OPINII  »  EDITORIAL

Indignați-vă mai puțin!

Articol de - Publicat joi, 23 iunie 2022 16:12 / Actualizat joi, 23 iunie 2022 16:14

Nu-s prea multe cuvinte care să caracterizeze fidel isprava lui David Popovici de la Budapesta. Brusc, bogata limbă română pare săracă și ne limitează la Uluitor, Fantastic, Fabulos, Incredibil, Fenomenal și cam atât. Nu-i însă exagerat să recurgem la ele, din moment ce înotătorul bucureștean junior, care va împlini 18 ani pe 15 septembrie, a cucerit în capitala Ungariei, jos pălăria!, titlurile mondiale la 100 și 200 metri liber seniori.

Așa ceva s-a mai întâmplat în istorie o singură dată. În 1973, când americanul Jim Montgomery a reușit "dubla" la Belgrad. Atât că, născut în 1955, acesta era la ora triumfului cu un an mai mare decât Popovici.

Ulterior, nici măcar legendarii Ian Thorpe și Michael Phelps n-au obținut ambele titluri la aceeași ediție. Dacă se poate afirma că David le calcă pe urme, e părerea multor specialiști, trebuie spus și că mai are drum lung până la ei. Să păstrăm totuși măsura, căci Thorpe a câștigat, e drept, la stiluri diferite, 5 medalii olimpice de aur și 13 mondiale, iar Phelps 23 și, respectiv, 27! Numai la JO 2008 de la Beijing a luat aur de 8 ori, deci să nu ne hazardăm!

Ziarele și televiziunile de pretutindeni nu mai prididesc să-l laude pe David. Pe care revista Swimming World din SUA, numărul 1 în materie, îl numește "Romanian Wunderkind". Copilul-minune român. 

În paralel, SwimSwam Magazine merge mai departe. Comparând recordurile personale all-time la 50, 100 și 200 metri, a ajuns la concluzia că Popovici e cel mai rapid înotător din toate timpurile! Întrucât la Budapesta l-a depășit și pe neamțul Paul Biedermann, ex-recordmanul lumii la 200m, David a trecut în fruntea ierarhiei, anunțându-se ca un posibil Usain Bolt. În bazin, firește, nu pe pistă. Măgulitor, dar mai zic o dată să nu ne grăbim.

Când David e, datorită uriașului său talent și unei munci titanice, eroul zilei, felicitat de pe întreaga planetă ("El nu înoată, face balet în apă", se entuziasma Rowdy Gaines la CNN), iată că apar niște compatrioți ce se simt deranjați că dublul campion al lumii e plătit cu 7.000 de euro pe lună de CS Dinamo! Cum să ia bani publici?!, se îneacă de indignare protestatarii.

Indignați-vă mai puțin!

Îi invit să se indigneze mai puțin! Asta nu pentru că Thorpe și Phelps sunt multimilionari în dolari, România nu-i nici Australia, nici America și nici nu va fi vreodată. Dar pentru că, simplificând la maximum, David încasează jumătate, ori nici atât, din salariul unor fotbaliști de pluton dintr-o echipă fruntașă de Liga 1!

Dacă în fotbal, în handbal, ca să nu mai discutăm despre tenis ori golf, sportivii sunt profesioniști și recompensați în consecință, de ce n-ar avea ei același statut și în natație?! Disciplină în care, ca s-o citez pe Camelia Potec, "David Popovici câștigă pentru România de la 11 ani".

Chiar așa, doar o întrebare, gloria adusă țării nu contează? Vorbele frumoase, superlativele, scrise și rostite despre David nu se întorc către România precum în cazul Nadiei Comăneci, al lui Ilie Năstase, al lui Gică Hagi ori al Simonei Halep? Ba da, iar toate aceste aprecieri, asta sunt rugați să înțeleagă și cei ce contestă salariul tânărului Popovici, nu-s adresate oamenilor obișnuiți. Din care cauză, nici n-au preț. Sunt mai presus de orice contestare. 


Comentarii (39)
jean_gabin
jean_gabin  •  24 Iunie 2022, 19:07

Forumeer un sincer bravo. Poate asa pricepe si atotstiutorul alenb cum stau lucrurile in realitate. 90 la suta dintre sportivii fruntasi sunt subventionati de statul roman. Ecxeptie unii fotbalisti. De la FCSB, Botosani, Farul si cam atat.

forumeer
forumeer  •  24 Iunie 2022, 16:00
Postat de jean_gabin pe 24 Iunie 2022, 12:01

Alenb este dreptul tau sa bati campii, e constitutional. Dar fotbaliatorii care primesc bani de la mnistere ori de la primarii unde se incadreaza? Steaua, Argesul, UTA, Dinamo, toata liga 2 si altele sunt platite de ONU ori de UNESCo? Hai sa vorbim si noi ca sa nu tacem.

Nu vorbim doar despre echipele scrise de tine, ci de 90% dintre echipele din toate esaloanele fotbalistice ale Romaniei, dar si de TOATE echipele de handbal, rugby, polo, baschet etc. ABSOLUT TOATE sunt platite din bani publici. De la echipa de handbal a lui Dinamo, care face senzatie in Liga Campionilor, cu iranieni, spanioli platiti mai MULT decat Cristina Neagu, pana la proaspata campioana a handbalului feminin, CS Rapid si de la campioana la rugby, Baia Mare, pana la echipa U Clujului care face istorie in Liga Campionilor la baschet, repet, A B S O L U T T O A T E au bugetul alcatuit in cea mai mare parte din B A N I P U B L I C I. La articolele echipelor respective vad ca nu deranjeaza pe nimeni. Pe noi ne deranjeaza doar ca David Popovici, Cristina Neagu si aia de la Steaua sunt platiti din bani publici. Asta pt ca nu stiti, nu urmariti si nu intelegeti sportul.

jean_gabin
jean_gabin  •  24 Iunie 2022, 12:01

Alenb este dreptul tau sa bati campii, e constitutional. Dar fotbaliatorii care primesc bani de la mnistere ori de la primarii unde se incadreaza? Steaua, Argesul, UTA, Dinamo, toata liga 2 si altele sunt platite de ONU ori de UNESCo? Hai sa vorbim si noi ca sa nu tacem.

Vezi toate comentariile (39)
Comentează