OPINII  »  EDITORIAL

Din învățăturile lui Dan Șucu

Articol de - Publicat duminica, 11 septembrie 2022 19:54 / Actualizat duminica, 11 septembrie 2022 20:01

Se putea să nu aibă o părere acționarul rapidist și să nu dea în noi cu o sfătoșenie după bătaia de la Târgu Jiu?

Spre deosebire de colegul și prietenul meu Silviu Samuilă, nu cred că numitul Săpunaru Cristian este un caz medical. Personajul care a plătit cea mai mare amendă din istoria clubului FC Porto, tot pentru un episod de violență fizică și verbală, nu este un om suferind de o afecțiune identificată de savanții americani. El este un bărbat de 38 de ani sănătos tun, emanație sută la sută a universului interlop. Lume la care noi nici cu gândul nu gândim.

Sclavi, servitori și oameni verticali

Despre Săpunaru s-a vorbit și scris deja foarte mult. Personaje pitorești, dar cu termenul de garanție puțin expirat, gen Mitică Dragomir, îi iau apărarea. Oricum, îmi închipui că respectivul Cr. S. nu dă doi bani pe părerea celorlalți, care sunt sclavi, valeți, servitori sau lefegii ai cuiva, el fiind unul dintre puținii oameni liberi care se luptă permanent cu sistemul pervers și corupt. De exemplu, a spune despre Cr. Săpunaru că este salariatul lui Dan Șucu este o jignire. El este căpitanul Rapidului, iar domnul Șucu este onorat să îi poată plăti un salariu lunar de multe mii de euro. Plus bonusuri. Așa se pune problema.

"Mânca-ți-aș", nu te știam așa!

Povestea bătăii de la vestiarele stadionului din Târgu Jiu nu este completă dacă eliminăm din ea două personaje aparent secundare. Unul ar fi portarul Horațiu Moldovan, celălalt acționarul Dan Șucu. Horațiu Moldovan într-o nouă prezentare. Horațiu în ipostaza băiatului de cartier, uns cu toate alifiile și înjurăturile. Am descoperit cu ocazia asta că Horațiu al nostru, băiatul acela timid și educat, este, "mânca-ți-aș", spurcat la gură? Da, cu neplăcută surprindere.

Învățătorul, moralistul, șeful

Din învățăturile lui Dan Șucu

Personajul principal nu este însă nici Săpunaru, nici Horațiu Moldovan, ci respectabilul domn Dan Șucu. Căci, nu știu dacă ați observat, "discretul" și "misteriosul" om de afaceri s-a insinuat în peisaj cu o viteză uluitoare.

Dan Șucu omniprezent pe stadion.

Dan Șucu invitat de onoare al emisiunilor sportive TV. Dan Șucu cu o părere despre orice.

Dan Șucu ne spune cum trebuie să ne organizăm, ne informează câte filtre de siguranță are Rapidul (dar nu ne spune de ce Rapidul e campion la scandaluri),

Dan Șucu îl trage de urechi pe Gică Popescu, despre care în subtext ne spune că e cam habarnist,

Dan Șucu ne învață cum trebuie să privim un meci de fotbal,

Dan Șucu ne meditează cum să ținem furculița și cuțitul și ne explică de ce nu-i bine să înfulecăm fotbal pe pâine.

Dan Șucu ne mobilează și ne înnobilează. El este în toate cele ce sunt și-n cele ce mâine vor râde la soare, vorba poetului.

Dar domnul Dan Șucu nu este poet. Este însă un prozator redutabil al timpului său. Așa arată noul model de investitor în fotbal? Ca unul care ține prelegeri manageriale și lecții de bună purtare, dar care îi ia apărarea unui individ antisocial ca Săpunaru, cu aerul acela sfătos și superior al patronului care dă castane subordonaților? Nu, mulțumim! 


Comentarii (48)
aldan
aldan  •  13 Septembrie 2022, 12:56

Domnule Cristian Geambasu, pareai o persoana echidistanta! Este adevarat, mea culpa, nu prea te-am citit!

adriann_
adriann_  •  12 Septembrie 2022, 18:27
Postat de pacient pe 12 Septembrie 2022, 17:04

In concluzie, un gest provocator poate avea consecinte precum cele de la Craiova. A diminua importanta acelui gest (facut nu de un suporter, ci de un stewart al clubului din Craiova) inseamna rea-vointa si nu respecta nimic din "simtul masurii" proclamat cu multa principialitate mai jos. Cat despre Moldovan, discutia este inutila pentru ca ne grabim sa judecam ce spun oamenii in niste contexte destul de tensionate, dar lejer de interpretat cand suntem acasa si ne simtim stapanii moralitatii. Mi-ar fi placut totusi un schimb de replici in care sa cautam puncte comune, nu divergente.

Poti sa cauti mult si bine puncte comune cu *** ciobanului, dar primul lucru pe care ar trebui sa-l intelegi este ca postaceii care presteaza pe-aici pentru puscariasul din Pipera nu au treaba cu fotbalul. (unii au fost prinsi in repetate randuri ca nici macar nu se uita la meciuri). Sunt practic niste vuvuzele care presteaza la foc automat dupa template-uri bufnite din mintea perfida dar limitata a subinginerului puscarias si cartonat. Cu alte cuvinte, la fel de bine ai putea incerca sa discuti rational cu un perete...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

flob
flob  •  12 Septembrie 2022, 18:23
Postat de Shogun01 pe 12 Septembrie 2022, 10:53

Deci, concluzia ta, este ca a procedat corect Sapunaru?

Singurul gest cu care nu sunt de acord, este cel produs la intrarea în tunel. In rest, ce ar fi trebuit sa facă când au sărit *** infractorului ieșit provizoriu de la zdup au tăbărât pe el?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (48)
Comentează