OPINII  »  EDITORIAL

„Nu vreau să jignesc pe nimeni!”

Articol de - Publicat vineri, 28 ianuarie 2022 08:30 / Actualizat vineri, 28 ianuarie 2022 08:30

Sunt, poate, cel mai bătrân fan Boloni în viață; de mult timp, dinainte de Sevilla '86, atunci când l-am sunat a doua zi după victorie, l-am sunat la club - și azi cred că a fost o magie -, am dat peste el aflat în cabinetul său stomatologic. 

Nu pot spune decât că l-am felicitat concis, dar cred că am visat. Când a plecat la Nancy, în 1994, i-am urat într-un articol, nici azi nu știu dacă-l citise, „Baftă, Loți!”...

Grija de a nu jigni

Miercuri, după 27 de ani, m-a emoționat fraza lui repetată de câteva ori în ora sa explicativă: „Nu vreau să jignesc pe nimeni...” (o fi și el un emotiv?) Nu-i o frază abuzivă în România de azi, nicicum o lozincă. Nu sunt mulți semeni de-ai noștri care să aibă această grijă de-a nu jigni pe nimeni. 

Nu e o grijă care să aibă azi succes. Boloni a pus-o la începutul unei alte idei inconfortabile: „Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar azi nu avem jucători de mare anvergură internațională” și i-a citat pe ultimii, după opinia sa: Mutu și Chivu!

Jucătorul român dă prea puțin

Nu se poate spune că, citându-i, nu se pricepe la jucătorii români. La curent cu actuala situație, când mai toți stranierii noștri (Mihăilă, Man, Moruțan ș.a.) joacă în echipe aflate în zona retrogradării. 

E adevărat că Boloni, ca antrenor, nu s-a încurcat cu fotbaliști români căci - după o formulă a lui, și ea exactă - „jucătorul român este scump și dă prea puțin...”.

„Nu vreau să jignesc pe nimeni!”
Ladislau Boloni // foto: Raed Krishan

Avem noroc la retrogradate

I se impută că nu mai cunoaște bine fotbaliștii din campionatul nostru? Nu i se poate însă nega „ochiul” în a pricepe ce-i un fotbalist; am toate interviurile lui în care sunt citați ca excelenți toți preferații săi din România: Adrian Ilie, Dinu, Marcel Răducanu, Liță Dumitru, Tudorel Stoica, Balaci - e aproape sigur că nu mai avem azi asemenea valori. 

Și nu e vina lui Boloni că după Drăgușin aleargă Salernitana, o codașă în clasament (avem un noroc blestemat la retrogradate!), iar noi importăm din Singapore. 

În fine, chiar opțiunile pentru secunzii săi (Ciobotariu, Săndoi), cu grija de a nu-l „jigni” pe Mutu în acest caz, nu sunt ale unui incompetent în fotbalul românesc de astăzi.

Poza-bombă

Eu mai cred în „ochiul” lui Boloni chiar dacă nu a avut atâta baftă pe cât i-am urat și înțeleg să-mi execut dreptul la rezervă în opțiunea Edi. În Declarația universală a drepturilor omului nu este definit dreptul la rezervă, însă el e obligatoriu în viața omului de fotbal, chiar dacă mulți îl privesc urât. 

Ceea ce nu mă împiedică să-i urez lui Edi „Baftă!”, poate chiar mai multă decât aceea a stomatologului lui de pe vremea când abia îi creșteau dințișorii de lapte. 

A fost poza-bombă a emisiunii, singura clipă când Boloni a zâmbit destins. Antisentimentalii să mă contrazică! 


Comentarii (4)
3135297120035543
Victor Si Monica Constantin  •  28 Ianuarie 2022, 21:18
Postat de gicu pe 28 Ianuarie 2022, 12:39

Sanatate, maestre!

Băi Gicu, chiar trebuie să spui asta de atâta timp?! Nu vezi că nici celebrul nostru editorialist, tot respectul, nu-ți mai răspunde!! Vezi-ți domle de ale tale, și lasă-l! Că are cine să îi vadă de sănătate!

bridges
bridges  •  28 Ianuarie 2022, 15:23

Antrenorul care l-a lansat pe Ronaldo in fotbalul mare(asta este, pe tura lui s-a intamplat, n-ai ce sa contesti) poate fi rezervat atunci cand declara ceva despre tinerii jucatori romani. Hai ca ne-am saturat de atatea cuvinte mari fara acoperire, de atatea interese imbracate in laude siropoase, de atatea cuvinte atent alese despre cei tineri nu cumva sa suparam niste somitati gen MM, Mironica, Prodanca, Dragomir.... Uite ca vine unul care le da tuturor masca jos si-i pune in fata unui mare adevar. Nu avem tineri talentati ... la nivelul altor tari(asta trebuia spusa), sec, dureros, dar adevarat. Nu ne plac aceste verdicte spuse fara ocolisuri, macar de Stoichita daca-i placea, sa-l accepte director tehnic la echipa si tot era ceva... Nici asa? Pai in cazul asta "nu esti un bun cunoscator al fotbalului de la noi", du-te, avem un baiat de-al nostru, din popor, abia asteapta, el, taica-su, generalii, primarii si patronii din Ilfov. E rezolvata, avem Selectioner!

gicu
gicu  •  28 Ianuarie 2022, 12:39

Sanatate, maestre!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close