OPINII  »  EDITORIAL

Am sperat degeaba!

Articol de - Publicat vineri, 21 ianuarie 2022 14:57 / Actualizat vineri, 21 ianuarie 2022 15:14

Vă mai amintiți ce mândri am fost, ce entuziasmați, după ce România U21 a ajuns în semifinalele CE 2019 din Italia, unde a pierdut onorabil, 2-4, în fața Germaniei? 

Ne-am zis atunci că, repetând istoria de la Cardiff 1993, se naște o generație care, talentată și hotărâtă, va reuși să scoată fotbalul tricolor din tunel. Că va fi capabilă să calce pe urmele așa-zisei Generații de Aur.

Dacă am trăit cu impresia că L-am prins pe Dumnezeu de un picior, trebuie să recunoaștem acum, la 2 ani și jumătate de momentul acela de extaz, că optimismul nostru a fost exagerat. 

Asta în ideea că din garnitura care a început duelul de referință cu Anglia, câștigat cu 4-2, nimeni n-a spart plafonul. Niciunul dintre I. Radu - Cr. Manea, Pașcanu, Nedelcearu, Fl. Ștefan - Băluță, Cicâldău - A. Ivan, I. Hagi, Man - Pușcaș n-a rupt gura târgului. Majoritatea s-au plafonat.

Am sperat degeaba!
România U21 la CE U19 (foto: Raed Krishan/GSP)

Cu excepția lui Hagi jr., achiziționat de la Genk de Glasgow Rangers și, de regulă, titular la campioana Scoției, restul au bătut pasul pe loc ori chiar au regresat. S-au pierdut, s-au rătăcit. Dar și de la Ianis, la calitățile lui, parcă așteptam mai mult.

De acord că nici Ianis și nici coechipierii lui din Italia 2019 nu și-au spus ultimul cuvânt la 24-25 de ani. Mai pot „exploda”. Adevărat e însă și că, în ciuda unor transferuri peste hotare aparent benefice, niciunul dintre ei n-a progresat în maniera scontată.

Haideți să deschidem analiza cu portarul Ionuț Radu și s-o continuăm cu vârful de atac George Pușcaș, 25 de meciuri pentru România A. Legitimat la Inter, care l-a tot împrumutat, Radu a prins rar echipa milaneză. Foarte rar. A intrat deunăzi cu Empoli în Cupă ca să-și dea autogol, dar nu mai apărase într-o partidă oficială din 12 mai 2021!

În schimb, Reading îl folosește pe Pușcaș în liga secundă engleză, George are 25 de prezențe în actuala stagiune, atât că a înscris un singur gol, și acela în Cupă! E una dintre cauzele care au dus-o pe Reading tocmai pe poziția 21 din 24 în Championship! La retrogradare.

Ambii fundași centrali de la CE evoluează și ei în eșaloanele secunde. La Ponferradina în Spania, respectiv, la Crotone în Italia, după ce Pașcanu a fost cedat de CFR Cluj, iar lui Nedelcearu AEK Atena nu i-a mai reînnoit contractul. Iar Crotone, locul 18 din 20, riscă să pice din Serie B. 

La rându-i, după ce Brighton i-a plătit Viitorului 2,9 milioane de euro ca să-l ia în 2018, Tudor Băluță a devenit rezervă „de profesie”. Clubul insular l-a tot împrumutat, ba la Den Haag, ba la Dinamo Kiev, dar fără succes. N-a izbutit să-l vândă.

Mergând mai departe, nici Cicâldău nu stă pe roze la Galatasaray, ocupanta locului 13 în Super Lig! Ex-internaționalul Ridvan Dilmen (29A), azi comentator TV, îl caracteriza recent pe Alex prin „Nu poate ajuta, doar se plimbă pe teren!”. 

Cum problemele cu care se confruntă Man la Parma, locul 12 din 20 în Serie B, sunt în mod frecvent dezbătute acasă, căci surprinde neplăcut faptul că fotbalistului român desemnat numărul 1 în 2020 îi merge prost, mă opresc aici.

Sumbru, tabloul ne convinge că ne-am pus degeaba speranțe în echipa U21 de la Europenele 2019. Există explicații, nu și scuze, pentru căderea ei în anonimat. În derizoriu. 

În opinia mea, cea mai vinovată e mentalitatea din fotbalul românesc, conform căreia plecarea în străinătate nu constituie începutul unui drum, ci sfârșitul lui. Încheierea socotelilor, sfârșitul performanței.

Nu știu dacă băieții noștri pot mai mult. Cert e însă că nu vor mai mult.


Comentarii (40)
1887248954618984
Kocsis Tibor  •  26 Ianuarie 2022, 13:17

Si atunci ce garantii de performanta ar fi putut oferii Bölöni cu asemenea jucatori care nu joaca pe nicaieri.

rilu
rilu  •  24 Ianuarie 2022, 01:59

Sa vina Adrian Ursea selectioner. Uitati-va la CV-ul lui. Nu-l vrem pe Iordanescu jr.

105662257060988
Eugen Qy  •  24 Ianuarie 2022, 00:01

Meciul cu Anglia -la U21- ne-a facut sa credem ca se poate ! NU ! Nu se poate asa. Fotbalistii nostri cand dau de greu, trag pe dreapta ! Daca vrei ca fotbalist sa evoluezi, il iei ca reper pe C.Ronaldo care -in ciuda varstei si mai ales a AVERII LUI- se antreneaza cot la cot cu coechipierii fara a face rabat pe motiv de forma, sau de vedetism. Ai nostri cand ajung afara, cred ca au devenit CINEVA si ajung sa creada ca e suficient sa se prezinte la meci ca sa si castige . Man, Morutan, Cicaldau, Mihaila, ca sa dau doar cateva exemple au facut unul sau 2 meciuri bunicele si cred ca i-au dat (la fel ca in Romania) pe toti pe spate uitand, sau nestiind, ca ACOLO painea se mananca, plina de sudoare. Cu putin se multumesc, putin spre de loc obtin si apoi se arata frustrati ca sunt tinuti rezerva, precum Baluta sau Radu sau evolueaza slab spre foarte slab ca Pascanu ori mai ales Puscas de la care sincer sa fiu aveam alte asteptari !!! Am impresia ca ar trebui instituit un anume plafon de varsta, de la care sa fie lasati sa se transfere in strainatate, dar mai ales si MULT MAI IMPORTANT ar fi ca "jurnalistii" sa se abtina sa ii ridice in slava pentru cate un meci mai bunicel sau pentru cate o faza mai de Doamne ajuta AICI prin acest Campionat modest.

Vezi toate comentariile (40)
Comentează