OPINII  »  EDITORIAL

Să nu fii amintit când mori...

Articol de - Publicat vineri, 17 martie 2023 14:25 / Actualizat vineri, 17 martie 2023 15:47

Fostul jucător al lui Dinamo și internațional al României, participant la Mondialul din 70, Vasile Gergely, apare în toate sursele ca fiind în viață, deși a murit acum 2 ani și jumătate.

Despre Vasile Gergely nu se mai știa nimic, doar că era prin Africa de Sud, unde îndeplinea o funcție importantă în poliția din Johannesburg, plus un rol în conducerea multiplei campioane Kaizer Chiefs. Aseară, la Sport Total FM, sună fiul lui Gergely, și îmi spune că tatăl său a murit de 2 ani și jumătate, deși internetul îi numără anii în continuare, iar fostul internațional ar avea 81 de ani.

“Tata a murit acum 2 ani și jumătate. Am primit o scrisoare de la Ambasada României din Pretoria, că un virus, o infecție, i-a pus capăt vieții, la 79 de ani. Vorbeam foarte rar cu el, doar când mai venea prin țară să o vadă pe mama! Nu am avut o legătură apropiată. Soția mea a murit, iar singurul bărbat în viață din familia Gergely mai sunt eu!”, se aude de la celălalt capăt al telefonului o voce a unui bărbat trecut de 50 de ani, însă un intelectual, un om care vorbește apoi despre trupe de rock, despre filme, despre cultură și, evident, se oprește la fotbal.

„Doar Cornel Dinu mai vorbea despre tata!”

Cumva, ai impresia că lumii nu-i mai pasă de nimeni, că indiferent de ceea ce ai făcut pentru țara ta, la un moment dat, o dispariție subită, departe de ochii presei, te stingi, dar istoria fotbalului te păstrează viu, cu numele și data nașterii, fără data decesului. La numele lui Vasile Gergely apar aceleași și aceleași materiale traduse din Germania, de la scandalul din Bundesliga 1971, când Gergely juca la Hertha, care a blătuit un meci cu Arminia Bielefeld, iar toți jucătorii au fost suspendați. 

Tot fiul său îmi spune: “Eh, o prostie, tata era la Hertha, fugise după un cantonament al lui Dinamo, dar credeți-mă, că habar nu avea că ăia de la Hertha trânteau meciul. Nu-i spunea nimeni, era străin, și chiar dacă știa limba, nu i-a transmis nimeni că e blat. A fost suspendat până în 73, dar plecase deja în Africa de Sud! Oricum, să nu vă mire că toți îl cred viu pe Vasile Gergely, în România doar Cornel Dinu se mai interesa de el și era singurul care mai vorbea despre mijlocașul Gergely”.

Liță Dumitru: „Gergely a intrat în locul meu cu cehoslovacii!”

Puțini știu că Vasile Gergely i-a luat locul lui Dobrin în echipa națională de la Mondialul din Mexic, din 1970, după ce Angelo Niculescu l-a exclus pe “Gâscan”, pentru nopțile bachice. Fiul său spune că tatăl său a fost în Mexic, dar n-a jucat niciun minut.

Să nu fii amintit când mori...
Gergely, la Mondialul din '70 (foto: arhiva GSP)

În caseta meciului cu Cehoslovacia, 2-1 pentru România, Neagu și Dumitrache marcatori, Gergely îl înlocuiește pe Liță Dumitru, în minutul 81. I-am scris pe whatsapp lui Liță, care este în America, și mi-a confirmat: “Da, eram obosit, alergasem mult în meciul cu cehoslovacii și a intrat Gergely în locul meu, el era pe bancă pentru că nu juca Dobrin! Îmi pare rău c-a murit, nu știam nimic despre el, îți spun sincer, doar că e prin Africa de Sud! Dumnezeu să-l ierte! Juca la Dinamo și era un mijlocaș de travaliu, în echipa aia cu Nunweiller, Pârcălab, Datcu, Dumitrache, Lucescu”. 

La final, Liță Dumitru îmi spune că speră ca România să nu-l uite, că a făcut ceva pentru țara asta...

Departe de România, cu peste 140 de meciuri la Dinamo și 36 de jocuri în națională, Vasile Gergely s-a stins de aproape 3 ani, însă toate sursele fotbalistice îl anunță în viață, în octombrie ar urma să împlinească 82 de ani. În aceeași situație se află și Ilie Datcu, despre care se știe că ar trăi prin Bodrum, Turcia, și ar avea aproape 86 de ani. Sunt oameni care au scris istorie pentru România, dar ignoranța, subiectele cotidiene i-au șters aproape definitiv din paginile fotbalului nostru. 


Comentarii (3)
fibra
fibra  •  17 Martie 2023, 20:08

Pai mai importante sunt tunatele palitorilor de basici sau cate "relatii" a avut *** sau cine stie ce alta VIP(A) ca doar e gazeta de sport.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  17 Martie 2023, 18:51

Chipul dumneavoastra ...Vasile Gergely...asemenea icoanei stelei ce a murit ...ni s a aratat inca ...

Dino
Dino  •  17 Martie 2023, 15:07

dar ignoranța, subiectele cotidiene i-au șters aproape definitiv din paginile fotbalului nostru. - si oare cine a contribuit la "importanta" subiectelor cotidiene? ....sa fie oare presa?

Vezi toate comentariile (3)
Comentează