OPINII  »  EDITORIAL

Din lac în puț

Articol de - Publicat marti, 27 aprilie 2021 15:23 / Actualizat marti, 27 aprilie 2021 15:41

Șeful FRF a anunțat că va propune în Comitetul Executiv de joi modificarea regulii U 21. În sensul în care echipele din L1 să fie obligate să folosească un tânăr sub 21 de ani pe durata întregului meci și un al doilea minimum o repriză. Nu ca până acum, doar 3-4 minute.

Cum nu s-a întâmplat ca, alcătuit majoritar din yesmeni, CEx să respingă vreo propunere înaintată de cel mai iubit fiu al fotbalului românesc, nu încape îndoială că o va vota și pe aceasta. Astfel, înăsprită întâia oară în 2019, când numărul jucătorilor U21 s-a mărit la doi, regula va fi înăsprită iarăși.

Destui specialiști, în special antrenori, o consideră însă nepotrivită în noua formulă. Ei atrag atenția că, deși inițial a produs efecte pozitive, regula devine o măsură menită mai degrabă să încurce decât să ajute. Ca atare, li s-a explicat lui Burleanu et Comp. că ar trebui să primeze calitatea, nu cantitatea. Firește că n-au înțeles. Au continuat pe drumul lor, convinși că au descoperit apa caldă și mersul pe jos.

Din lac în puț
Foto: Imago

Zadarnic li s-a transmis că o asemenea restricție nu funcționează nicăieri în lume. Că nu-i normal să transformi campionatul de elită într-unul de tineret. Ce se profilează la noi în condițiile în care fiecărei formații i se va impune să aibă disponibili măcar 4 U21, chiar 5. Pentru cazurile în care unul dintre tinerii aliniați la startul partidei se va accidenta și va trebui substituit, sine qua non, cu unul de aceeași vârstă.

Între alte argumente contra regulii li s-a adus și acela, de netăgăduit, că ea a dat serioase bătăi de cap reprezentantelor noastre din cupele continentale. Puse în postura incomodă de a folosi o garnitură în Liga 1 și o alta, fără cei 2 tineri, în Europa! Știți bine că nu puțini tehnicieni, în frunte cu Dan Petrescu, s-au plâns de asta și au protestat.

Am scris-o și repet, în varianta cu un singur U21, regula a creat emulație. A servit dezvoltării. Întâi a scos în evidență o serie de talente, apoi le-a propulsat chiar în loturile naționale. Man, Hagi jr., Manea, Cicâldău, alții. Care n-au fost însă atât de mulți câți s-au grăbit să inventarieze Burleanu și aghiotanții lui.

S-a demonstrat, de pildă, că dintre toți U21 de la turneul final Euro 2019 din Italia, unde România a reușit calificarea în semifinale, numai 2-3 au promovat datorită legii federale. Din păcate, exagerându-se cu ea, aceasta a încetat să mai constituie un stimulent. Un factor de progres. La urma urmei, ce mari rezultate a obținut fotbalul tricolor în perioada de când e în vigoare legea U21? Să nu ne îmbătăm cu apă rece, la nivelul reprezentativei A, niciunul! Conform unora, noua reglementare riscă să ne ducă din lac în puț.

În paralel cu varianta FRF, s-a lansat public o alta. Conform căreia, în locul celui de-al doilea U21, urma să fie obligatorie prezența unui U23 pentru 90 de minute, nu doar pentru 45. Astfel s-ar asigura continuitatea tinerilor care, depășind 21 de ani, vor pierde echipa și chiar lotul. FRF a ignorat-o, deși părea interesantă și merita încercată. Logic că, spre deosebire de LPF, nu și-a însușit-o, căci venea din partea unor profesioniști. Dar unii de talia lui Burleanu, Vișan ori Bodescu se întâlnesc mai rar. Ori chiar deloc.


Comentarii (20)
jean_gabin
jean_gabin  •  28 Aprilie 2021, 13:49

Bravo @gazistu. Ai pus punctul pe i. Depozitia lui Dan Petrescu descrie perfect o situatie de netolerat. Discriminarea trebuie atacata in instanta.

cita
cita  •  27 Aprilie 2021, 21:56

.....și scăpau și de cătănia dura cu ofițeri școliți de rusi și de nemți, așa încât dădeau tot ce e mai bun din ei că să aibă un loc cât de cât călduț la o echipă de fotbal militarizata. Și aveau rezultate, s-a văzut în anii 90. Acum cu ideile crete ale lui nenea Burleanu, se distrează cu ei și le iau și banii de cele mai multe ori degeaba. Uitați-vă la echipele naționale actuale si-mi veți da dreptate.

cita
cita  •  27 Aprilie 2021, 21:50

E foarte bine ca-i trageți de urechi pe acești novici în ale organizării fotbalului intern, Dom. Profesor. Și nu o zic cu ironie. Selecția în anii comunismului românesc era cu avantaj clar pentru echipele militarizate care aveau baza uriașă de tineri care nici din țară nu puteau fugi, în plus erau obligați sa facă armata. Și le convenea la sport, decât instrucția dură de tip sovietico-nemtesc din armată.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează