OPINII  »  EDITORIAL

„Cocoși” adormiți

Articol de - Publicat duminica, 20 iunie 2021 13:59 / Actualizat duminica, 20 iunie 2021 22:01

Înainte de a-i lăuda pe maghiari pentru acest memorabil 1-1 consemnat sâmbătă la Budapesta, laude pe deplin meritate, să spunem că Franța a dezamăgit crunt. 

Deși favorită la câștigarea titlului continental, 36% din voturi în sondajul GSP, în fața Germaniei (18%) și a Italiei (16%), 30,52% în cel de la DigiSport, campioana lumii a reușit performanța de a juca slab. Somnolent, mohorât, confuz. Fără vlagă și fără idei.

Într-adevăr, a primit gol în prelungirile reprizei 1 când domina copios (65% posesie), dar a avut nevoie de o eroare copilărească a apărării adverse pentru a egala. Și atât. 

N-a putut mai mult, în ciuda vedetelor ei de 14 carate. În frunte cu Mbappe, 22 de ani, socotit numărul 1 în fotbalul internațional, evaluat la 160 de milioane de euro.

Fiți atenți, peste „minunea” Haaland (130) și peste Neymar (100), ba și dublu față de unicul Messi! 

Dacă te cheamă Mbappe, n-ai însă voie să tragi direct în portar când scapi singur cu el, cum s-a întâmplat sâmbătă! Degeaba e prețuit lotul tău la 1 miliard de euro, dacă n-o și arăți.

„Cocoși” adormiți
Ungaria - Franța (foto: Guliver/Getty Images)

O dovadă că jocul „cocoșilor galici” a suferit e și aceea că Deschamps a simțit nevoia să-i schimbe în minutul 76 pe Pogba și pe Benzema. Absent din națională aproape 6 ani din pricina scandalului Valbuena, vârful Realului n-a adus nimic nou. Dimpotrivă, majoritatea acțiunilor au eșuat la el. 

De notat și că Ousmane Dembele, autorul unui șut în stâlpul porții, a intrat în minutul 57 și a ieșit, accidentat, în 87. Pe scurt, Franța a fost de nerecunoscut. Lentă, previzibilă, uneori buimacă. Departe de renumele și de veleitățile ei.

În ceea ce-i privește, să fiu iertat, ungurii n-au vreo mare echipă. Nu impresionează la capitolul valori, ca personalități. Au însă un spirit de luptă exemplar. Se bat cu îndârjire, eroic, pentru fiecare minge și pentru fiecare metru de gazon. 

Asta în condițiile în care, de reținut, Marco Rossi, antrenorul italian ce i-a fost elev lui Lucescu la Brescia, a rămas încă din minutul 26 fără căpitanul Adam Szalai. Cel mai experimentat dintre maghiari, cu 72 de selecții, a părăsit terenul comoționat.

Ungaria și-a pierdut căpitanul, nu însă și încrederea în forțele proprii. Și a continuat să joace cu sufletul. Cu dăruire.

Firește că pe băieții lui Rossi, totuși un tehnician cu CV sărac, campionatul luat în 2017 cu Honved și atât, i-a ajutat și atmosfera extraordinară de pe Puskas Arena. Entuziasmantă. Pentru că la Budapesta e permis accesul spectatorilor la capacitate maximă, 56.000 de fani i-au susținut furibund pe Gulacsi et Comp. 

Dincolo de unele manifestări indecente ale ultrașilor maghiari, deși suporterii francezi ar fi răspuns cu aceeași monedă, publicul chiar a reprezentat, acceptați clișeul, al 12-lea jucător al gazdelor.

Care ar trebui să profite de egalul smuls campioanei mondiale. Să-l folosească pentru moral și pentru progres. Nu ca noi, care n-am ezitat după Euro 2008 să-l dăm afară pe Pițurcă. 

Trufași fără motiv, am minimalizat egalurile obținute în Elveția cu Italia și cu Franța, deși prima era deținătoarea titlului mondial, iar cealaltă finalista! Poate că ungurii vor fi mai realiști. Vor avea mai multă minte. Le-ar prinde bine. 


Comentarii (13)
dubluv
dubluv  •  20 Iunie 2021, 22:41

i-a numit cocosi pe francezi. Ce original!

jean_gabin
jean_gabin  •  20 Iunie 2021, 22:29

Delpiero, vezi ca numai prostii nu isi schimba parerile. Pe acestia ii omoara consecventa.

birdibel
birdibel  •  20 Iunie 2021, 22:10

Poștașul numit bodystyle74 opinează ca noi mustim de talent, dar nu precizează dacă se referă la fotbaliști sau la romanii, în general. Probabil în general, pentru ca la fotbal - după ce te bate Islanda, și Norvegia, și Armenia, și Georgia și în general cam oricine - nu mustim de talent ci de altceva. Dacă musteam de talent aveam jucatori la Barcelona, Bayern, Chelsea sau Inter. Articolul e însă despre Franța, care mustește într-adevăr de talent dar a fost surprinsă de o echipa mică cu inima mare și de un public ieșit parca la revoluție. Frantujii vor bea însă Coca-Cola în fata lui Ronaldo, după care ii vor lua moțul.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează