OPINII  »  ROMÂNIA

Fatalul tăvălug german

Editorial Radu Cosașu
Editorial Radu Cosașu

Articol de - Publicat vineri, 15 octombrie 2021 10:22 / Actualizat vineri, 15 octombrie 2021 10:22

Ceva e sigur: vom rămâne multă vreme cu golul lui Ianis din minutul 9.

Nu sunt un scandalagiu - nu voi fi niciodată -, așa că nu ezit să scriu că nu am crezut nicio clipă că putem menține acel 1-0 din minutul 9 al lui Ianis, în meciul cu Germania. Gol super(b) care va avea destinul acelui "5-1 din Giulești", de care s-a vorbit luni de zile, scorul unui amical de neuitat, cu Oliver Kahn în poarta nemților. 

Așa va fi și cu golul lui Ianis - driblingul pe lângă Rudiger și Kehrer și stângul, șpițul cu stângul, cu care l-a răpus pe Ter Stegen, după care, adorabil, și-a mâncat de bucurie tricoul.

Marcelinho mândru de echipa României

Va rămâne pentru multă vreme, ca să nu spun etern, cu entuziasmele imediate ale lui Ilie Dumitrescu, Basarab Panduru și chiar Marcel Răducanu, a doua zi, în Gazetă. Nu pot scrie niciodată fără să le cunosc părerea, îi consider confrați - mari fotbaliști confrați cu care uneori mă pot contrazice, ba chiar des. 

Acum, cu Germania, l-am auzit pentru prima oară pe Marcelinho declarând că "am fost mândru de echipa României", că a fost OK, cel puțin în prima repriză, când "am încercat să jucăm, am închis tot, am jucat foarte compact" - asta imediat după meci, ca după 3 zile să-i spună lui Aurelian Botezatu că "mi-au plăcut cu Germania, i-au pus în dificultate pe nemți, clar ai o șansă cu ei, să nu-i lași să-și facă jocul; în repriza a doua mai puțin bine, au venit cu tăvălugul. Bine că nu ne-au dat multe... Păcat de golul 2, ar fi fost super un 1-1!".

Fatalul tăvălug german

Instinctul deloc magic

Repet: nu am crezut în niciun 1-1, dar dacă o spune Marcelinho, nu mă costă nimic să accept că 1-1 ar fi fost super(b). 

Dar nu putea fi - a fost fatal ca ei să dea golul 2. Fatal să nu rămână un 1-0 din minutul 9 până în minutul 90, fatal când aveau posesia, venea tăvălugul și băieții noștri trăgeau din greu și prost (vezi "chifla" lui Pușcaș) pentru un nul pe care nu trebuia niciun Rădoi care să li-l ceară sau să-i învețe; asta strict în apărare, ca să îngheți un scor vine din instinctul acela deloc magic: "să nu iei multe" cu varianta nu mai puțin celebră "a nu te face de râs".

Nu s-au făcut de râs, nu au luat multe, au făcut un efort indiscutabil, l-aș numi un efort eroico-pragmatic care, după ochiul meu, s-a răsfrânt în finalul penibil al meciului cu Armenia, unde frivolul nostru Ivan abia reușea să scoată un aut sub presiunea armenească.

Ar fi fost super(b)!

Și când te gândești că doar cu 3 zile înainte de meci, Marcel Răducanu îi spunea tot lui Aurelian Botezatu că "această generație nu are suficientă calitate"... Avea dreptate? Uite-l acum, mândru de această națională, cel puțin o repriză! 

După 5 zile de la meci, zic ca și el "Ar fi fost super un 1-1". Dar nu s-a putut pentru că Germania a bătrână poate face 4-0 cu Macedonia de Nord, iar Germania cea tânără tot 4-0 împotriva unor tineri fotbaliști români care de mici știu și joacă inoculați cu ideea de a nu lua multe, știind să țină un 0-0 chiar și o oră când tăvălugul german îi rupe. 


Comentarii (5)
dragan
dragan  •  21 Octombrie 2021, 11:27

ati citit site-ul gsp, Maestre? e o epidemie de ura, de prostie si de incompetenta! nu exista vaccin care sa va permita sa mai ramineti linga ei si orice justificare gasiti e aiurea- mi-ar parea rau sa sfirsiti, ca jurnalist, in cloaca asta!

dragan
dragan  •  16 Octombrie 2021, 17:43

pina la primavara, un sfat- de la discipol la maestru: incercati sa introduceti, in editorialele viitoare, macar (cite) doua-trei greseli de ortografie! si rezumati-va la atacul la persoana- asa, in forma actuala, textele d-voastra distoneaza flagrant cu cele scrise de colegi si riscati sa ramineti fara cititori!

dragan
dragan  •  16 Octombrie 2021, 12:20

tavalug? exagerati, Maestre- a fost doar un antrenament! cu public! si, daca aveti in minte raspunsul pentru cel mai mircea dintre lucesti, va atrag atentia ca n-am scris nimic despre buzoianul meu preferat- domnul Ion Baiesu! cu putin noroc, la primavara, va voi povesti (si) despre ce s-a intimplat la poarta sinagogii din Barcelona! asta, daca nu voi uita pina atunci- uitarea e un sfetnic bun: bunaoara, voi uita ca i-ati lasat pe tzepelini sa-si minta cititorii cum ca eu folosesc un limbaj vulgar si jignitor! se pare ca nu mi-am ales martorul potrivit! p.s. salutari Leliei- ma voi gindi la scrisul ei in fiecare simbata!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează