OPINII  »  EDITORIAL

Învățăturile fotbalului nostru

Articol de - Publicat luni, 16 ianuarie 2023 12:18 / Actualizat luni, 16 ianuarie 2023 12:18

Nu știu câți v-ați făcut temele cu transferurile din iarna asta, dar mai ales ce sfaturi și exemple dau oamenii din fotbalul nostru către fotbalul aflat la zeci de ani de noi.

Transferul lui Cristiano Ronaldo la Al Nassr a creat atâta vâlvă, că oamenii au uitat repede cum Argentina a câștigat un Campionat Mondial. Erau păreri peste păreri, în special venite de la oamenii noștri, cei care fuseseră secunzi, preparatori fizici prin țările din Golf, dar mai ales de unii mari fotbaliști, care s-au dezbrăcat de 7 ori în vestiar și au încasat niște salarii la care nu visau nici când le citeau părinții din poveștile Șeherezadei. 

Unul dintre aceștia este Costică Budescu, genul acela de fotbalist genial, cu execuție, cu pasă, care leagă foarte bine subiectul de predicat, fără virgulă, atunci când atinge mingea. Doar că Budescu Sărmăluță trebuia să îl atenționeze pe Cristiano Ronaldo, că-i va fi foarte greu în fotbalul arab. Așa este, Budi, Cristiano nici nu a debutat la Al Nassr și deja a câștigat mai mulți bani în Golf decât întregul fotbal românesc, așa de greu îi va fi, că atunci când va rata nici nu va mai putea închide ochii, copleșindu-l contractul imens. 

Învățăturile fotbalului nostru

Săracul Cristiano, nu mai poate dormi de sfaturile oamenilor de fotbal de la noi. Ultima dată, Budescu s-a dus pe la Damac, un fel de CS Mioveni din Arabia Saudită, și nici nu prindea echipa, dar știe că superstarul portughez o va avea grea de tot la Al Nassr. 

S-a supărat antrenorul de porumbei

La Școala Federală de Antrenori e zarvă mare, au sărit pe Croitoru, pe Pintilii, dacă ar fi și Ilie Poenaru angajat, și-o lua și el. Dacă veți citi ”Regulamentului privind Statutul Antrenorului”, veți observa că acolo nici Bergodi sau Napoli n-ar avea dreptul de a antrena în România, plus niște inadvertențe, care, cică, ar fi în conformitate cu regulamentele UEFA. 

Așa este, de asta prin 2010, Anglia avea 48 de antrenori cu licență PRO, iar Mircea Rădulescu ne spunea că în România e cerere mare și erau deja 105 licențe PRO. Pentru că la Școala Federală s-au dat diplome, așa cum își dorea Rică Răducanu să facă facultate, dar fără liceu. 

Normal că tinerii antrenori se simt nedreptățiți azi, când unii luau licențe PRO doar pentru prezențele în Liga I, acum toți trebuie să facă școală. Bine, și aici ar putea să-i spună antrenorii din Superligă domnului Burchel: “Dar matale unde ai antrenat? Că echipa ta de porumbei a luat bătaie de la Ambianța Valea Ciorii!”.

În Antalya e frumos pentru FRF

Cam lungă pauza pentru angajații federali. Președintele Burleanu a fost în Qatar, stătea la lojă, lângă Djorkaeff, Weah, Ronaldo da Lima, Wenger, Roberto Carlos, mai învăța niște lecții de manipulare de la șeful fotbalului din Eritreea, ba chiar era lector pentru fostele legende ale fotbalului mondial, c-așa e acum la FIFA. Dar cei de la FRF le cer școală pe bune antrenorilor. 

Și selecționerul a fost în Qatar, așa că restul angajaților au fost trimiși în Antalya. S-au pozat toți antrenorii de la loturi, cu secunzii, la poalele munților Taurus, pe litoralul Mării Mediterane, ca-n Moș Crăciun și prietenii săi. Probabil s-au dus pentru poze, că fotbal n-a fost, mai mult a plouat. 

Acum vreo 10-15 ani, prin Antalya, naționala B a României trăgea tare, cu nea Piți, cu Tata Puiu, acum e programul încărcat și doar se observă performanțele superbe cu echipele de bucătari ale fabuloaselor loturi din Superligă. Să nu uităm, azi a început și programul la LPF. Să nu treziți fotbalul, că toți se fac că muncesc! Oare Ronaldo o fi bine la Al Nassr?


Comentarii (3)
danglumetu
danglumetu  •  16 Ianuarie 2023, 16:50

''Ultima dată, Budescu s-a dus''; ''pe Cristiano Ronaldo, că-i va fi foarte greu''; ''Așa este, Budi''; ''stătea la lojă, lângă Djorkaeff''; dincolo de ''bogatia'' de idei, fereste-te de ioanitoaia ca daca-ti citeste articolul te bate cu virgulele in cap, *** ***-s-astea cu regulile lor!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  16 Ianuarie 2023, 14:54

...dar Devis Mangia poate antrena ?

BindenDanDat
BindenDanDat  •  16 Ianuarie 2023, 13:40

Articol foarte bun, doar ca Ronaldo a semnat la Al-Fular. Narcis, te rog corecteazā.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează