OPINII  »  EDITORIAL

Pe vârfuri. Și pe amintiri

Articol de - Publicat vineri, 07 octombrie 2022 09:56 / Actualizat vineri, 07 octombrie 2022 10:01

Bogdan Lobonț acuză atitudinea tinerilor jucători cu care a lucrat la naționala U20 și într-un mod curios istoria îl ajunge din urmă

Ce poate fi mai frumos decât să te confirme un fost internațional după ce ai scris „Generația obraznicilor”? Poate o calificare la un Campionat Mondial? Sau la un Euro? 

Dar până la urmă contează mai puțin dacă ai satisfacții din categoria lui "V-am spus eu!" Contează faptul că Bogdan Lobonț, fost selecționer la naționala U20, aduce și el în discuție condiția tânărului fotbalist român.

Un fenomen, nu o întâmplare

Lobonț observă un fenomen care nu ține de tehnică individuală și disciplină tactică. „Toți cu nasul pe sus, pe vârfuri. Fără excepție. Toți schimbați. Chiar la ultima acțiune, am avut un jucător prezent pentru prima dată la națională. 

S-a întors la echipă, aceeași situație. Nasul pe sus. În vârful picioarelor”, spune pentru Playsport portarul echipei României de la începutul anilor 2000.

Lobonț are dreptate. Rezultatele îl susțin!?

Lobonț spune ceva simplu, care nu necesită traducere din limba română în limba română. Că sunt foștii lui elevi de la U20 ori cei de la U19 sau U21, ca să nu mai amintim de pușcașii de la lotul mare, cam toți au atitudinea lui „pe vârfuri” și joacă alergând pe călcâie. 

Are dreptate Lobonț? Perfectă! Putea scoate el mai mult de la cei pe care i-a antrenat din august 2021 până în iunie 2022, timp de 8 meciuri, cu un palmares de victorii-înfrângeri de 3-5? Iar acel „5” ascunde niște bătălii monumentale, 0-4 cu Germania, 0-5 cu Elveția, 1-6 cu Anglia și 0-7 cu Italia.

Pe vârfuri. Și pe amintiri
Pagina din Gazeta despre „Scandalul Flora”

O echipă-hibrid

România U20 antrenată de Lobonț a încasat 27 de goluri și a înscris doar 8, cu acest golaveraj umilitor reușind totuși victorii în fața Cehiei, Poloniei și Portugaliei, toate cu scorul de 2-1. 

România U20, preluată acum de Daniel Pancu, fostul coleg de națională al lui Loby, este o națională de tranziție, fără obiectiv vreun turneu final. 

De unde poate și misiunea ingrată de a motiva o echipă-hibrid, care nici măcar teoretic nu este furnizorul de jucători pentru naționala mare, cazul selecționatei U21.

Înapoi în 2004

Stăteau mai bine lucrurile în trecut? În trecutul nu foarte îndepărtat, când apăra Lobonț și jucau Mutu și Chivu. Erau ei mai buni din perspectiva atitudinii, a spiritului de echipă, a disciplinei de vestiar? Pentru că fotbalistic vorbind erau. 

Să ne jucăm un pic cu memoria și să călătorim înapoi în timp până în 2004. Pierduserăm preliminariile pentru Mondialul din 2002, Japonia/Coreea de Sud și Euro 2004, Portugalia.

Escapada Flora

Începuseră calificările pentru Mondialul 2006 din Germania, cu Puiu Iordănescu pe bancă, la al doilea mandat. Într-o grupă de 7 (!), cu Olanda, Cehia, Finlanda, Macedonia de Nord, Armenia și Andorra, România jucase la Craiova cu macedonenii și se pregătea de o deplasare facilă în Andorra. 

Acel meci din Bănie a rămas memorabil nu pentru victoria chinuită, 2-1 cu o Macedonie de Nord care nu făcea golaveraj cu noi, ci pentru faimosul Episod Flora.

Cu degetul ridicat

Despre ce fusese vorba? O escapadă legendară a tridentului Adi Mutu, Bogdan Lobonț, Rică Neaga într-un bar de streptease, lăcaș cultural unde băieții plecați din cantonament rămăseseră până în zori. Gazeta Sporturilor relatase aventura, stafful naționalei o negase cu aerul acela țepos impus de generalul Iordănescu. 

La aeroport, în ziua plecării spre Andorra, eram cu colegul Cristi Preda, care trăgea poze la foc automat. Când a sesizat că este obiectul unei ședințe foto ad-hoc, Lobonț ne-a salutat cu degetul mijlociu ridicat!

Tot pe vârfuri!

Acum zâmbim, atunci ne fluturați sperietoarea lui silenzio stampa. Vezi, dragă Loby, cumse întoarce istoria împotrivă-ți chiar și atunci când ai dreptate? Barul Flora nu mai există azi, iar naționala acelor vremuri (era încă o calificare pierdută, locul 3 după Olanda și Cehia) rămâne o amintire înșelătoare. 

Erați mai buni decât cei de acum, dar tot pe vârfuri mergeați și voi!


Comentarii (5)
Quem
Quem  •  12 Octombrie 2022, 11:39
Postat de alexalex pe 07 Octombrie 2022, 14:23

Poate Lobonț nu are treabă cu meseria asta, dar câți tineri cunoști tu din România care au facut pasul in fotbalul mare, câți fotbaliști joacă in campionatele importante ale Europei, este mai simplu să strâmbi din nas la Lobonț și să o bagi pe aia cu suntem talentați, tehnici bla bla numai nu avem noroc si nu stie lumea cum sa lucreze cu diamantele astea neșlefuite

Ai înțeles greșit ce am spus. Am spus că Lobonț când vorbește despre atitudinea greșită a unor tineri fotbaliști, el exprimă niște banalități de genul dacă apa (tinerii) este udă (sunt aerieni și superficiali), sau cât de udă este, adică foarte rar găsești tineri adolescenți cu atitudinea corectă sau cu picioarele pe pământ. Asta e și rolul antrenorului să-i convingă pe tinerii iresponsabili și aerieni să aibă o atitudine corectă. Sunt o grămadă de tineri foarte talentați din Franța, Portugalia sau Anglia care se pierd pe drum din cauza atitudinii și nu ajung fotbaliști pro, mult mai mulți decât în România, de aceea. Când apare un Mbape, Leao , Foden se pierd circa 100 de adolescenți pe lângă ei , poate mai talentați, din cauza asta a nepriceperii antrenorilor.

manx
manx  •  07 Octombrie 2022, 16:26

Si ce secret, stire si noutate este asta? Clar ca au fumuri în cap, mai ales cei care habar nu au de fotbal. Sunt prezenti la lot pe criterii nu totdeauna obiective. Multi. Asta este decând lumea, dar mai erau si jucatori de valoare printre ei. Cât despre Lobont moralist, ma umfla ce vreti voi, râsu' sau plânsu'. Asa voce afectata nu am auzit în viata mea. Timbrul vocii si alintarea. Probabil este naturala. Cica el a facut la Coverciano scoala( o compara cu o facultate cred, nu stiu exact care) Pai ce ai cautat tu la Nationala de juniori chiar daca ai asa diploma. Cred ca primul lucru pe care trebuia sa-l înveti, este faptul ca trebuie sa stii ce valoare ai. Esti mai grav decât acesti infatuati juvenili, fotbalisti de gara. Cica poate sa antreneze oriunde-n lume. Pai dute-n lume mai baiatule nu mai polua fotbalul românesc cu scoruri de maidan. A folost si în acest caz o expresie smechereasc: ai este materialul sau ceva de acest gen...Nu esti mai bun ca ei. Chiar va potriviti. Valabil si pentru Bratu, nu mai spun de Dica si clar Radoi si Iordanescu. Ce i-a recomandat pentru a primii posturile pe care le-au avut. Inclusiv la FCSB pentru Dica si Bratu la Dinamo. Pentru Nationala mare, trebuie sa ai macar un titlu si sa te bati la titlu câtiva ani. Radoi a acumulat mare, mare experienta la Nationala si se chinuie la Craiova. Plus ca nu a antrenat o lunga perioada dupa ce a terminat cu Nationala. Macar daca pleca-n tarile arabe. Nu este târziu.

alexalex
alexalex  •  07 Octombrie 2022, 14:23
Postat de Quem pe 07 Octombrie 2022, 11:17

Gagiul de Lobonț atâta poate, puțin, și despre asta vorbește. Nu e în stare să recunoască că poate meseria de antrenor nu este pt el. În schimb el dă vina pe atitudinea tinerilor și că merg pe vârfuri ca balerinele. Un antrenor bun e în stare să schimbe atitudinea și celui mai delăsător sau rebel jucător, astea sunt fleacuri că niște tineri adolescenți nu sunt în stare să se concentreze sau că sunt superficiali la meciuri sau la antrenamente. Lobonț să se ducă să antreneze tinerii de la școlile de fotbal de la RB Leipzig, Sporting Lisabona sau Rennes, Nantes, dacă îl primesc acolo, și să nu-și mai irosească cariera cu tinerii din România.

Poate Lobonț nu are treabă cu meseria asta, dar câți tineri cunoști tu din România care au facut pasul in fotbalul mare, câți fotbaliști joacă in campionatele importante ale Europei, este mai simplu să strâmbi din nas la Lobonț și să o bagi pe aia cu suntem talentați, tehnici bla bla numai nu avem noroc si nu stie lumea cum sa lucreze cu diamantele astea neșlefuite

Vezi toate comentariile (5)
Comentează