OPINII  »  EDITORIAL

Glaspapir

Articol de - Publicat luni, 22 noiembrie 2021 16:03 / Actualizat luni, 22 noiembrie 2021 16:18

Florin Prunea l-a atacat dur pe Ilie Dumitrescu, iar intervenția a fost interpretată ca o ruptură în Generația de Aur. Nimic mai fals.

O seară liniștită de duminică. În studioul emisiunii DigiSport Special, Ilie Dumitrescu dezvăluia exclusiv oferta primită de Gheorghe Hagi din partea președintelui FRF, Răzvan Burleanu. În cuvinte alese cu o grijă farmaceutică, fostul internațional aducea la cunoștința publicului refuzul lui Hagi, subliniind totodată inițiativa/gestul șefului de la Casa Fotbalului. 

Aflam de la eroul meciului cu Argentina că timp de peste două ore, Hagi îi explicase lui Burleanu felul în care vede el dinamica viitoare a fotbalului românesc și faptul că nu poate da curs ofertei, ca patron-manager și antrenor al Farului aflându-se într-o stare de incompatibilitate.

Prunea iese pe centrare!

Intervenția telefonică a lui Florin Prunea a stricat atmosfera de speranță strivită de principii care domnea în platou. Hagi tocmai primise o propunere concretă din partea președintelui federației, dar ni se spunea că fusese obligat să o decline căci pe altarul fotbalului visat de el corectitudinea, aspirațiile și pasiunea nu pot coabita cu compromisul. 

Acum însă, portarul din meciul cu Suedia a ieșit decis pe centrare. Chit că ea venea de la un coechipier. Prunea i-a reproșat lui Ilie atitudinea pacifistă față de Burleanu. Fostul mare atacant afirmase că prin oferta înaintată lui Hagi, plus discuțiile cu Dan Petrescu, șeful FRF a demontat teoria potrivit căreia ar avea ceva cu Generația de Aur.

Ai spus că Răzvan Burleanu a rezolvat problema cu Generația de Aur. Vorbește în numele tău, nu în numele nostru! Nu sunteți doar voi, Hagi, Popescu, Dumitrescu... La înmormântarea lui Didi Prodan am stabilit cu toții să nu ne asociem cu acest băiețaș și tu acum îl lauzi. Nu mai vorbi tu, care ai un interes! Tu vorbești în interesul tău, e clar! Să îți fie rușine, ți-o spune fratele tău! 

– Florin Prunea la DigiSport Special

Cine lustruiește pe cine

Frate, frate, dar brânza-i pe bani și cu principiile nu te joci! Și nu îi dați voi cu glaspapir lui Burleanu! Cam ăsta a fost mesajul una bucată al lui Prunea. Pentru cine nu știe, glaspapirul este o hârtie specială pe care a fost lipită sticlă pisată și care se folosește să dea luciu suprafețelor rugoase. 

Tot pentru cine nu știe, în Generația de Aur nu a domnit niciodată unitatea. Poate doar pe teren, deși cunoscătorii susțin un pic altceva. Corifeii Hagi, Popescu, Dumitrescu și Petrescu nu au fost niciodată „frați” cu Lupescu, Prodan sau Prunea. 

Glaspapir
Ionuț Lupescu, alături de Florin Prunea (foto: Cristi Preda/GSP)

Abil, Mircea Sandu realizase cu ani în urmă breșa atunci când la unul dintre ultimele lui mandate de președinte al FRF îi cooptase în echipă pe sindicaliștii Lupescu și Prunea. Sindicaliști la propriu pe atunci, poate ați uitat. Iar dacă ați uitat, e bine să ne împrospătăm împreună memoria.

Amintiri din epoca Generației de Aur

Trecerea lui Lupescu și Prunea de partea lui Mircea Sandu a fost privită de falanga dură Hagi-Popescu, la vremea respectivă, ca un act de trădare. Lipsită de imaginație, presa folosea iar titlul „Blat”. Ca proaspeți înalți demnitari ai FRF, lupii tineri Lupescu și Prunea penetrau structurile UEFA. Loc de unde a și plecat Ionuț pentru a candida la postul de președinte al federației române. 

Vă veți întreba, așadar, ce naiba a fost cu alianța de la alegerile trecute pentru șefia FRF, cu Ionuț Lupescu candidat unic al opoziției coagulate în jurul ideii de revanșă sau restaurație a Generației de Aur?

Hagi și muntele de pretexte

Simplu, a fost ceva ca viitorul guvern PNL-PSD, o alianță care coagula ambițiile componenților generației de la World Cup '94 și frustrările unor personaje care gravitau în jurul acesteia. Era ceva conjunctural, care a dispărut imediat după ce Burleanu anunța că i-a ciuruit. Poate că lupta nu merita abandonată fie și numai pentru afrontul ăsta, de pistolar cu aer de tocilar. 

Dincolo de trădări, glaspapir și rivalități niciodată stinse, se confirmă că Hagi refuză naționala dinapoia unui munte de principii (pretexte?). Și o face sugerându-ne cum ar fi dacă ar fi el acolo. Iar hârjoana asta îi folosește lui Răzvan Burleanu, care, spre deosebire de Mircea Sandu, nici măcar nu are nevoie să îi despartă pentru a-i stăpâni.


Comentarii (10)
107889588095945
George George  •  23 Noiembrie 2021, 15:15

Polemici redeschise si alimentate, in stilul cu care ne-a obisnuit dl. Gemabasu, adica unul care ar provoca un ratting pe masura! Din acest material rezulta ca Burleanu (stie fotbal de nota 2, cu indulgenta!) este cel bun, in timp ce Hagi este personajul negativ!! Iar niste cititori pe care ma feresc sa-i calific au, astfel, sansa sa-l denigreze pe marele nostru fotbalist, caruia nu-i recunosc valoarea, implicarea si corectitudinea principiilor, chiar daca forma in care acestea din urma sunt enuntate nu este dintre cele alese! Cu 2 meciuri in plus in '94 (semifinala cu Brazilia si o finala, indiferent de deznodamantul acesteia din urma) Hagi ar fi obtinut Balonul de Aur! Iar acea generatie a fost de ... platina, prin comparatie cu ultimele, unele de ... fier!

itu52
itu52  •  23 Noiembrie 2021, 09:45

Dezbinarea e ușoară când vine din interior și cu informații la nivelul numărului de fire de păr din cap. Noroc că algoritmii dresurii de purici sunt atotcuprinzători, mai ales pentru doritorii de putere. Prostii, a fost unul dintre cele mai reușite clinciuri date pe sticla nepisată, dar tot atât de bună de lipit pe hârtie când faci glaspapir(ăstuia săi zicem lavabil). Cu un astfel de smirgel, Burleanu chiar s-ar gudura. Dacă-i aplici o dărăcire cu un smirghel unde granulele de siliciu au diametru 80, devine Durleanu și cade direct în ambulanță. În fine, în mintea micului dictator s-a produs o confuzie, periatul cu limba, ce-i plăcea Marelui Dictator nu are aceleaș efect ca rașchetatul de care e acuzat Hagi. Cum să dai cu smirgel pe un om? La un astfel de chin G. Doja, s-ar fi puns singur pe scaunul cu pricina. Bag seamă că povestile cu ciuruitul, puterea și dictatorii, învârt multe politici. Până și în amărâtul asta de fotbal. Doamne, mult mai e până departe! E rău al naibii să te ia VALUL!

316588556035187
Dan Serbanescu  •  22 Noiembrie 2021, 23:42

Glaspapirul finisează , peria lustruieste , domnu expert !

Vezi toate comentariile (10)
Comentează