OPINII  »  EDITORIAL

Opriți plânsul!

Articol de - Publicat luni, 26 decembrie 2022 14:28 / Actualizat luni, 26 decembrie 2022 14:29

Eșecul din finala CM, 3-3 cu Argentina la capătul a 120 de minute și 2-4 după penalty-urile de departajare, a căzut ca o lamă de ghilotină pentru Hexagon, convins că Les Bleus vor repeta izbânda din 2018. 

Cum nu s-a întâmplat așa, fanii s-au grăbit să caute un țap ispășitor și l-au găsit în persoana arbitrului polonez Marciniak. Deși unanim lăudat, căci presa britanică nu l-a scos din nota 8, ba și felicitat de Collina în cabină, „centralul" din Plock s-a văzut pus la colț de suporterii „cocoșului galic" și socotit principalul vinovat pentru înfrângere.

Exagerând erorile pe care le-ar fi comis Marciniak, vreo 250.000 de francezi au semnat o petiție, încă pe rol, prin care nu cer altceva decât rejucarea finalei! Printre altele, ei îi reproșează arbitrului că a inventat lovitura de la 11 metri care a dus la deschiderea scorului și că, mai ales asta, a validat golul 3 înscris de Messi, în ciuda faptului că doi dintre coechipierii acestuia pătrunseseră un pas pe gazon. Situație în care, conform regulamentului, golul trebuia anulat.

Opriți plânsul!
Szymon Marciniak a condus finala CM 2022, dintre Argentina și Franța (foto: Imago)

Evident că un asemenea demers, redisputarea finalei, are zero șanse de reușită. E o utopie. Să ne reaminim însă că francezii nu-s la prima tentativă de acest gen. Au mai solicitat și rejucarea duelului cu Elveția din „optimile" Euro 2020, 4-5 la penalty-uri chiar la București, argumentul invocat de ei în 28 iunie 2021 (turneu amânat din pricina pandemiei) constând în aceea că portarul Sommer n-ar fi stat pe linia porții la execuția ratată de Mbappe. N-au avut succes atunci, sigur nu vor avea nici acum.

E de spus, fie și în fugă, că nici suporterii argentinieni n-au rămas datori. Ironici, ei au luat în derâdere inițiativa de la Paris și au deschis la rându-le o petiție, „Franța să se oprească din plâns!", iscălită deja de peste 700.000 de oameni!

Revenind la Marciniak, acesta a ripostat prompt, explicând public de ce n-a intervenit la prezența în interiorul terenului a celor doi argentinieni. A sesizat-o, pretinde el, dar a considerat că, fiind departe de fază, respectivii n-au influențat desfășurarea jocului. La fel cum nu l-au influențat, s-a apărat polonezul, nici cei 7 francezi intrați în careu la penalty-ul de 3-3 transformat de Mbappe. Cu alte cuvinte, el a folosit aceeași unitate de măsură.

Nu mai insist asupra arbitrajului. Unul, repet, apreciat de întreaga presă internațională. Remarc însă, cred că asta chiar trebuie, că numai cavalerii fluierului români n-au voie să se refere la prestațiile lor. Să le analizeze. Străinii au voie, la ei e liber. Deci ce e interzis la noi e permis la alții, de ce oare?!

În sfârșit, e dreptul fanilor să protesteze. Uneori cu motiv, alteori fără. Surprinzător e însă că L'Equipe, manualul gazetăriei sportive moderne, „biblia" acesteia, s-a situat mai aproape de peluză decât de adevăr! Ceea ce a constituit o mare decepție pentru mulți. Pentru că nu-i corect, ci de neînțeles, să-i dai nota 2 din 10 unui arbitru pe care restul ziarelor de pe planetă nu s-au sfiit să-l elogieze. Cu scuzele de rigoare, lecția asta e una de neprofesioniști.

Se zice că cine nu știe să piardă nu știe nici să câștige. Obținând două titluri europene și două mondiale, Franța a dovedit că a învățat să câștige. Din pățania de la Doha urmează să învețe și să piardă. Dar până atunci va continua să susțină, eronat, că „Arbitrajul lui Marciniak a fost vândut în totalitate"! 


Comentarii (36)
mattteo
mattteo  •  27 Decembrie 2022, 19:56

Copa America pe vremea lui Maradona nu avea aceste disparitati intre Brazilia si Argentina pe de o parte si restul pe de alta parte. Mare parte din argentinieni nu jucau in Europa, jucau la ei. In afara de castigarile (pe fals) din 78 si 86 Argentina nu era o forta in lume, nu trecea mereu de grupe la Mondial. Compara cu azi, unde este o industrie, toti fotbalistii lor sunt la cel mai inalt nivel la Manchester City, PSG sau alte echipe. Fata de Ecuador, Peru sau altele care le bateau acum 30 de ani, acum ar trebui sa fie mult mai usor. Messi nu a putut ca nu alearga.

11dumbledore
11dumbledore  •  27 Decembrie 2022, 16:46

In continuare compari aiurea competitii diferite fara nicio argumentatie. Ce treaba are Euro 2016 cu CM 2022 sau cu Copa America? Compari mere cu pere. Daca Copa America era asa usor cum de Maradona nu a castigat niciodata trofeul? Apoi, asta e farmecul CM, sa vezi duelul intre Europa, America de Sud si restul lumii (care incepe sa conteze incet, incet). De altfel, duelul Europa - America de Sud e echilibrat: 12-10 trofee (asa ca as lasa-o mai moale cu superioritatea europenilor). Orice fotbalist va raspunde ca asta e trofeul suprem in fotbal, peste trofeele continentale la nivel de club si nationala. Desigur, daca CR7 lua trofeul, sunt convins ca ne tineai lectii cum el e cel mai bun din toate timpurile ca e campion mondial... Asa, ca a luat Messi trofeul, mai ai un pic si ne explici ca CM e sub Europa League ca doar joaca Qatar, Arabia Saudita sau Australia acolo (care nu au jucatori in Europa, deci nu ar trebui sa existe fotbalistic dupa logica ta)...

mattteo
mattteo  •  27 Decembrie 2022, 15:13
Postat de 11dumbledore pe 27 Decembrie 2022, 11:19

Cred ca intr-adevar ma complic prea tare sa iti dau argumente logice. Confunzi competitiile doar doar iti iese logica de fan fidel CR7. Pana acum haterii reprosau lui Messi ca nu a castigat Copa America, si de asta e mai bun CR7 care castigase Euro. Cand Messi a castigat Copa America, i s-a reprosat ca nu a fost niciodata campion mondial. Acum cand a reusit si asta, au aparut noi scuze: CM a fost aranjat, adversarii s-au dat la o parte, arbitrii si penaltiurile, traseul prea usor al Argentinei, Maradona a fost mai campion decat Messi, Messi e urat si are barba, CR7 a fost sabotat de echipa sa nu ia CM, orice numai sa nu i se recunoasca realizarile... Problema e, insa, ca e grea viata de hater al unui jucator care castiga tot ce se putea si care o face cu clasa. Dar, vorba aceea, ce stiu legendele din fotbal care ii recunosc meritele, fata de 'marea' cultura fotbalistica a romanilor care stiu ei mai bine cum e cu Messi ala si cu fotbalul mare...

Copa America?? Competitie intre 10 tari intre care Venezuela si Bolivia, tinuta la fiecare doi ani sau mai nou an de an sa castige si Messi??? Pai Nations League e mai greu de castigat. Si nu mai desumfla Euro, ca la Euro 2016 Portugalia a avut aceiasi advwrsari avuti de Argentina (Polonia, Croatia, Franta) si pe cei diferiti i-a avut mai buni la ce reprezentau la acel moment- Austria, Ungaria, Islada, Tara Galilor care avea cel mai un jucator din lume dupa Messi si Ronaldo (Bale) fata de Australia, Mexic, Arabia Saudita, Olanda

Vezi toate comentariile (36)
Comentează