OPINII  »  EDITORIAL

La Hagi e firescul în fotbalul paradoxal

Articol de - Publicat luni, 22 mai 2023 12:21 / Actualizat luni, 22 mai 2023 12:30

România îl are pe Hagi, dar nimeni nu-i preia ideile, nimeni nu încearcă să se apropie de nivelul academiei sale. Este un paradox neînțeles din care se nasc invidie și amatorism.

Anul trecut scriam că fotbalul cel mai elaborat îl joacă echipa lui Gică Hagi și că nu ar fi nicio surpriză dacă va lua campionatul. Rețeta lui Hagi este ca un domeniu clar, stabilit, printr-un program de o precizie și o rigurozitate matematice, ca-ntr-o sferă artistică, de altfel. Farul Constanța, pentru ce se joacă în România, este o operă literară, o capodoperă, care nu are nevoie de referințe. 

Al doilea titlu, aceeași rețetă

Dacă tot vorbim despre paradox, fanii Farului se laudă cu primul titlu din istoria clubului, deși Hagi este la al doilea, pentru că pe atunci echipa se numea Viitorul. Așa se întâmplă la noi, doar un ochi atent, un spirit fin, o memorie funcțională, recreează paradoxismul din fotbalul românesc, unde nebulosul ia locul clarității, iar firescul este estompat de absurd, vezi cazurile Oțelul, Urziceni, CFR, să nu mai amintim de alte echipe aflate în insolvență. 

Gică Hagi este un om cinstit, de departe, nu am auzit vreun jucător, în acești 14 ani de existență ai clubului “Regelui”, să se plângă că nu și-a luat salariul, nu am văzut antrenori să stea pe la porțile stadionului, oameni din club umiliți sau bălăcăriți prin presă. 

La Hagi e firescul în fotbalul paradoxal

Are și Gică momentele de disperare, când se ceartă cu toată lumea, când i se pare că echipa lui e prea puțin băgată în seamă, dar nu e de condamnat. În cazul acesta, Becali, Stoica, Talpan, Șucu ar trebui să fie trimiși la ore de tăcere, prin lege. Farul și-a văzut de fotbal, academia a crescut copii talentați, s-a ajuns la zeci de titluri naționale la juniori, în curând o să vorbim despre cifra 100. Așa arată firescul...

15 copii și noi urlăm la regula U21

Dintr-un lot de 30 de jucători publicat pe site-ul Farului Constanța, Hagi a folosit în sezonul competițional 2022-2023 nu mai puțin de 15 fotbaliști care se încadrează în regula U21. La noi, toți ceilalți se simt constrânși, că îi ceartă primăria, că nu e normal, că vine Greta Thunberg și n-are loc în echipă, mai vine nu știu ce internațional de 43 de ani, în acte 25, din Republica Centrafricană sau din Wallis și Futuna, și nu pot juca de copii. 

Cu 15 fotbaliști sub 21 de ani, cu una dintre cele mai mici medii de vârstă din Europa, a doua, cred, după Arsenal, Hagi a luat campionatul. Nu că l-a luat, a condus 90% și nu s-a poticnit. A revenit de la 0-2 și cu Craiova, a revenit de la 0-2 și cu FCSB, chiar și fără vedeta Alibec.

De ce nu preia nimeni modelul?

Mă îndoiesc că echipele de fotbal de la noi trăiesc doar cu mâna întinsă și visează bani publici, când alții urlă că multinaționalele nu-i ajută, Hagi are niște sponsori care nu vin de la stat. 

Mă îndoiesc că nu există dorința de perfecțiune, că nu poți să stai cu semnul crucii și să te rogi să-ți dea Dumnezeu campionatul, că nicio echipă de fotbal din lumea asta n-a luat titluri în urma unor misiuni creștine

Toți îl laudă pe Hagi, toți se minunează de academia lui Gheorghe Hagi, dar nu am văzut pe nimeni să spună: Gata, de mâine facem toți ca Hagi! Veți spune că e greu. Dar, oare, lui Hagi, în acești 14 ani, i-o fi fost ușor?


Comentarii (14)
fabulos
fabulos  •  24 Mai 2023, 21:58

Nu pot face toți Academie precum Hagi deoarece Becali nu le poate cumpăra jucătorii tuturor. Poate ne spune dl Narcis un jucător (UNUL) produs în Academia lui Hagi care joacă titular într-unul din cele cinci mari campionate ale Europei la o echipă de pe podium???? (să zicem locurile 1-5???). Să lăudăm un titlu, obținut după împiedicarea adversarilor să obțină puncte, doar pentru a fi pe placul Regelui nu este la îndemâna oricui.

eugenrc
eugenrc  •  22 Mai 2023, 19:30

Ultima intrebare pusa in articol m-a facut sa ma gandesc la urmatorul banc: "Ajuns în Iad, Sf. Petru se întâlnește cu Scaraoțchi care îi oferă un tur complet. Merg ei ce merg și ajung în sala unde erau mai multe cazane cu apă clocotită, pline cu păcătoși care încercau să iasă afară. Din când în când, la câte un cazan, un grup de draci îi loveau peste cap cu bastoanele pe cei ce încercau să iasă. – Ce se întimplă aici? întreabă Sf. Petru. – Aici este cazanul cu nemți și ăștia încearcă tot timpul să iasă în față, așa că îi potolim imediat. – Bun, și acesta? întreaba Sf. Petru arătând spre cazanul pe care scria -americani-? – Același lucru, răspunse Scaraoțchi. – Bine, dar ce se întâmplă aici? întreaba contrariat Sf. Petru arătând spre un cazan care nu era păzit și unde din când în când se ivea câte un cap afară din apa, dar după aceea dispărea imediat. -Acela e cazanul cu români! Cum încearcă unul să scoată capul, cum îl trag ceilalți la fund imediat! " La felul nostru de a fii cui ii pasa de ceea ce face Hagi la echipa si academia lui?

VardyParty
VardyParty  •  22 Mai 2023, 18:34
Postat de alexalex pe 22 Mai 2023, 17:35

Același gen de articole pline de clișee, aceleași șabloane, păcat că urmează cupele europene și acolo experiențele anterioare, 6 cu genk, 5 cu apoel, 5 cu Salzburg nu prea ajută marile diamante ale regelui

Ce vrea Dr Dre sa zică este ca Arsenal si-a trimis oameni la Constanta ca sa învețe cum sa conducă 80% din campionat (check) si sa întoarcă de la 2-0 cu City.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează