea maselor largi provocată de anunțul suspendării (provizorii) pentru dopaj cu roxadustat a început să se mai tempereze. 

De la „Nu se poate așa ceva, este exclus, Simona este mai presus de orice bănuială”, refren care ne-a însoțit în momentul declanșării crizei, s-a trecut la un ton mai rezervat. Suporter necondiționat al Simonei și plasat inițial în tabăra, hai să-i spunem, „patriotică”, jurnalistul Cristian Tudor Popescu atrage și el atenția într-o intervenție recentă că lucrurile sunt mai complicate.

De la „Nu pot să cred că Simona ar recurge vreodată la o astfel de modalitate ca să-și îmbunătățească performanța” la comentariul de ultimă oră, care aduce mai degrabă a prevestire pesimistă.

Ce s-a întâmplat, de unde schimbarea asta de opinie a unui om ale cărui opinii despre tenis sunt atât de prizate de public?

Când CTP iese din tabăra patrioților
Simona Halep

Teoria 9, 2, 4

CTP spune că este puțin probabil ca o substanță ca roxadustatul să apară într-un supliment nutritiv contaminat, teorie pe care se bazează apărarea construită de avocații dublei câștigătoare de Grand Slam. Mulțumim, asta au spus și unii dintre noi de la bun început, cu riscul asumat de a fi înjurați cum numai în limba română poți fi înjurat. 

Mai mult, în baza unor informații pe care susține că le deține, CTP avansează trei variante de scenarii, fără ca vreunul să conțină absolvirea de vină a sportivei. Acestea sunt numite pe scurt 9, 2, 4. Tradus, 9 luni, 2 ani și 4 ani, adică posibilele variante de pedepse pe care ar urma să le primească Simona. Ideea este că sunt șanse minime ca Simona să scape fără suspendare. 

Ce te faci însă că președintele FRT, George Cosac, o vede participantă măcar la un turneu de Grand Slam anul acesta? Optimism sau bluf?

Ce ne mai rămâne? Rușinea?

Procesul Simonei Halep este într-un fel procesul sportului românesc pentru că pune în discuție cel mai important nume al ultimelor decenii. Căderea ei ar însemna pulverizarea unui reper, demolarea ideii că încă mai contăm în sport. 

Ce ne rămâne? Ne rămâne David Popovici cu uluitoarele lui medalii și recorduri, ne rămân canotoarele și canotorii care merg pe valul speranțelor noastre. Vedeți ce liric sună? În rest, să sperăm că legumele alea la care tot fac reclamă David cu prietenul lui Robert n-or fi și ele contaminate naibii cu vreo otravă care crește hemoglobina. 


Comentarii (21)
Papalaga
Papalaga  •  18 Ianuarie 2023, 05:14

Băiețaș, GSP/Digi nu e vina lui CTP ca tu esti prost facut grămadă si înțelegi ce vrei

Zanzic
Zanzic  •  17 Ianuarie 2023, 17:52

De ce sa mai scrii un articol?Ca sa mai iei un ban de la gazeta?Crezi ca ai o opinie?Te inseli.Ai doar aceeasi doza de venin pe care cred ca ti-o injectezi zilnic in vene,pentru ca muscatura ta sa para letala.Simona Halep,nu cred ca are un egal in tara asta prin ceea ce a realizat,sau daca da,cei care o egaleaza sunt foarte putini.Restul,intr-un fel sau altul,traim sau incercam sa fim remarcati dandu-ne parerea despre ea.Oare noi,cine suntem?Oare TU,cine esti,sa te crezi indreptatit sa devii judecatorul ei?

radumatei
radumatei  •  17 Ianuarie 2023, 16:12

Fără a fi un fan al lui CTP, nu pot să nu admir backhandul simbolic pe care i-l servește direct în freză d-lui Geambașu, demontând punct cu punct afirmațiile deplasate din textul de mai sus.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează
Close