OPINII  »  AUSTRALIAN OPEN

A pierdut doar Djokovici?

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat duminica, 16 ianuarie 2022 15:02 / Actualizat duminica, 16 ianuarie 2022 19:26

Așadar, campionului ATP i s-a anulat a doua oară viza de intrare în Australia, de data asta definitiv, fără cale de atac. Decizia a luat-o o instanță federală formată din 3 judecători, care au hotărât la fel, unanimitate, deși s-au aflat în locuri diferite. La Melbourne, la Sydney și la Adelaide. 

Consecință a verdictului lor, Novak Djokovici s-a văzut deportat a doua zi. Deci nu-și va putea apăra titlul la Australian Open (câștigat de 9 ori) și nici deveni, dac-ar fi cucerit al 21-lea Grand Slam, cel mai titrat tenismen din istorie.

În ciuda faptului că mi-e mai aproape Serbia decât Australia, geografic, dar și sentimental, recunosc că au existat destule motive ca Djokovici să fie expulzat. Deși nu cu mâna lui, el a greșit atunci când în cererea sa de viză a apărut că înaintea venirii în Țara Cangurilor a fost doar în Serbia. În realitate, fusese și în Spania, la reședința sa de la Marbella.

Asumată drept „omenească și neintenționată”, greșeala i-a aparținut Elenei Cappelaro (nume acoperit în dosar), agenta care, răspunzătoare de toate deplasările lui Novak, are obligația de a-i completa și formularele de viză. Dacă EC se ocupă de toate călătoriile lui Djokovici, cum de-a uitat-o tocmai pe cea în Spania, efectuată între 28 decembrie și 4 ianuarie?! 

Nu-i de crezut că nu l-a sunat pe Novak să-i ureze la mulți ani și să audă că-i la Marbella! Cert e că, din grabă sau din neglijență, atât ea, cât și jucătorul au ascuns vizita acestuia în Spania, încălcând astfel legea intrării în Australia.

În plus, Djokovici a omis să declare că pe 17 și 18 decembrie a participat la două evenimente ținute la Belgrad, ignorând că pe 16, dacă n-a inventat povestea, medicii l-au depistat cu Covid. De aceea, fiind recent trecut prin boală, i s-a și permis accesul în Australia fără vaccin. Asta în pofida încălcării unor reguli.

A pierdut doar Djokovici?

Surprinzător însă, când i-a retras viza și l-a împins să se adreseze iarăși tribunalului, ministrul australian pentru Imigrare n-a invocat niciunul dintre motivele de mai sus, care-l incriminau evident pe Djokovici! 

Ministrul și-a justificat demersul în ideea că jucătorul sârb ar constitui un pericol pentru sănătatea comunității. Măcar un risc. Că prezența lui ar încuraja atitudinea antivaccinare. Chiar ar provoca o creștere a tulburărilor civile, în condițiile în care, e de spus, 71% dintre subiecții unui sondaj de ultimă oră s-au pronunțat pentru deportarea lui Novak!

Lesne de dedus că întregii povești i s-a dat o tentă politică și, exagerez?, una populistă. Pasămite, în frunte cu șeful Executivului de la Canberra, autoritățile au intervenit energic spre a-i salva pe cetățeni de primejdia reprezentată de vizita unui lider de seamă al antivaccinării. Acest portret e fals, deoarece Djokovici, chiar dacă nevaccinat, n-a îndemnat niciodată pe nimeni să nu se vaccineze. N-a militat în direcția respectivă. A decis pentru el și atât.

Din păcate, în ciuda strădaniei avocaților săi, care au întocmit un dosar de 268 de pagini, un roman de Balzac, nu altceva!, Novak a pierdut procesul și a fost trimis pachet acasă. 

A pierdut însă numai el? Nu cumva și Australia, al cărei guvern s-a ambalat într-un moment în care putea și trebuia să fie mai înțelegător? Să nu-l fi tratat pe Djokovici cu dușmănie, chiar ca pe un terorist?


Comentarii (59)
10156661614577582
Mircea Rusu  •  17 Ianuarie 2022, 14:40

totul e f simplu Decand cu *** asta de pandemie, uite virusul, nu e virusul, guvernele au pus reguli, interdictii.......care au afectat economia, .. viata oamenilor....cu dictonul "trebuie sa oprim pandmia vaccinandu-ne, purtand masca ...". Cum guvernul Australiei a fost foarte chitit pe reguli, interdictii, si au dat seama ca a-l accepta pe Djoko ar insemna sa fie si ei de partea vaccinatilor, sa arate ca toata vaccinarea asta este mai mult daunatoare si costisitoare decat folositoare. Putea guvernul australian sa fac asta??/?? da, daca vroiau sa ramana ***. restul e can can

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

10156661614577582
Mircea Rusu  •  17 Ianuarie 2022, 14:20
Postat de ionica007 pe 17 Ianuarie 2022, 13:09

Esti din alt film... ''Hartiile'' nu au fost produse in Serbia, nici macar in Europa... Chiar nu inteleg de ce atunci cand nu esti in stare sa deosebesti calul de magar te ambitionezi sa dai lectii...

prostia si fudulia merg impreuna... de aia..sper sa intelegi acum..

ionica007
ionica007  •  17 Ianuarie 2022, 13:09
Postat de Mihnea Ilie pe 17 Ianuarie 2022, 10:05

Atata ne învârtim în jurul cozii... Treaba e simpla :roman, sârb, egal de care.... Lasă că merge, ne ducem cu trei hârtii și ii zapacim pe toți. În tarile civilizate, vrăjeala asta nu merge. Merge în lumea a treia din care, onor, inclusiv noi, românii facem parte. Dar la alții,... Pas.... Nu contează ca ești cel mai mare tenismen al lumii. Nu ai mentalitate, educație... Ești zero barat.

Esti din alt film... ''Hartiile'' nu au fost produse in Serbia, nici macar in Europa... Chiar nu inteleg de ce atunci cand nu esti in stare sa deosebesti calul de magar te ambitionezi sa dai lectii...

Vezi toate comentariile (59)
Comentează