OPINII  »  EDITORIAL

Medicamentul care te duce în Top 10!

Articol de - Publicat joi, 12 ianuarie 2023 14:48 / Actualizat joi, 12 ianuarie 2023 14:53

Aceasta este justificarea echipei care o apără pe Simona Halep în cazul de dopaj cu roxadustat. Că ar fi ingerat un produs nutritiv dovedit ulterior contaminat, dar care în mod normal te ajută să ieși din rând. Cum vă sună asta?

Australian Open începe cu 5 românce pe tabloul principal. Cel mai bine clasată, 28 WTA, Irina Begu deschide lista, urmată de Sorana Cîrstea (43 WTA), Ana Bogdan (61 WTA), Jaqueline Cristian (143) și Patricia Țig (790 WTA!). Și la vârstă clasamentul este dominat tot de Begu și Cîrstea, amândouă 32 de ani. Urmează Ana Bogdan, 30 de ani, Țig, 29, și Cristian, 24. 5, dar fără a 6-a parcă nu are niciun farmec. A 6-a, dar în fruntea listei, ar fi fost Simona Halep, 12 WTA, 31 de ani, campioană la Roland Garros și Wimbledon.

Și-n lipsă, tot Simona

Vedeți că oricum am întoarce-o ajungem tot la cazul Simona Halep. Cu toată admirația pentru strădania celor 5 fete prezente pe tablou la Australian Open, absența Simonei de acolo bate ca impact prezența lor. Nu e frumos ce zic, dar asta-i viața

Îmi închipui că toată lumea știe de suspendarea provizorie a campioanei noastre, testată pozitiv cu substanța interzisă roxadustat la US Open 2022. Elementul nou a apărut zilele acestea, a fost făcut public de echipa Simonei și a fost prezentat ca o mare victorie. O neconformitate cu prospectul a unui supliment nutritiv.

Medicamentul care te duce în Top 10!
Simona Halep

Mai mult ca sigur, la US Open!

Efectul imediat, un uriaș val de entuziasm străbate mediul online. Acest veritabil tsunami acoperă orice urmă de îndoială. Titlurile debordează de un optimism molipsitor ca noua combinație de Covid și gripă. Într-o declarație încredințată ProSport, însuși George Cosac, președintele Federației Române de Tenis, anticipează că Simona va fi exonerată de acuzații și că, dacă procesul nu se va sfârși în timp util pentru Roland Garros sau Wimbledon, mai mult ca sigur ea nu va rata US Open 2023. Nu este exclus ca optimismul lui Cosac să se bazeze pe o suspendare minimă de 6 luni, în ipoteza în care se dovedește că Simona a fost victima unui produs viciat. Așa da, ar putea fi pe tablou la US Open.

Teoria apărării

Despre ce este totuși vorba? Avocații Simonei Halep susțin că au adăugat la dosar probe privind originea unui supliment nutritiv pe care l-a ingerat cu bună știință și credință sportiva, dar care supliment ar fi fost contaminat. Suplimentul cu pricina i-ar fi fost prescris de un medic, cu 40 de ani de experiență în domeniul sportiv, care ar fi fost întrebat expres de sportivă dacă ingredientele suplimentului sunt conforme. 

Ce înțelegem de aici? Că apărarea dublei campioane de Grand Slam se bazează pe ingerarea involuntară a unei substanțe interzise și că vinovat ar fi medicul, care nu a verificat suficient proveniența suplimentului, eventual și producătorul. Care producător una a scris în prospect și alta a folosit în rețetă. Vi se pare plauzibil?

Buna credință contra reaua știință

Nimic original totuși în strategia de apărare adoptată de avocații Simonei. Rețeta este cunoscută și de prea puține ori a dat rezultate. Ingerarea accidentală a unei substanțe interzise prin consumul unui aliment sau supliment nutritiv contaminat, superficialitatea unui medic experimentat, buna credință a sportivului. Chiar și dacă lucrurile stau așa, legile antidoping sunt clare. Responsabilitatea sportivului pentru ce intră în corpul lui rămâne indiferent de context. Cu amendamentul că pedeapsa poate fi redusă considerabil în caz că toate argumentele apărării stau în picioare.

De ce, de ce, de ce?

Întrebare care nu este piesă la dosar, presupunând că situația se prezintă fidel celei susținute de avocați. De ce a apelat Simona la un supliment nutritiv justificând că acesta ar fi ajutat-o să atingă nivelul de performanță necesar unei jucătoare de Top 10? Parcă noi fuseserăm îndopați cu alte scheme de antrenament. Și, cum rămâne cu teoria că marii sportivi nu se hrănesc decât bio și dorm în camere hiperbarice în 5 ore cât alții în 24? Ce să pricepem, că există susținătoare de efort/medicamente care te ajută să intri în Top 10, adică să faci diferența între a fi o jucătoare foarte bună și una excepțională?

A fost cariera Simonei ajustată și de suplimente nutritive, nu doar construită pe o putere de muncă și pe o ambiție ieșite din comun? Ultima este întrebarea retorică a cuiva care și-a pierdut inocența în deceniile de când urmărește sportul cu pasiunea cu care alții urmăresc dacă le-a ieșit biletul la pariuri.


Comentarii (31)
Braveheart.ro
Braveheart.ro  •  18 Ianuarie 2023, 10:27
Postat de ciocanbaban pe 13 Ianuarie 2023, 16:02

Are dreptate, că nu te ajuta pe tine procesorul, e altă poveste...

Procesor probabil că ai tu, un robot insensibil și fără sentimente. Eu vorbesc, ca un om, despre cea mai mare jucătoare de tenis pe care a dat-o țara asta de... Apropo, sunt convins că nu ai ***, dimpotrivă, ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Cormiz
Cormiz  •  15 Ianuarie 2023, 11:16

Nu înțeleg plăcerea vinovata a unor jurnaliști consacrați sa denigreze pana aproape de desființare sportivii romani de talie mondiala. Și ma gândesc nu numai la Simona, ci și la Cristina Neagu. Simona va reveni, ca fi găsită nevinovata, dar domnul Geambașu nu-și mai poate lua cuvintele. Apropo de fotbalul spectacol a lui Luis Henriquesi. Bietul,.

EdsonArantes
EdsonArantes  •  14 Ianuarie 2023, 19:55

"A fost cariera Simonei ajustată și de suplimente nutritive, nu doar construită pe o putere de muncă și pe o ambiție ieșite din comun?" Crede și nu cerceta.

Vezi toate comentariile (31)
Comentează