OPINII  »  NATAȚIE

Înot transsexual

Articol de - Publicat luni, 20 iunie 2022 16:46 / Actualizat luni, 20 iunie 2022 16:47

După ce a dat o lege restrictivă și logică, Federația Internațională de Natație s-a speriat și a venit cu amendamentele.

Federația Internațională de Natație (FINA) a votat într-un congres excepțional ca sportivii transsexuali să nu poată participa în competițiile de elită feminine. "În cazul în care au trecut prin etape ale procesului de pubertate masculină", se precizează în comunicatul forului mondial.

Ferindu-ne de prejudecăți

Problema, care problemă, dom’le?, nu este de ieri, de azi. Este de alaltăieri. Adică de când unii semeni au început să aibă dubii în privința sexualității lor. Nu discutăm aici de ce ori cum a apărut această dilemă pur existențială în lumea contemporană. O (pre)luăm ca atare, ferindu-ne de prejudecăți. Mai ales că străjerii diversității atât așteaptă, să îți exprimi unele îndoieli.

Discriminare?

Neașteptată și foarte curajoasă hotărârea Federației Internaționale de Natație. De ce curajoasă aproape că nu mai trebuie să explicăm. Stați să vedeți cum urcă valul de contestări! Măsura interzicerii transsexualilor (foștilor băieți/bărbați) în întrecerile feminine va fi privită ca o dovadă irefutabilă a discriminării de gen. Și nu ca un gest care apără egalitatea de șanse în concursurile de înot.

Dreptul la egalitate de șanse

Husain Al-Musallam, președintele FINA, a afirmat că organizația încearcă astfel să "protejeze dreptul sportivilor de a concura, dar și corectitudinea competițiilor". Până aici foarte clar, chiar dacă unora li se va părea nedrept. De aici încolo însă, Federația Internațională vine cu bemolurile care îndulcesc tonul inițial al melodiei.

"Eligibili vor fi și sportivii care au insensibilitate androgenică completă și nu au putut trece astfel prin pubertatea masculină. Vor fi în continuare eligibili să participe în categoria feminină DACĂ nu au experimentat nicio parte a pubertății masculine dincolo de stadiul Tanner 2* (care marchează începutul dezvoltării fizice) sau (dacă fac trecerea, n.r.) înainte de vârsta de 12 ani" - potrivit unui document citat de BBC.

Înot transsexual
Cazul Lia Thomas a fost foarte controversat

De la mașinuțe la păpuși

Destul de tehnic. Și mi se pare că îndulcitorii folosiți de FINA vor naște alte ambiguități. Ca să nu zic monstruozități. Potrivit noului text de lege, un copil de 6 sau 7 ani va putea decide să facă trecerea la alt gen și, înainte să plonjeze în bazin, va trece de la joaca cu mașinuțe la cea cu păpuși.

Era open la înot

În continuare speriată de radicalitatea propriei reglementări, Federația Internațională "își propune să înființeze o categorie competițională deschisă pentru înotătorii a căror identitate de gen este diferită de sexul lor la naștere." Astfel, susține Al Musallam, toată lumea va avea oportunitatea de a concura la un nivel de elită. Și se vor simți incluși, adaugă președintele.

Cazul Thomas

Frumos. Dar de ce să dai o lege pe care aproape o sugrumi cu tot felul de amendamente? O lege care deocamdată o afectează direct pe deja celebra/celebrul Lia Thomas, fost Will Thomas, cea/cel care câștigase proba de 500 de metri a campionatelor de natație ale SUA. Și în jurul căreia/căruia e de anticipat că se va coagula o mișcare de rezistență.

Nu trebuie, nu e voie

Dacă vrem să șarjăm, ne putem întreba de ce o reglementare pentru bărbații transsexuali care vor să participe în concursurile feminine și nu una și pentru transsexualii femei care și-ar dori să concureze în întrecerile masculine. Dar nu vrem să șarjăm. Nu trebuie și nu e voie. Așa că mai bine să ne concentrăm pe ce vor face Robert Glință și David Popovici la Mondialele de la Budapesta. Dincolo de toate legile, înotul este un sport superb și foarte sănătos.  


Comentarii (23)
zer.gut
zer.gut  •  23 Iunie 2022, 16:26

"Este un marketing excepțional construit (de cine, de ce?) în jurul acestor băieți, mai ales în jurul lui Popovici, sau este obtuzitate nătângă a celor care simțim un miros suspect în jur? Ne vom lămuri la concursurile care contează cu adevărat. Europene, Mondiale și Jocuri Olimpice" Incepi sa te lamuresti? Tristule!

Pake
Pake  •  21 Iunie 2022, 17:34
Postat de mzm1 pe 20 Iunie 2022, 21:08

În SUA, Canada și vestul Europei, corectitudinea politică (în ce privește LGBT) s-a transformat în contrariul ei. F***! ***. *** (***) ***! De ce trebuie ca un mascul, deci cu structură și musculatură de bărbat (care și-a făcut schimbare de sex sau nu, dar se consideră femeie!) să participe la concursurile de natație ale femeilor? Cât de normală, „de corect politic” este această atitudine? Și ce satisfacție are un asemenea individ care câștigă într-o astfel de competiție, conștient că a trișat, plecând din start cu un avantaj? Soluția este, după părerea mea, organizarea de competiții sportive separate, pentru ***, ***: ***. ***?

***! ***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Pake
Pake  •  21 Iunie 2022, 17:33
Postat de catalinmarian1990 pe 20 Iunie 2022, 19:11

Ce diferente de cultura ? Ca azi esti barbat si maine poti fi femeie ? Si ca ai voie sa incurajezi copii de 5 6 ani sa isi schimbe sexul ? Asta e cultura ? … de fapt stai eu raspund unuia care are impresia ca o echipa infiintata in 2017 a castigat cupa campionilor in 1986 …. Asta e noua logica ????

Pana in 2017 , echipa asta pe care o pomenesti la rubrica de innot si sociologie, era legitima! Acum nu mai e! Daca nu ar fi, nu trebuia sa fie de la inceput! Iar daca generalilor li se bagau niste milioane in buzunare, ar fi fost in continuare legitima!

Vezi toate comentariile (23)
Comentează
Close