OPINII  »  EDITORIAL

Băiatul care înoată repede

Articol de - Publicat marti, 21 iunie 2022 15:14 / Actualizat marti, 21 iunie 2022 17:03

În iulie 2021, după ce David Popovici cucerise trei medalii de aur la Europenele de juniori și bătuse două recorduri mondiale, am scris „S-a născut o stea!”. Articol în care m-am referit, în treacăt, și la Zeița de la Montreal. Nu l-am comparat pe David cu Nadia, nici chiar așa, dar am sugerat că i-ar putea călca pe urme.

De acord că am exagerat, însă nu mult. Dovadă că luni, la Budapesta, puștiul ce va sărbători majoratul abia pe 15 septembrie a devenit campion al lumii în proba de 200 metri liber seniori. Ba și primul din istoria natației românești. Aceasta a mai luat aur la CM prin Diana Mocanu și Tamara Costache, niciodată însă, deloc, în concursurile băieților.

Ca atare, performanța lui David trebuie socotită excepțională. Uluitoare. Fabuloasă. Cu atât mai impresionantă și demnă de respect cu cât a fost realizată într-un sport considerat, alături de atletism, cel mai important din programul JO. Capabil să stârnească un interes enorm.

Câștigând într-o manieră categorică, lejer, depășindu-l clar pe britanicul Dean, campionul olimpic de la Tokyo 2020, Popovici a stabilit un nou record mondial la juniori. Și nu oricum, ci în 1:43,21, al patrulea timp all-time, întrecut numai de cele înregistrate, în ordine, de neamțul Biedermann, americanul Phelps și francezul Agnel. 

Cu observația că românul și francezul au folosit costume din textile, pe când ceilalți doi au purtat combinezoane din poliuretan sau neopren. Pe care, FINA le-a interzis în 2010, motivând că favorizează alunecarea.

Firește că, prioritar, e meritul proaspătului campion că a urcat în vârful piramidei. Dar și al antrenorului Adrian Rădulescu. „Domnul Adi”, cum i se adresează David tehnicianului cu care lucrează de 6 ani, al preparatorului fizic Dragoș Luscan și, poate înaintea oricui, al părinților, Georgeta și Mihai.

Dacă David a transpirat din abundență ca să ajungă sus, începând în fiecare dimineață antrenamentele la ora 6:30, soții Popovici au făcut sacrificii și s-au dedicat pentru ca fiul lor să-și poată dezvolta talentul ieșit din comun.

Băiatul care înoată repede
David Popovici // FOTO: Imago

 De pildă, ca lui David să-i fie mai ușor și să nu întârzie la bazinul de lângă Arena Națională, familia a vândut în 2020 apartamentul din Titan și s-a mutat pe Vatra Luminoasă!

Să nu ne mirăm însă foarte tare, fiind cunoscut faptul că de sport se ocupă la noi mai degrabă părinții decât guvernanții, care-și aduc aminte de el doar când dă bine la imagine să se pozeze cu o vedetă ori cu alta. 

Totuși, Federația de Natație, în frunte cu președinta Camelia Potec, campioană olimpică la Atena 2004, a căutat să-i asigure lui David cele mai bune condiții. A reușit, n-a rămas datoare.

Legitimat la Dinamo, deși crescut la Steaua, care l-a pierdut din pricină că șefii clubului (coloneii Bichir și Barbu?) n-au crezut în viitorul lui, David Popovici e astăzi înconjurat de laude, de superlative. Alintat în fel și chip, de la Aquaman la Prințul Adolescent și de la Fenomen la Împăratul Apelor.

Faima nu pare să-l fi schimbat pe elevul Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc” din București. Iată de ce, rugat să se recomande, te privește în ochi de la înălțimea de 1,94 metri și se prezintă, dezarmant de simplu, cu „Un băiat care înoată repede”. Atât.

Tulburătoare lecție de modestie oferită de un campion, pe care simt nevoia să-l salut. Felicitări, David, mulțumiri, David! La mai mare! 


Comentarii (31)
DunaBp
DunaBp  •  23 Iunie 2022, 08:03

Nea Ovi iarăşi chiar dacă nu scrie prostii, a uitat să scrie în mod realist despre evenimente. În primul rând, acest copil a reuşit să câştige pentru faptul că nu sunt aici ruşii ( Morozov, Titov, etc) şi americanii, australienii, ungurii, germanii sunt la schimb la generatie în aceste două probe. Însâ sa nu.uităm, că olimpiada e altă mâncare de peşte, acolo acest copil dacă va prinde un loc 6 în finală, va fi bine pentru sportul românesc. România este la ani lumină de Ungaria,Slovacia sau Serbia în sport şi în loc să scrieți elogii despre acest copil, de altfel talentat, ar trebui să scrieți despre motivele pentru care România are doar 2-3 sportivi care au performanta în sporturile individuale. În loc de mare tam- tam pe tema a două medalii, care oricum nu vor mai veni la olimpiadă când revin ruşii şi toată lumea va fi cu prima echipă la înot.

dobrin
dobrin  •  22 Iunie 2022, 17:03
Postat de ali.bec pe 22 Iunie 2022, 07:11

Oare dece astfel de persoane nu apar niciodată la emisiunea cu prietenii lui Ovidiu?

Pentru ca are doar 17 ani. Nu poti sa fii prietenul lui Ovidiu daca n-ai facut facultatea.

Dobermannul
Dobermannul  •  22 Iunie 2022, 09:57

"Autorul spune ca noi, cei saraci ( nu ei bogatii) ar trebuii sa dam zilnic bani, doar, doar, mai apare un mare campion, de pe urma caruia ei(presa) SA-SI FACA PLINUL. Poate, ne spune g.s.p.-ul cati viitori campioni a sponsorizat." Exact. Ei, adica presa de sport sa-si faca plinul. Marii campioni sunt painea si circul cu care bogatii distrag atentia saracimii.

Vezi toate comentariile (31)
Comentează