OPINII  »  DINAMO - ASTRA

Cum l-a învins Popa pe Mihaiu

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat miercuri, 12 mai 2021 20:55 / Actualizat miercuri, 12 mai 2021 21:02

Loteria penaltyurilor. Marea extragere loto 5 din 49. Ba nu, 5 din 5. Cine ghicește 5 din 5 câștigă, merge mai departe. Nu v-ați săturat să tot auziți clișeele astea?

Nu v-ați săturat să tot auziți clișeul ăsta? Suntem la fotbal, se bat lovituri de departajare, față în față sunt portarul și executantul, mingea seamănă, într-adevăr, cu o bilă din acelea amestecate de aerul comprimat din malaxorul loteriei. Și cam atât, aici se oprește asemănarea.

Emoția atacantului

Nu este roata norocului, nu dai cu zarul, se înfruntă direct cel care bate penaltyul și cel care încearcă să îl apere. În cazul nostru, doi tineri jucători. Promițători. Andreas Mihaiu, atacant, 22 de ani, și Mihai Popa, portar, 20 de ani. Portarul nu este un nebun, așa cum glăsuie alt nemuritor clișeu, dar trebuie să fie un tip curajos, cu mintea limpede, concentrat la ce are de făcut și atent să își urmărească planul. Și-a studiat adversarii, le cunoaște automatismele, deci știe cam unde urmează să bată fiecare.

Altă axiomă fotbalistică, enunțată de milioane de ori, dar niciodată demonstrată, aceea că penaltyul nu se apără, ci se ratează, nu ia în calcul emoția suplimentară a celui care bate, față de cel care se află în poartă. Paradoxal, tocmai statutul de victimă sigură (om care nu are ce pierde?) al portarului, în antiteză cu acela de virtual călău al atacantului, Lăcătuș va marca, Lăcătuș trebuie să marcheze!, îl poate bloca pe executant și poate nivela oarecum șansele.

Cum l-a învins Popa pe Mihaiu
Andreas Mihaiu a ratat de două ori la loviturile de pedeapsă. Foto: Cristi Preda

Nu te tratezi cu elegii

Pe scurt, Popa a avut nervii mai tari și și-a făcut mai bine meseria decât Mihaiu. Mihaiu care ratând de două ori execuția (eșuase întâia oară pentru că bătuse la fel ca și a doua oară, adică previzibil și poticnit, nu din cauză că nu rămăsese Popa măcar cu un picior pe linia porții) a contribuit decisiv la eliminarea lui Dinamo în semifinala de Cupă cu Astra. Mihaiu, despre care am tot pompat cuvinte de laudă în ultima vreme, ori a clacat nervos, ori nu era pregătit tehnic să bată penaltyul care califica Dinamo. Sau și una, și alta. Și sigur că îl ajută să nu fie ars pe rugul intoleranței acum, după rateul cu repetiție. Dar dacă se va trata doar cu epistole DDB, scrise cu căutat fior literar, nu va învăța foarte multe. Iar data viitoare va rata din nou.

Principiul vaselor necomunicante

Este frumos că suporterii își încurajează jucătorii în momentele grele, că apelează la pilde celebre, cu Roberto Baggio pe post de nefericit erou romantic. Paranteză. Las’ că și marele Baggio ratase penaltyul din finala mondială cu Brazilia tot din cauza su-per-fi-ci-a-li-tă-ții, nu că avea în față un leu-paraleu în persoana lui Taffarel. Închidem sertarul memoriei de etern suporter al squadrei azzurra și revenim. 

La fel de frumos ar fi ca și jucătorii dinamoviști să răspundă fanilor, mai ales celor finanțatori, cu aceeași implicare și pasiune. Tare mi-e teamă însă că fluidul acesta de solidaritate nu circulă în ambele sensuri. Posibil să ne înșele atitudinea pasiv-neutră a lui Anton, care nu părea deloc un om cu adevărat apăsat de eșec la interviul de după meci, ci mai degrabă preocupat de viitoarea destinație. Câine până la pâine. Una mai albă.

Altfel, ce să mai zici de cei care se dăduseră la o parte când s-a întocmit lista executanților? Nimic nou sub soare. Loviturile de departajare sunt momentul adevărului, nu o ruletă măsluită de un dubios șef de cazinou. Curaj, nervi tari, stăpânire de sine, cunoașterea slăbiciunilor adversarului. Asta trebuie și nu e puțin deloc. Norocul este să nu șutezi naibii în vreun mușuroi de cârtiță. Iar la sfârșit, după ce ți-ai făcut treaba și dacă ai și simțul umorului, poți să cânți O, sole mio! Chiar și în falset.


Comentarii (9)
mosvasile
mosvasile  •  13 Mai 2021, 15:03
Postat de dragdim pe 13 Mai 2021, 06:01

Semifinala CE 2000, Frank de Boer a ratat 2(doua!) penalty-uri in același meci, contra Italiei. Postacii de pe FB de care dispune DDB sunt din ce in ce mai jalnici și slăbuți in ale fotbalului. Mihaiu provine dintr-un fotbal foarte sărac, unde lucrurile se fac cu sfert de măsura, iar educația sportiva și dezvoltarea lui ca jucător este cel mult mediocra. Copii ăștia nu aveau terenuri și mingi, ce sa mai spunem de antrenori competenti și metode de antrenament moderne și vrem ca după 3 reprize in mămăliga 1 sa fie gata pentru a putea juca la Bayern. Spunea unul ca Eșanu e praf la penalty-uri, băiatul asta a primit o șansa doar pentru ca nu exista alta soluție. Nimeni nu s-a interesant de el și vrem sa fie Ter Stegen.

Esanu ar face bine sa caute inregistrari cum apara penalty-urile fostul portar al lui Dinamo- Jaime Penedo!Pentru ca apara foarte multe penalty-uri!Dar eu cred ca e o oarecare deosebire intre a bate un penalty si a bate o lovitura de departajare!

parpalache
parpalache  •  13 Mai 2021, 14:57

Despre cum a tras Mihaiu?Pai mie unuia mi-a fost dureros de clar ca... va rata!Fiindca avea o figura ravasita-ca un condamnat care se ducea spre esafod!Iar la repetarea loviturii,cred ca nici nu mai stia cum il cheama!Dupa aceea,cand a vazut ca va trage Nepomuceno...Am inchis televizorul!Punandu-i pe lista pe astia doi,Uhrin cred ca a avut o sincopa!

zorrozabal
zorrozabal  •  13 Mai 2021, 14:45

Daca e sa cautam vinovati...Primul este evident antrenorul!Nu pui pe lista un jucator care nu e titular si joaca doar sporadic!Cand ai in echipa si jucatori mai puternici(fizic),ca Puljic si Bejan!Alt vinovat este si portarul (Gr)Esanu!La loviturile de departajare!In loc sa se concentreze si sa fie atent la fata si la privirea celui care se pregateste sa bata-ca si la„limbajul corpului”-ca sa anticipeze in ce parte va trage-el se complacea intr-o topaiala caraghioasa si enervanta in poarta, care il zapacea de cap,in loc sa-l mentina concentrat!Iar vinovat este si Mihaiu bineinteles,pentru ca macar a doua oara trebuia sa traga...ca un fundas!Adica tare si pe poarta!Repet,asta numai daca e sa cautam vinovati!Pentru ca un penalty foarte important(nu lovitura de departajare),a ratat pana si Claudiu Niculescu-intr-un meci din grupele Europa league(Dinamo-Panatinaikos,prin 2011)!Cauza-gasita de„specialisti”atunci, a fost ca jucatorul doar intrase in teren de cateva minute si probabil ca era insuficient incalzit!Dar daca Mihaiu(muschii lui), nu mai era„suficient de incalzit”-pentru ca de la incetarea meciului si pana cand i-a venit si lui randul sa traga, a trecut vreun sfert de ora?

Vezi toate comentariile (9)
Comentează