OPINII  »  EDITORIAL

Masculul a subordonat femela

Articol de - Publicat duminica, 26 septembrie 2021 20:14 / Actualizat duminica, 26 septembrie 2021 21:05

Zeno Bundea a agresat-o pe arbitra Jozefinne Schuster. Și pentru atâta lucru să fie pedepsit? Că a lovit-o și a înjurat-o de mamă?

Două imagini. În prima, un bărbat bărbos, cu căști pe urechi, își ține un pistol la tâmplă. Este o glumă, ce altceva poate fi ruleta rusească? Bărbatul cu căști și pistol la tâmplă privește concentrat către obiectiv și respiră siguranță de sine. 

Masculul a subordonat femela

În a doua imagine, în fața unui panou pe care scrie "AJF Bihor. O echipă cât o țară", vedem o tânără firavă, îmbrăcată într-o rochie roșie, cu mâneci din dantelă. Zâmbește un pic forțat, fără cochetărie. E clar că nu are exercițiul ședințelor foto.

Masculul a subordonat femela

Condiționalul neoptativ

Bărbatul fioros-bărbos este fostul fotbalist Zeno Bundea, iar tânăra care zâmbește timid este arbitra Jozefinne Schuster. Bărbatul bărbos, odinioară și el un tânăr sfios, acum antrenor și proprietar de școală de fotbal, a agresat-o pe tânăra arbitră în timpul meciului de juniori U15 dintre LPS Bihorul Oradea și Zenit Fotbal Oradea.

Cazul a fost descoperit și prezentat în Gazetă de colegul Viorel Tudorache, care nu doar că a sintetizat derularea faptelor, dar a reușit și să dea cuvântul părților implicate. Spre deosebire de Viorel, o să îmi iau libertatea să renunț la condiționalul optativ al verbelor. Așa că nu o să scriu "ar fi avut o ieșire huliganică", "ar fi agresat-o pe Jozefinne Schuster", "ar fi continuat să o hărțuiască pe arbitră".

„O conjunctură nefericită"

Poate greșesc, dar în fața violenței fizice și verbale exercitate de "mascul" față de "femelă" nu mă mai simt dator cu nuanțe lingvistice derivate din prezumpția de nevinovăție. Oameni care au asistat la partidă confirmă versiunea arbitrei, iar observatorul Petru Boroș, totodată și secretar general al AJF Bihor, confirmă potopul de înjurături și amenințările lui Z. Bundea. 

Petru Boroș driblează agresiunea fizică de la marginea terenului, spunând că era prea departe de fază. Dar vine cu precizarea că a fost o conjunctură nefericită, antrenorul Zeno Bundea dând dovadă de un comportament neadecvat.

Ce frumoasă este limba română și câte sensuri ascunde! De exemplu, la comportament neadecvat se încadrează probabil faptul că antrenorul pusese mâna pe o targă din vestiarul arbitrelor, observatorul însuși fiind cel care l-a împiedicat să le lovească pe arbitre. Căci la meciul cu pricina brigada fusese exclusiv feminină. Provocare!

Domnișoara minte, a fost un schimb de idei

Comisia de Disciplină din cadrul AJF Bihor urmează să ia o decizie în ședința de marți. Ne vom lămuri în ce măsură dezideratul toleranței zero față de violența fizică și verbală este și un mod de lucru al autorității fotbalistice de la Oradea. 

Zeno Bundea, fost sfios fotbalist pe la Rapid, susține că "domnișoara" minte când îl acuză că i-ar fi tras o palmă și un cot în piept, singura confruntare pe care o recunoaște între el și "domnișoară" fiind una pe interpretarea regulamentului de la seniori la juniori. Ce interesant! Neputând susține acest schimb de idei, el s-a iritat, iar arbitra l-a eliminat.

Începând cu mama

Declarația Jozefinnei Schuster este la fel ca poza. Puțin temătoare, aproape naivă, dar hotărâtă. Este mărturia unui om șocat de agresiunea fizică și murdărit de cea verbală.

"M-a înjurat ca la ușa cortului, începând cu mama. A intrat pe teren și mi-a tras o palmă puternică peste față, apoi m-a lovit cu antebrațul în piept. (...) Am oprit meciul, iar domnul Bundea a continuat înjurăturile și amenințările. A intrat peste noi în vestiar. Chiar dacă aș fi greșit, nu se face așa ceva"

Aș completa. Nu se face așa ceva în niciun caz, doamnă Jozefinne Schuster. Nicio greșeală de arbitraj nu scuză comportamentul huliganic. Și ați greșit că nu ați mers la poliție să reclamați bătaia încasată. Cum adică nu ați vrut să faceți probleme? Procedând așa deveniți involuntar complice a unui sistem care încă închide ochii la violență. A violenței bărbatului autentic asupra femeii care se bagă în seamă într-o activitate unde nu-i fierbe oala. Vedeți ce repede vine comparația culinară?

Apărătorii valorilor tradiționale

Cazul Schuster-Bundea nu este doar o altă întâmplare urâtă din fotbalul nostru. Unii, mai puțin vaccinați, vor țipa că este încă un prilej de spălat creiere prin corectitudine politică. Îi și vezi pe apărătorii valorilor tradiționale cum îți fac șmecherește cu ochiul. Dacă nu le convine, să se ducă la cratiță, bă, că li se arde mâncarea! Mironosițele naibii, își dau ochii peste cap la orice ghiont și înjurătură prietenească. Fotbalul este teritoriul bărbaților puternici, nu al muierilor plângăcioase, oripilate de evocarea mamei în narațiunea înjurăturii.

Înțeleg că Zeno Bundea așteaptă resemnat verdictul Comisiei de Disciplină, convins că este victima unei mașinațiuni. Mai important ar fi să aflăm ce vor fi înțeles din toată întâmplarea copiii aceia pe care îi antrenează domnul Bundea. Am o bănuială, dar nu vreau să mai lungesc articolul. 


Comentarii (10)
leu.mr
leu.mr  •  27 Septembrie 2021, 17:40

Aveti grija ce comentarii faceti...

leu.mr
leu.mr  •  27 Septembrie 2021, 17:08

In primul rind barbatii si femeile nu sint la fel. Functionam diferit chiar daca corectitudinea politica si ultra-feminismul care au infectat societatea de azi, insista ca nu ar fi asa. In al doilea rind, femeile ar trebui sa arbitreze alte femei, si sa nu sa arbitreze barbati si atunci totul ar fi in regula; argumente pentru asta sint sute dar nu voi scrie nici macar unul fiindca oricine are creier poate realiza despre ce este vorba.

popescu222
popescu222  •  27 Septembrie 2021, 14:39

Ce articol jenant. Violenta e condamnabila indiferent cine e victima. Si sublinierea ca a fost insurata "de mama"... pai toate injuraturile sunt de mama. Condamnabil e ca a fost injurata, nu ca a fost injurata de mama. Deci da, un comportament abject al individului, dar modul in care autorul foloseste materialul, cu contrapunerea imaginilor bruta/victima etc. e ieftin rau.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează