OPINII  »  EDITORIAL

Struții de la CSA Steaua

Articol de - Publicat marti, 24 mai 2022 14:01 / Actualizat marti, 24 mai 2022 15:01

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a respins dosarul înaintat de CSA Steaua, prin care clubul aparținând de Ministerul Apărării Naționale solicita anularea barajului de menținere-promovare în Liga 1, pe considerentul că, terminând pe locul 4 în L2, CSA ar trebui să joace barajul respectiv, nu Concordia Chiajna, clasată pe 5. Petenta a invocat criteriul sportiv, de care judecătorii TAS n-au ținut însă cont și i-au dat dreptate FRF.

Departe de mine intenția de a fi avocatul FRF. Ceea ce nu mă împiedică să subliniez că uneori ezitantă, având un regulament cu geometrie variabilă, adesea interpretabil, Federația s-a situat de data asta pe o poziție fermă. A repetat că Steaua nu îndeplinește criteriile de a evolua în eșalonul de elită din pricină că încalcă prevederile Legii Sportului. Conform căreia, dar și textului din ROAF, un club departamental, de drept public cum e CSA, n-are voie să promoveze în L1. Trebuie să fie, sine qua non, de drept privat.

De acord că legile pot fi mai bune ori mai rele. Statutele, regulamentele. Dar chiar când sunt incomplete, amendabile, ele se cer respectate. Într-o lume civilizată, nimeni nu-i mai presus de lege.

Culmea, avertismentul FRF cum că Steaua nu poate disputa barajul i-a indignat pe conducătorii acesteia. Ca și, bănuiesc, pe cei din MApN. Probabil împreună, cine anume a fost secret militar!, respectivii au emis un comunicat arțăgos, coroziv, care a categorisit decizia federală ca "nedreaptă". Evident, din perspectiva aceluiași merit sportiv.

Povestea nu-i însă nouă. Pe marginea ei se discută în contradictoriu încă din vara lui 2021, de când s-a ridicat problema promovării CSA în L1. Din capul locului, Federația a atras atenția că, atâta vreme cât va funcționa ca un club de drept public, pendinte de MApN, Steaua nu va avea acces în prima divizie. Că e obligată să-și modifice forma de organizare. Cel mai simplu și mai rapid, să se transforme într-o societate comercială sportivă pe acțiuni. În cadrul căreia, până la apariția unei surse private de finanțare, MApN ar putea rămâne o scurtă perioadă acționar unic.

Struții de la CSA Steaua

Asta s-a spus și s-a tot spus. Însuși Burleanu a făcut precizări în acest sens, insistând că transformarea amintită se poate rezolva în 48 de ore, ea fiind o mișcare acceptată de UEFA. Numai că șefii CSA, de presupus că și ai MApN, au stat cu mâinile încrucișate, de parcă nu ei, coloneii Răzvan Bichir și Dragoș Barbu, ar fi trebuit să intervină, iar superiorii lor din minister să-i tragă de mânecă, ci Infantino de la FIFA, Ceferin de la UEFA sau Papa de la Roma!

Alții ar fi căutat și găsit soluții, ar fi pregătit documentele pentru schimbarea statutului. Nu și ei, care au continuat să scrie comunicate de protest și să piardă timpul. Implicit, să înșele așteptările suporterilor, să le vândă iluzii. Au arătat cu degetul spre federali, deși adevărații vinovați au fost ei. Și sunt ei.

Acum e pauză competițională, dar curând, pe 6 august, va lua startul noul sezon de L2. Ca să poată promova la finalul lui, CSA Steaua ar trebui să se grăbească și să devină neîntârziat club de drept privat. Altfel, în vara viitoare va da din nou din colț în colț și va fluiera iarăși a pagubă. Șefii ei pretinzând că n-au știut, că n-au auzit, că n-au văzut. Politica struțului, nu-i așa?


Comentarii (77)
sarla
sarla  •  31 Mai 2022, 07:13

Bună dimineața, indiferent cât se vb trebuie făcut ceva, nu poți vb la nesfârșit, Steaua trebuie să meargă mai departe, indiferent cum, trebuie să promoveze, deci mai puțină vb și mai multă muncă. *** fcsbsrl nu o să ia titlul în veci, deci problema este la noi, trebuie făcut ceva urgent, este clar că nimeni nu ne vrea în liga I, vă dați seama ce-ar însemna pentru fcsbsrl, ce capital de imagine

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Ioano13
Ioano13  •  27 Mai 2022, 17:29

1. Legea schimbata pentru o entitate, e perfect neconstituțională. 2. Schimbarea statutului e posibila și legala. Dar, exact cum zicea un domn, csa ar deveni o clona a fcsb. Ce nu vor sa recunoască cei care susțin csa este ca zdrobitoare majoritate a foștilor suporteri ai Stelei, acum, sunt suporteri FCSB. Pentru ca din 2003 pina in 2016 am urmărit fotbal, inclusiv campionatul nostru și, firesc, am ținut cu o echipa. Acum, ca niște ciudați contesta schimbarea și au reînființat o noua echipa, ce ar trebui sa facem? Ca și cum cineva ar înființa o organizatie si ar numi-o Divanul Ad-Hoc și noi ar trebui sa cerem demiterea Parlamentului pentru a permite divinului sa conducă tara.

hogea
hogea  •  26 Mai 2022, 10:09

Foarte scrupuloasa Federatia asta: admite echipe infiintate peste noapte, inscrie in campionat echipe cu statut schimbat din pix (cum recomanda si burlescul presedinte), depuncteaza echipe in mijlocul campionatului si permite ca toti jucatorii unei echipe sa intareasca o candidata la retrogradare a echipei proaspat depunctate, permite un meci de copii, Gaz Metan-Academica la nivelul Ligii 1, terminat cu un “neverosimil” 4-3….si nimeni din presa nu spune nimic. Iata adevaratii struti, nea Ovidule! Si matale esti unul dintre ei, cu un gat atat de lung incat nu exista destul nisip sa ti-l acopere nici in Gobi si Sahara la un loc!

Vezi toate comentariile (77)
Comentează