OPINII  »  EDITORIAL

Ianis, un caz?

Articol de - Publicat joi, 16 martie 2023 15:01 / Actualizat joi, 16 martie 2023 15:27

Deși am suspectat că mai degrabă a vorbit tatăl decât antrenorul, am fost de acord cu Gică Hagi când i-a reproșat lui Edi Iordănescu, răstit, neconvocarea lui Ianis pentru duelurile din această lună cu Andorra și Belarus, programate în preliminariile Euro 2024. 

Am gândit și eu că selecționerul și-a încălcat angajamentele și principiile după ce el însuși declarase, în repetate rânduri, că  „Ianis e un jucător important pentru mine și pentru națională".

Edi și-a justificat decizia prin aceea că, operat de ruptura ligamentelor încrucișate, accidentare gravă, Hagi jr n-a mai prins un meci întreg de 14 luni. În curs de refacere, el a reintrat la Rangers, dar timid, cu precauție. Ca atare, adunase numai 63 de minute până în ziua în care s-a anunțat lotul lărgit, de 25, al "străinilor" pentru "dubla" Andorra-Belarus.

Aflând că selecționerul, atacat din toate direcțiile, a ținut să ia legătura cu Ianis și i-a explicat de ce l-a sărit din schemă, am început să înclin balanța spre partea cealaltă. În ideea, susținută de Edi, că era de preferat ca Ianis, incomplet restabilit, să rămână să se pregătească în liniște la club, în Scoția, decât să se trambaleze zburând pe ruta Glasgow - București - Andorra la Vella și retur. Hagi jr ar fi acceptat argumentele lui Iordănescu jr.

Ianis, un caz?
Ianis Hagi

Dar și pentru că, numărând 24 de selecții până la 24 de ani și confirmat ca valoare, Ianis chiar nu mai avea nevoie să se acomodeze cu atmosfera de la națională. Să reintre, cum s-a zis, în anturajul acesteia. El știe din proprie experiență ce înseamnă asta.

În plus, ce era așa mare nevoie ca fiul lui Gică să bifeze acțiunea respectivă în condițiile în care confruntările de la finalul lui martie nu-s dintre cele mai dificile? Moment în care, de pe locul 52 în clasamentul FIFA, România întâlnește Andorra de pe 153 și Belarus de pe 97, adversari mult mai slab cotați.

Logic, nici unii, nici alții n-ar trebui să ridice probleme. Nu vă supărați, dar dacă până și de amatorii din Andorra, țară cu 80.000 de locuitori, am ajuns să ne temem, atunci chiar că e de rău. Și de râs.

Ne-a intrat însă în obicei a ne înverșuna din nimic. A ne ambala fără motiv și a transforma fapte diverse în cazuri de amploare. Așa a apărut, ca prilej de dezbatere aprinsă, și această poveste cu a fi sau a nu fi Ianis la lot.

În opinia mea, ea ar trebui să ne preocupe mai puțin decât amănuntul că 12 dintre cei 25 de "stranieri" de pe actuala listă a lui Iordănescu jr., Rațiu, Rus, Nedelcearu, Drăgușin, Pașcanu, M. Marin, Moruțan, Pitu, Mihăilă, Man, Drăguș și Pușcaș, provin din eșaloanele secunde! După cum Niță (Pardubice) și V. Gheorghe (Umraniyespor) joacă la ultimele clasate din Cehia și Turcia. Dar ce atâtea pretenții când însuși căpitanul "tricolorilor", Chiricheș, evoluează la Cremonese, ca și retrogradată din Serie A?!

Înainte de absența lui Ianis de la Mogoșoaia, sigur una temporară, n-ar strica să ne îngrijoreze tocmai situația de mai sus. Să ne îngrijoreze, dacă nu cumva să ne și sperie.


Comentarii (45)
Ioano13
Ioano13  •  21 Martie 2023, 13:23

Gh Hagi a fost un jucător genial și este un bun antrenor. Ieșirea publică prin care își exprima nemulțumirea ca fiul sau Ianis nu a fost convocat la națională este o lecție perfecta de penibil. Nu cred ca undeva în lume s-a mai întâmplat chestia asta, poate doar în tari din lumea a patra. Iordanescu nu e un antrenor consacrat. Nici nu știu dacă va evolua în cariera sa. Acum, însă, pe acest subiect, omul are dreptate.

aldan
aldan  •  20 Martie 2023, 01:52

Daca-l convoca la lot poate prindea si Ianis zece minute cu Motherwell!... Asta era miza, se pare!...

Paksi
Paksi  •  17 Martie 2023, 16:51

Nimeni nu îndrăznește să pună punctul pe i! Toți o scaldă cu Hagi jr.sa nu cumva să-l deranjeze pe seniorul că ce.......ce se întâmplă dacă se recunoaște că Hagi jr. este un jucător mediocru,supraevaluat! Ne e capăt de țară,nici primul și nici ultimul. Iordănescu jr.incearca dar clanul e mult prea puternic.

Vezi toate comentariile (45)
Comentează