OPINII  »  EDITORIAL

Cum a ajuns Pele golgheter

Articol de - Publicat marti, 10 ianuarie 2023 15:39 / Actualizat marti, 10 ianuarie 2023 16:16

Continui azi, și închei, seria de articole dedicate carierei cu adevărat excepționale a "Perlei Negre". Una pe care, în ciuda opiniei celor care nu l-au văzut niciodată jucând pe "O Rei", n-am contestat-o și, cu atât mai puțin, compromis-o. 

Doar am invocat fapte, date certe, menite să întregească, nicidecum să întunece, portretul celui pe care mulți, nu și subsemnatul, îl consideră cel mai mare fotbalist din toate timpurile, Dumnezeu să-l aibă în paza Lui! Ciudat e să constat, aș zice și incorect, că numai unii au dreptul să se exprime, ba și să-i trateze de dușmani pe cei ce gândesc altfel decât ei!

Cum a ajuns Pele golgheter

Nu mă îndoiesc că la fel vor reacționa admiratorii brazilianului, protestând, indignându-se, chiar jignind, și la rândurile următoare. Ce se referă la modul în care idolul lor a ajuns golgheter all-time, cel mai productiv fotbalist din istorie, marcatorul a 1.281 de goluri în 1.363 de partide. Bilanț consemnat de FIFA și de FC Santos, recunoscut de Guinness Book.

Atât că, mă repet, Record Sport Soccer Statistics Foundation, sursă demnă de încredere, ia în calcul doar 778 de goluri din 846 de partide! Ea apreciază că restul meciurilor au avut caracter demonstrativ sau/și de binefacere. Meciuri, dar și turnee, precum cel din decembrie 1969 întreprins de Santos în Hong-Kong, cu 4 meciuri în 8 zile și 8 goluri în contul lui Pele! Ceva, dacă admiteți, în genul show-urilor trupei de baschet Harlem Globetrotters.

Cum a ajuns Pele golgheter
A Tribuna, ziar din Brazilia. După un meci în care Pele a dat cinci goluri

Pe aceeași linie, mă rezum la un singur citat, France Football nota că "Nimeni nu neagă măreția lui Pele și știința lui de a marca goluri. Doar că numărul exact al acestora va constitui întotdeauna un subiect de polemică".

Cum a ajuns Pele golgheter
Gazeta Esportiva menționa cele patru goluri ale lui Pele

Polemică alimentată de detaliul că Santos, echipa lui din 1956 în 1974, a întâlnit în Campeonato Paulista, competiție regională pe care a câștigat-o de 11 ori în epoca Pele, adversari semiprofesioniști ori chiar amatori, care i-au permis lui Pele să dea goluri pe bandă rulantă. Ca atare, în 410 meciuri din campionatul statului Sao Paulo, în care evoluau 3 formații respectabile (Santos, Corinthians și Palmeiras), restul fiind de duzină, "O Rei" a reușit 467 de goluri, o medie neverosimilă de peste un gol pe meci!

Cum a ajuns Pele golgheter
Reușitele lui Pele în meciul Botafogo Ribeirao Preto, 11-0

Explicabilă, dar și de acceptat?!, în condițiile în care Santos bătea în CP ca la fasole și-i oferea lui Pele șansa să înscrie gol după gol. De pildă, 5 goluri cu Ypiranga la 8-1, 4 cu Nacional Atletico la 10-0, 3 cu Jabaquara la 8-3, iarăși 5 cu Juventus Mooca la 10-1, 8 cu Botafogo Ribeirao Preto la 11-0, 5 cu Noroeste la 6-2 etc. Așa să te tot încoronezi goleador, nu?

Situația s-a mai schimbat, ori jucăria s-a stricat, după 1967, când Santos a trecut în Campeonato Brasileiro, cu participare națională. A scăzut și eficacitatea "Perlei Negre", doar 34 de goluri în 83 de partide. Ca și în North American Soccer League, unde a mai înscris pentru Cosmos New York, până la retragerea din 1977, de 37 de ori în 64 de meciuri. Dar fundamentul statuii fusese zidit.

Ar mai fi multe de spus. Că a marcat 77 de goluri pentru Selecao în 92 de meciuri, dintre care 50 au fost amicale, că pe când Maradona și Messi dădeau piept cu adversari de top din Spania și din Italia, Pele se distra cu Pernambucano (6-1) ori cu Sergipe (8-2) în acorduri de fanfară etc, etc. Vorba lui FF, nu-i contestă nimeni măreția. Dar nici nu-i ușor de uitat cum a ajuns la ea. Ajutat, printr-un concurs favorabil de împrejurări. 

„Regele” Pele, venerat de unii, contestat de alții!
A MURIT PELE
„Regele” Pele, venerat de unii, contestat de alții!
Pelé scos șmecherește Fotbalistul Secolului!
editorial
Pelé scos șmecherește Fotbalistul Secolului!

Comentarii (95)
mauru007
mauru007  •  12 Ianuarie 2023, 12:48
Postat de ionmaria010540 pe 11 Ianuarie 2023, 22:11

@mauru007 Cand s-a facut gazetar, Ioanitoaia a vrut sa te intrebe pe tine daca e cazul. Nu te-a gasit pentru ca erai la grupa mica, unde ai si ramas

Ma gaseste acum si ii spun a pierdut timpul degeaba in gazetarie sportiva, daca scrie astfel de articole. Bine, ca orice ar scrie pierde timpul, asta e alta discutie pe care nu o port cu un nimeni pe drum.

pele1281
pele1281  •  12 Ianuarie 2023, 11:54

Apropo de rezultate. La inceputul anilor 60, sub influenta lui Inter, in Brazilia ajunsese la moda ``catenaccio``. Se dadeau rareori mai mult de 2 goluri, majoritatea scorurrilor fiind 0-0 si 1-1. Spectacolul disparea, brutalitatea crestea, spectatorii erau disperati, venind tot mai putini la meciuri. Pana cand pe Maracana (Fluminense 1-3 Santos), Pele a luat o minge din propriul careu dribland totul, 6 adversari de camp, plus portarul si marcand unul dintre cele mai frumoase goluri din istorie. Din acel moment, s-a renuntat la apararile ermetice, fotbalul brazilian devenind el insusi. Dar, cel mai frumos gol al lui Pele este considerat unul dat in 1959, cand, primind o centrare , opreste mingea in aer, o ridica peste un fundas, apoi o stopeaza in aer, o ridica si peste al doilea fundas, iar o stopeaza in aer, apoi o salta si peste portar si marcheaza cu capul. Acest gol nu a fost filmat, dar a fost recreat pe calculator si poate fi vazut pe youtube, daca dati cautare pe ``cel mai tare gol din istorie``, sau ``cel mai frumos gol al lui Pele``. Va rog sa il vizionati. Poate atunci nu veti mai spune, ca marele fotbalist nu era prieten cu mingea. Sau, mai stiii...poate , da!

rikiriki365
rikiriki365  •  12 Ianuarie 2023, 10:17

Barcelona-Osasuna 7-0, 16 martie 2014 ? In acelasi sezon 2103-2014: la Pamplona, 19 octombrie 2013, Osasuna-Barcelona 0-0 ( Messi nu a dormit bine, intrand in min 62 :D). In sezonul 2013-2014: Barcelona-Levante 7-0, Levante-Barcelona 1-1, Elche-Barcelona 0-0, Barcelona-Getafe 2-2,Valladolid-Barcelona 1-0, Granda-Barcelona 1-0, Atl. Madrid-Barcelona 0-0, Barcelona-Atl. Madrid 2-2, Bilbao-Barcelona 1-0... Nu dau importanta rezultatelor, avand in vedere ca niciun meci nu seamana cu celalalt, dar un amical ramane un amical. Romania-Germania 5-1 .... ce-au facut nemtii mai departe? Vedeti castigatoarele de Champions si Uefa din acea perioada si pe cele din Copa Libertadores in perioada lui Pele (brazilienii nu contau). La liga a fost pentru 10 ani cel mai interesant campionat, chiar daca unora care umbla cu toporul la spate pe teren, le place Anglia datorita angajamentului. Niciun meci nu seamana cu celalalt, de aceea nu ma intereseza cate goluri a marcat unul sau celalalt, avand in vedere valoarea apropiata. Istoria e subiectiva, dar ce scrie un jurnalist (apropo de carte)? Fiecare filtram informatia prin propriile cunostinte, despre ce vorbim? O sa caut cartea, sa o citesc.. ca reper fotbalistic. Multumim pentru info.

Vezi toate comentariile (95)
Comentează