OPINII  »  EDITORIAL DAN UDREA

Opriți bătaia de joc la adresa antrenorilor!

Dan Udrea
Dan Udrea

Articol de - Publicat luni, 03 mai 2021 17:16 / Actualizat luni, 03 mai 2021 17:23

Se întâmplă în România! Doar în România! Și în Liga 1, dar și în Liga 2! De mult prea multă vreme. Doar aici, la noi, e posibil ca un antrenor să fie marioneta unui arbitru. Doar în fotbalul românesc e posibil ca antrenorii să fie obligați să îmbrace maiouri fosforescente, peste îmbrăcămintea cu care se prezintă la meci, pe motiv că asistenții ar putea să fie induși în eroare atunci când detectează fazele de ofsaid.

Ultimul exemplu, dintr-un șir lung, s-a petrecut la Rapid - Csikszereda 2-0, din ultima etapă a play-off-ului ligii secunde. Mihai Iosif venise într-un tricou de culoare neagră, dar i s-a transmis că trebuie să poarte pe deasupra o vestă, dintre cele în care se încălzesc jucătorii înainte să fie introduși pe teren. Motivul? Asistentul de la linia 2 să nu fie păcălit, din cauza faptului că Iosif se afla în câmpul său vizual și, cumva, era într-o culoare asemănătoare cu cea în care evoluau cei din Miercurea Ciuc. Pentru acuratețe: tricourile oaspeților erau preponderent de culoare roșu cărămiziu, cu doar câteva dungi negre!

Nu e prima dată când tehnicienii din România sunt, practic, luați la mișto și puși într-o postură incomodă. Acum, tot e bine, s-a încălzit afară și nu mai e nevoie de altceva în afară de un tricou sau de o cămașă. Astfel că e, cât de cât, loc și pentru acel maiou hidos. Dar au fost cazuri, peste iarnă, când pentru antrenori care au și ceva kilograme în plus, gen Pustai, Croitoru, Pelici, realmente, acea vestă fie nu mai încăpea peste geaca groasă și devenea un fel de bustieră, fie antrenorii o agățau efectiv de gât. Imaginile sunt realmente stânjenitoare. Și pentru cei în cauză, dar și pentru imaginea unui antrenor. Fiindcă nu mai distingi cine e steward și cine e "principal" pe margine!!

Vă imaginați vreodată că eleganții Guardiola, Conte, Zidane, Allegri, Mourinho sau chiar și cei care apelează la trening sau la o ținută mai lejeră, gen Klopp, Flick, Nagelsmann, ar putea accepta să conducă echipa de pe margine agățând de ei un tricou sau o vestă? De fapt, nici nu s-a ajuns până acolo încât un antrenor să refuze așa ceva fiindcă nu s-a pus problema ca în fotbalul în care tehnicienii sunt respectați, arbitrii să-și permită așa ceva.

Opriți bătaia de joc la adresa antrenorilor!
Nu e prima dată când tehnicienii din România sunt, practic, luați la mișto și puși într-o postură incomodă

Ați văzut vreodată o astfel de imagine în Champions League? Ați văzut în marile campionate așa ceva? Doar la noi, asistenții ar putea să fie induși în eroare de cineva care stă pe margine și e în afara terenului. În curând, e foarte posibil ca spectatorilor care se vor afla pe linia ofsaidului, în cele două tribune, să li se împartă la intrarea în arenă veste fosforescente. Pentru ca nu cumva îmbrăcămintea lor să-i confuzeze pe domnii cu fanion.

Nu doar că nu vedem în altă parte această bătaie de joc care există în fotbalul nostru, dar întâlnim weekend de weekend, în toate campionatele, dar și în competițiile intercluburi, situații în care antrenorul care stă în fața asistentului 2 e îmbrăcat aproape identic cu una dintre formații. Și niciodată nu și-a permis cineva să-i strice aspectul vestimentar! În România însă, arbitrii își fac de cap chiar și în afara gazonului, iar antrenorii sunt bătaia lor de joc, cel puțin în această speță!

În plus, dacă un asistent ajunge să confunde un antrenor cu un jucător și din acest motiv să nu poată realiza când e sau nu e ofsaid, atunci mai bine ar ridica mâna, nu fanionul, și s-ar cere singur afară din lotul de arbitri. Oricum, în curând, fotbalul va renunța la asistenți, care vor fi înlocuiți cu roboți, ce vor detecta ofsaidul în timp real. Chiar se lucrează la un proiect în acest sens, în care, pe baza unor cipuri montate în echipamentul fotbaliștilor, poziția afară din joc să fie indicată automat, de un soft, la cel mult 5-6 secunde de la momentul pasei. Până atunci însă - sperăm cât mai curând posibil, pentru binele fotbalului! -, un mesaj pentru arbitrii de linie din România: aveți minima decență de a nu lua peste picior antrenorii!


Comentarii (18)
portardelegenda
portardelegenda  •  04 Mai 2021, 09:50

Arbitrii sunt ca niste manageri ai jocului . Cand nu detii abilitati de manager iei astfel de decizii penibile .

leu.mr
leu.mr  •  03 Mai 2021, 20:01

E nevoie sa mai coboare Ganea in iarba !

189254898748309
Claude SH  •  03 Mai 2021, 18:30
Postat de Ioan Rata pe 03 Mai 2021, 17:30

tu,suporter al fecesebeului fiind ai un antrenor brasilian de marca jijinho becalinhio bprasilianul ,e nr 1 ca antrenor echipa terminand mereu pe 2.

Anul trecut au fost pe 5 după Astra și Botoșani

Vezi toate comentariile (18)
Comentează