OPINII  »  EDITORIAL

Gabi are față!

Articol de - Publicat sambata, 24 iulie 2021 12:10 / Actualizat sambata, 24 iulie 2021 22:36

Deși am văzut atâtea în tenis, nu încetez să mă minunez –  ce poate să facă mentalul în sportul ăsta. 

Pe Gabriela Ruse mi-o amintesc de la Wimbledon 2018, într-un meci uluitor, în turul 1, împotriva marii campioane poloneze Agneszka Radwańska, care a avut nevoie de aproape 3 ore pentru a o învinge pe tânăra necunoscută, venită din calificări. Se vedea că Ruse are pe dinăuntru ceva care scânteiază. 

Au trecut 3 ani de atunci și Gabriela nu a reușit să intre în prima sută. De ce, nu știu. Cum nu știu ce s-a întâmplat în mintea și în sufletul ei în acest mijloc de vară. Meciul câștigat aseară în sferturile de la Palermo, în fața Luciei Bronzetti, este a 12-a victorie consecutivă a lui Gabi în WTA Tour, pentru că și în turneul sicilian, și în cel de la Hamburg, pe care l-a câștigat, a venit din calificări. 

Gabi e aceeași, și totuși alta. Jocul, deplasarea, loviturile nu sunt, poate cu excepția serviciului, îmbunătățit, diferite, numai că acum duc la alte scoruri. De ce? Datorită mentalului de învingătoare cu care vine de la vestiar și care i se poate citi pe chip și în mișcări tot timpul, și când se duce să-și ia prosopul să se șteargă. 

Bronzetti e o jucătoare tânără, talentată, în plin avânt și evolua pe teren propriu. Și totuși, Ruse i-a transmis în fiecare moment, chiar și când italianca a făcut 9 puncte consecutiv de la 4-3 cu break pentru Gabriela, amenințând să câștige setul 2, că favorita întâlnirii este Ruse ROU, Bronzetti ITA e challengerul. Niciuna dintre  greșelile neforțate, unele rele de tot, făcute însă pe fondul unui joc activ, ofensiv, nu i-a afectat moralul lui Gabi. 

Gabi are față!
Gabriela Ruse

A continuat să atace, să preseze apărarea remarcabilă a lui Bronzetti, iar când a fost nevoie să facă punctul cu lovitură decisivă, l-a făcut. Ceea ce până la Hamburg și Palermo se ducea 1 cm afară, în aceste zile fermecate mușcă tușa. Cu o expresie pe care o folosesc în legătură cu jucătoarele noastre de tenis (cu jucătorii n-am cuvinte), acum Gabriela are față! 

Nu-mi rămâne decât să mă rog s-o țină tot așa și în semifinala cu Oceane Dodin (franțuzoaica a învins-o dramatic în sferturi pe Jaqueline Cristian, care a făcut și ea un turneu bun la Palermo) și să regret că Elena-Gabriela Ruse nu a ajuns să joace pentru România la Olimpiada de la Tokyo.


Comentarii (4)
nicolaeigrecu
nicolaeigrecu  •  24 Iulie 2021, 22:11
Postat de itu52 pe 24 Iulie 2021, 13:34

Chestia cu fața este interpretabilă, cea cu racheta devine valabilă. Ruse și Cristian, probabil abiționate după eșecul cu Italia din BJK Cup, vor să contrazică prorocirile răutăcios-mustăcioase. Stăpânește toate loviturile, rămâne să confirme cu jucătoarele de top. Are ceva din jocul tăios al Soranei, când este în formă, și parcă o servă mai bună decât a Simonei. Pentru că spuma este la Tokio e bine să fim prudenți, elanul și mentalul sunt necesare, dar nu și suficiente. Totul se clădește pe valoare, norocul, așa cum s-a mai văzut, produce turbulențe, cariere sinuoase.

Ai început cu tenisul și ai terminat cu șoșocăreala

parpalache
parpalache  •  24 Iulie 2021, 14:44

Rar mi-a fost dat sa vad o fata mai...directa!Chiar daca la Palermo lasa impresia ca e in vizibila scadere fata de Hamburg!Fizica!Dar eu- ca telespectator- sunt incantat de ambitia ei,de retururile ei si de mobilitatea ei in teren!Seamana foarte mult cu Simona Halep-cand avea 23 de ani!Si e si o asemanare fizica intre ele-cu exceptia...nasului!Si la fel ca Simona la 23 de ani-nu are un serviciu bun!De altfel in meciul cu Bronzeti, am inteles ca randamentul serviciului a fost doar de 50%!Dar,ceeace o deosebeste pe jucatoarea de tenis Elena Gabriela Ruse, de celelalte jucatoare romane-care se predau fara lupta- de multe ori chiar si in fata unor adversare mai slab cotate(cu exceptia Simonei Halep evident)-este... marea ei ambitie!Nu ti-e rusine cu ea!Sper ca dupa niste confirmari-adica victorii la jucatoare din top 20-50- sper ca aceasta mare ambitie se va transforma si in acel „mental de campion”,iar atunci tenisul nostru va avea o noua stea!Elena Gabriela Ruse!

ovidiu1
ovidiu1  •  24 Iulie 2021, 14:25

Cu fetele in tenis nu stii niciodata, mai bine pastrezi o anumita distanta ca sa nu-ti parleasca inima, nervii, cat despre Olimpiada, nimeni nu se uita la tenis sau fotbal, lumea urmareste atletismul, gimnastica, inotul, japonezii nu vor Olimpiada la ei acasa, tot felul de masuri de securitate pentru un virus care trece la majoritatea oamenilor fara niciun simptom, cativa , majoritatea oameni in varsta cu boli cronice fac forme grave ale bolii, in rest, copiii, tinerii sunt bine mersi, mereu si mereu se pune accentul pe numarul de infectati, vrem sa stim doar cati sunt in stare grava la spital si varsta lor, daca sunt oameni de 80 de ani cu boli cronice care le slabesc imunitatea, nu pricep de ce atatea restrictii, masti, plexiglas prin scoli, vaccin pentru copii si tineri, eu stiu ca trebuie vaccin doar pentru cei care risca sa faca o forma grava a bolii, nu pentru toata lumea.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează