OPINII  »  EDITORIAL IOANA MIHALCEA

Mai greu pe teren decât în centru

Articol de - Publicat joi, 08 septembrie 2022 01:30 / Actualizat joi, 08 septembrie 2022 02:04

Liverpool a primit o lecție de la cea mai frumoasă echipă din Italia miercuri seară, pe „Maradona”, și nu doar de fotbal.

Înainte de meci, fanii lui Liverpool prezenți în Italia au fost avertizați de club pe contul oficial LFC Help: „Rămâneți la hotel pentru a mânca și a bea, nu purtați culorile clubului în oraș. Fanii nu trebuie să se adune în zone publice și trebuie să evite să se izoleze departe de port. Vă recomandăm insistent să evitați centrul orașului. Puteți deveni victime de furt, tâlhărie sau agresiune”.

O avertizare care cu siguranță putea fi formulată altfel. Deci, ce i-a deranjat în centrul orașului Napoli? Sigur englezii nu vorbeau de locuri încărcate de istorie, precum Piazza del Plebiscito, Santa Chiara sau Castel Sant'Elmo.

Se refereau de fapt la inima orașului, Quartieri Spagnoli.

Unde domină sărăcia, rufele întinse pe sfori, peste stradă, comunicarea de la balcon la balcon, dintr-o clădire în alta, cu voce tare, copiii care bat mingea în toate colțurile, magazinele de unde îți poți cumpăra tricouri cu Napoli și pungi de gunoi cu Juventus :D, scuterele parcate în sufragerie (!) de către cei care locuiesc la parter...

Mai greu pe teren decât în centru

Un loc în care dacă te porți civilizat, nimeni nu are nimic cu tine și poți trece mai departe neobservat. Chiar dacă cei din Liverpool nu sunt de acord. Liverpool, al treilea oraș din UK ca nivel de periculozitate. Jordan Henderson chiar i-a dedicat victoria recentă cu Bournemouth Oliviei, o fetiță de 9 ani împușcată mortal în oraș. Deci, să nu dăm lecții de moralitate încă. Iar orașul englez Bradford e pe primul loc în topul european „Current Crime Index”. Oameni groaznici sunt peste tot.

Mai mult respect de la Mourinho

Când a venit la Napoli cu AS Roma, în aprilie 2022, Jose Mourinho a vizitat pictura murală cu Maradona din Cartierul Spaniol și a adus un buchet de flori. 

O diferență majoră de atitudine și caracter.

Au luat-o personal

La meci, Napoli a fost precum acel meme cu Michael Jordan, din „The Last Dance”: „...And I took that personally”. A fost la un moment dat 4-0 pentru italieni și un 4-1 final care a răzbunat multe dintre ironiile englezilor.

Liverpool a avut o viață mai grea pe teren decât în centrul orașului, după cum a remarcat cu umor colegul meu, Florin.

Deci, mai mult respect pentru acest loc fabulos ca istorie și peisaje, plin de oameni fanatici, care au fotbalul în sânge. 

Pentru mulți dintre ei, SSC Napoli reprezintă singura ieșire din greutățile cotidiene. Ca și la Liverpool, un oraș industrial greu încercat și defavorizat.

Mai mult respect pentru cei 113 decibeli pe care i-a generat „The Champions” de la finalul imnului Ligii, aseară, peste un ciocan pneumatic și aproape de zgomotul făcut de decolarea unui avion:

Mai mult respect pentru „Un giorno all'improvviso”, probabil cea mai frumoasă și mai copiată scandare din Europa:

Mai mult respect pentru fotbaliști: „Cholito”, la primul gol în UCL

Un moment special s-a petrecut când Giovanni Simeone a înscris primul său gol în Liga Campionilor, imediat după ce a intrat pe teren. „Cholito” a izbucnit în plâns și a explicat la final de ce: „Când aveam 14 ani, mi-am tatuat logo-ul UCL pe antebraț. Eram obsedat de această competiție. Le-am spus părinților mei că îl voi săruta atunci când voi marca primul gol. Aveam 14 ani și în mintea mea era doar Europa, Europa, Europa! După 13 ani... sunt aici”.

Mai greu pe teren decât în centru

P.S. Pe teren, la interviu, Simeone Jr. s-a bucurat enorm pentru reușita lui Griezmann din prelungiri, cu FC Porto, care i-a adus victoria tatălui său:

Mai greu pe teren decât în centru

Comentarii (9)
adriann_
adriann_  •  08 Septembrie 2022, 18:36

San Elmo e un castel renascentist, cam cel mai nou din Napoli. Paradoxal, cel mai vechi in forma sa actuala este Castel Nuovo (e unul dintre multele paradoxuri de la Napoli :))

observer
observer  •  08 Septembrie 2022, 09:58
Postat de cirus11 pe 08 Septembrie 2022, 09:50

Eu inteleg ca sunt orase foarte periculoase si in Anglia dar asta nu schimba realitatea ca si Napoli este un oras super periculos, mai ales daca se vede ca esti turist. Dublu daca esti considerat suporter al echipei adverse... Avertismentele nu erau deplasate.

E vorba ca nici in Liverpool nu e vreun tărâm prietenos cu turiștii , de altfel sunt de vreo 50 de ori mai putini turiști la ei decât in “periculosul “ Napoli. Iar dacă vorbim de ultrași , sa nu uitam cine sunt cei implicați in cele mai multe crime si fărădelegi in toată Europa! Hysel nu e un mit! Dacă erau corecți ii atenționau pe ultrașii lor ca Napoli nu e cazul sa provoace, ca nu sunt la Wiena sau Zürich unde pot sa-si facă ei de cap.

observer
observer  •  08 Septembrie 2022, 09:53
Postat de digei pe 08 Septembrie 2022, 08:52

Au prins Liverpool intr-o perioada grea pentru ei. Ce e atat de frumos in asta pentru Napoli? Ca au stiut sa speculeze situatia? Vai cata frumusete!

Pai e vina lui Napoli ca e Liverpool praf. Dacă era invers , nu va mai saturați de ode pt englezi! Mai vin 20 de ani de seceta in port!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează