OPINII  »  EDITORIAL

Toată lumea e vinovată!

Articol de - Publicat duminica, 26 iunie 2022 15:08 / Actualizat duminica, 26 iunie 2022 16:01

Cu 3 eșecuri din 3 meciuri, naționala U19 s-a clasat pe ultimul loc la turneul final european, ratând astfel ocazia de a participa, după o absență de 42 de ani, la Mondiale. Unde n-a mai fost de când „cangurii” Gabor, Andone, Rednic, Balint șamd, pregătiți de regretatul Cernăianu, au luat medalii de bronz.

Ca prime explicații pentru suita de eșecuri suferite la competiția din Slovacia, actuala selecționată poate invoca neșansa și, din alt plan, arbitrajele ostile. Nu caut să scuz pe nimeni, iar pe antrenorul Adrian Văsâi și pe băieții lui nici atât, dar chiar au avut ghinion. Căci așa se cheamă când ți-e bun pentru baraj 0-0 în duelul cu formația țării gazdă și iei gol în prelungirile prelungirilor, în minutul 90+5!

Ba încă după o lovitură liberă controversată, discutabilă, acordată adversarilor. Și n-a fost singura fază interpretabilă judecată împotriva „tricolorilor”. Nu. Franța a deschis scorul la capătul unei faze suspecte de ofsaid, pentru ca lui Bodișteanu să i se anuleze un gol, marcat cu călcâiul, care ar fi restabilit egalitatea la 2, pentru un ofsaid imaginar!

Așa au stat lucrurile. Ca impresie generală, arbitrii ne-au dezavantajat, nu fac eu pe avocatul lui Văsâi și al elevilor lui. Dintre care, exceptându-l pe bravul portar Robert Popa, autorul unor intervenții salvatoare, majoritatea au dezamăgit. Au rămas datori, în frunte cu, de pe o listă mai lungă, Sârbu, Bodișteanu și Chirițoiu.

Nici marea promisiune Rareș Ilie, considerat liderul echipei, n-a spart norii. S-a remarcat rareori, ceea ce s-a întâmplat, părerea mea, deoarece a jucat mai mult pentru el și mai puțin pentru colectiv.

Toată lumea e vinovată!
România Under 19

Dincolo de aceste explicații, unele servind drept circumstanțe atenuante, meciul decisiv cu Slovacia, care ne putea duce la barajul pentru CM, a confirmat încă o dată că fotbaliștii români, indiferent de vârstă, nu știu să abordeze partidele cu miză. Să joace o calificare, s-o tranșeze. Cedează psihic, devin fricoși, se tem parcă și de umbra lor!

Ca să obții un egal, suficient „tricolorilor” mici cu slovacii, trebuie să-ți propui să câștigi și să încerci, spunea cineva. Din păcate, Văsâi și ai lui nu l-au auzit. Agățându-se cu disperare de remiza albă, ei s-au retras după pauză în propria jumătate de teren. Din care cauză, vorba lui Rareș Ilie, „Fotbalul ne-a pedepsit!”. Ca atare, citat din același RI, „N-am tratat meciurile cum trebuie și toată lumea e vinovată!”. Da, cam da.

Pe de altă parte, fără să fie cu supărare, nici nu era de așteptat ca U19 să rupă gura târgului. Pentru că această selecționată e cea învinsă de Turcia cu 4-1 în grupa preliminară și cu 3-0 de Islanda în turul de elită, victimele ei fiind redutabilele San Marino, Letonia și Georgia. Practic, a obținut o unică victorie de prestigiu, 2-1 cu Croația în deplasare. Și-atunci, de unde până unde atâtea speranțe și, după năruirea lor, atâtea bocete?!

Acum, când aplaudacii federali insistă că „Domnul Burleanu asigură loturilor naționale toate condițiile necesare performanței”, n-ar strica să li se reamintească yesmenilor prezidențiali că, de la alegerea lui Burleanu din 2014, echipele României au participat la 14 turnee de calificare, din care au ratat 10! Concret, trei cu reprezentativa A, două cu U21 și cinci cu U19, bilanț evident nesatisfăcător. Trist.

Și-atunci, nu mai bine taci decât să te bați cu cărămida-n piept și să te lauzi fără motiv?! 


Comentarii (29)
GigiC
GigiC  •  28 Iunie 2022, 12:09
Postat de Quem pe 27 Iunie 2022, 07:38

Imaginează-ți acest sistem cu buline în fotbalul juvenil din Franța sau Olanda ori Spania, ar fi de râsul curcilor. Totul pleacă de la respectul pt fotbal, sau cel care este mai slab decât cel de lângă, având puterea de a recunoaște acest lucru. În Spania, Franța, Olanda, oameni cu bani și influenți nu-și impun odraslele să joace în echipele de juniori cu orice preț, pt că acolo oamenii cu bani iubesc sau respectă acest fenomen sportiv și nu vor să-l polueze cu influența lor nocivă în impunerea copiilor netalentați sau mediocri să joace fotbal. În România oameni cu bani sau cei din administrația publică nu știu definiția sportului pt că cei mai mulți dintre ei nu l-au practicat. Mulți din acești tineri de la naționale nu ar fi câștigat selecția făcută ad-hoc pe maidanele de acum 30-40 de ani, sau azi tinerii nu trec prin nici o furcă caudină în a ajunge titular la o echipă de oameni mari, ei trebuie doar să aibă o anumită vârstă și sunt titularizați meci de meci, intervenind platitudinea și lenea pt acei tineri.

N-ar fi de loc de rasul curcilor... e vorba de a reliefa niste valori si constanta cu care joaca, baiatul meu a fost titular si se incepea echipa cu el 4 ani de zile sunt sigur ca fiind remarcat in acest fel s-ar fi intrebat lumea, ce se intampla?, de ce nu mai primeste bulina saptamanala? Cunosc copii foarte buni care au renuntat la fotbal scarbiti de lucrurile acestea. Referitor la ce se intampla afara, acolo patronii vor cu adevarat sa castige banii si promoveaza valorile, nu lasa Academia pe mana unor asa zise legende ale clubului care ciupesc ele cum stiu mai bine....

gigimarga2
gigimarga2  •  28 Iunie 2022, 11:12
Postat de Dobermannul pe 28 Iunie 2022, 10:07

"Mici influente" cum le spui tu sunt rezultate aranjate de fluierasi sub bagheta FRF pentru a recompensa pe cei care investesc mai mult in fotbal si asta tot tu spui. Investesc in fotbal sau in salariile uriase a celor de la FRF si drept urmare sunt recompensati? Exact ce spuneam meciurile din campionatul nostru se desfasoara in culise nu pe teren si atunci de unde performanta? Si asta se vede cand jucam pe bune cu strainii unde nu mai intervin fluierasii romani sa recompenseze darnicia investitorilor.

Mai pe scurt , culegem ceea ce semanam

Dobermannul
Dobermannul  •  28 Iunie 2022, 10:07
Postat de gigimarga2 pe 28 Iunie 2022, 09:34

Este adevarat ca sunt mici influentze la nivel de arbitraj ( care de obicei trage cu partea care investeste mai mult in fotbal incercand sa implementeze ideea ca investitiile sunt rețeta succesului lucru agreat si incurajat si de FRF )dar adevarata problema este in confruntarile internationale , la care eu ma raportez atunci cand afirm cele spuse anterior

"Mici influente" cum le spui tu sunt rezultate aranjate de fluierasi sub bagheta FRF pentru a recompensa pe cei care investesc mai mult in fotbal si asta tot tu spui. Investesc in fotbal sau in salariile uriase a celor de la FRF si drept urmare sunt recompensati? Exact ce spuneam meciurile din campionatul nostru se desfasoara in culise nu pe teren si atunci de unde performanta? Si asta se vede cand jucam pe bune cu strainii unde nu mai intervin fluierasii romani sa recompenseze darnicia investitorilor.

Vezi toate comentariile (29)
Comentează