OPINII  »  EDITORIAL

O rană deschisă

Articol de - Publicat marti, 19 octombrie 2021 14:44 / Actualizat marti, 19 octombrie 2021 14:45

Furios din pricina arbitrajului lui Marcel Bârsan de la 0-3 de sâmbătă cu FCSB, primarul orașului Mioveni a anunțat că va propune Consiliului Local retragerea echipei lui Pelici din Liga 1! 

Edilul nu-i la prima răbufnire, căci a procedat la fel și în luna august. După ce Mioveni a pierdut cu CFR, 0-1, golul campioanei fiind înscris de Petrila plecat din poziție de ofsaid. De spus și că în aceeași partidă, Andrei Chivulete i-a refuzat formației argeșene un penalty clar: Graovac l-a faultat în careu pe Garutti, fază petrecută în minutul 75.

Ion Georgescu avea și, parțial, are dreptate. Parțial deoarece e de luat în seamă și că sâmbătă, înainte să inventeze 11 metri la duelul regulamentar dintre Scarlatache și Keșeru, care nu se sancționează nici la baschet, dar în urma căruia Fl. Tănase a marcat golul 1 în minutul 56, Bârsan trebuia să acorde penalty pentru FCSB. Părere confirmată de Ion Crăciunescu, asta deoarece Dat l-a tras de tricou vizibil, ba l-a și răsucit, pe Dumiter în minutul 30.

O rană deschisă

Cum "centralul" a greșit și într-o direcție, și în cealaltă, firește că el merita răsplătit. În consecință, a fost inclus ca al 4-lea oficial în brigada lui Ovidiu Hațegan, ce va conduce miercuri, la Lisabona, Benfica-Bayern în Champions League!

Spre aducere aminte, Marcel Bârsan e cel care a comis-o atât de rău la Botoșani-Universitatea Craiova în Cupă, 0-1, încât l-a scos din minți pe Valeriu Iftime. "Să mă leg de-un tren de mare viteză ori să fac greva foamei?!", a izbucnit patronul moldovean în februarie curent.

Întrucât destule dintre deciziile arbitrilor sunt la limită, deci discutabile, iar de greșit s-a greșit împotriva Mioveniului, dar și în favoarea sa, e de așteptat ca amenințarea primarului să nu se materializeze. La supărare, omul spune multe. Repet însă că Ion Georgescu n-a vorbit doar ca să se audă. 

Chiar a pus degetul pe o rană deschisă, nevindecată, în clipa în care, argumentat, a respins secretomania din arbitraj, domeniu în care CCA se comportă ca stat în stat. Având la șefie un străin, pe grecul Kyros Vassaras, căruia nimeni din FRF nu-i zice nici măcar dă-te mai încolo!

Concret, deși un club din L1 achită la fiecare meci de-acasă circa 4.000 de euro pentru baremul arbitrilor și al observatorilor, el nu află niciodată, e exclus!, ce note au primit arbitrii și, eventual, dacă și pe ce perioadă sunt aceștia opriți de la delegări! Vorba primarului din Mioveni, „Ați mai pomenit să plătești observatorul de joc, iar documentul să fie secret? Cine l-o citi, nu știu!".

Iată cum într-o lume din ce în ce mai transparentă, în care oricine e tras la răspundere și dă socoteală societății, cavalerii fluierului trăiesc într-un cerc închis și, ca atare, vicios. Ceea ce e din ce în ce mai puțin acceptat. Chiar deloc.

Până și FIFA, care nu-i forul cel mai receptiv, a sesizat, de ce așa târziu?!, că lucrurile nu-s în regulă. Că ele trebuie schimbate. Din care motiv, însuși directorul de dezvoltare de la Zurich, celebrul antrenor Arsene Wenger, pledează pentru prezența arbitrilor la conferințele de presă de după meciuri: "Spre a evita polemicile și a le stinge înainte să devină dezbatere publică".

Nu-i însă cazul să ne entuziasmăm. Așa ceva nu se va întâmpla nici mâine, nici poimâine.


Comentarii (20)
robotucigas
robotucigas  •  20 Octombrie 2021, 20:14

Asta este realitatea, furtul ete ceva care nu mai este ceva nou. Când se vor termina astea, doar atunci când politicul nu va mai avea treabă cu sportul. Aud ca un patron amenință un politician care era tata mafiei. Unde suntem noi? La dracu suntem, acolo unde nepăsarea a presărat un strat de prostie și nesimțire în viață de zi cu zi.

mzm1
mzm1  •  20 Octombrie 2021, 13:39

Tot in legatura cu arbitrajele partinitoare, domnule Ioanitoaia, va semnalez cazul arbitrului Cojocaru de la jocul Gaz Metan - Dinamo. Acest arbitru a fluierat atat de flagrant in favoarea echipei Dinamo, incat e un miracol ca gazdele au reusit sa castige. Printre alte ispravi Cojocaru a refuzat gazdelor un penalty clar si limpede ca lumina zilei, dar a acordat 11 m. absolut inventat pentru Dinamo! Si, uite asa, in loc de 3-0 s-a facut 2-1! De fapt miracolul Gazului s-a numit Deaconu, care a inscris din afara careului (cu șuturi uluitoare!), doua goluri absolut incontestabile, chiar si pentru Cojocaru. Altfel... Surprinzător, insă, niciunul din cei 12 editorialisti, colegi de-ai dv., nu a comentat prestatia jalnică a acestui arbitru. Desigur, dv. ati fost plecat din tară, dar or fi fost plecați si ei?

jean_gabin
jean_gabin  •  20 Octombrie 2021, 12:08

1doru dupa calculele tale CFR ar fi trebuit sa primeasca cate 2 penaltiuri in fiecare meci. In meciul cu Rapid avea nevoie chiar de 3 ca altfel nu castiga.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează