OPINII  »  EDITORIAL

Transparenţele unor evidenţe

Articol de - Publicat vineri, 26 noiembrie 2021 09:00 / Actualizat vineri, 26 noiembrie 2021 09:00

Gică Hagi și Mircea Lucescu în actualitățile anului 1995

Cred că aduc o contribuție bibliografică la actualitățile acestui 2021 dând la iveală ce gândeam în 1995, acum 26 de ani; un sfert de veac nu-i mult de când Hagi și Lucescu domină în fotbalul nostru:

„Nea Mircea a fost demis sau a demisionat de la Brescia? Hagi a făcut ruptură sau...? Toată lumea zice că știe, eu știu că ne-a picat foarte rău - nu doar mie - demiterea lui Lucescu la o săptămână după accidentarea lui Hagi. Nu se face nicio legătură. Ceasul rău la unul, ceasurile rele - doar două victorii în 20 de meciuri! - la celălalt.

Chipul lui Cruyff

Transparența joacă așa, prin comunicate medicale și sănătoase. Hagi a făcut o ruptură care-l va ține o lună pe tușă, lui Lucescu "i s-a acceptat suspendarea angajamentului său față de Brescia".

Mai clar nici că se poate: ghinion la unul, eșecuri prea multe la celălalt. Mintea mea îmi spune că ar trebui să fiu prost ca să mă mulțumesc cu aceste evidențe; nu pot să nu văd că ghinionul lui Gică apare exact când la Barcelona, după nenorocirea acelei săptămâni cu 1-9 în două meciuri de apocalipsă se punea întrebare: Cruyff sau jucătorii?, Stoicikov sau...? Nu mă părăsește chipul lui Cruyff la 5-0 pentru Santander...

Fără Gică, dar cu Hristo în zi mare

Ar fi o premieră menținerea antrenorului... Nu vreau să speculez, dar orice om care a fost la teatru să vadă Shakespeare și a jucat totodată fotbal știe că ghinioanele, ca și nenorocirile, nu vin singure, din senin, de capul lor, ci în galop.

Există factori de risc care promovează factorii de ghinion. Care transparență va dezvălui ce a fost în mintea și în sufletul lui Hagi antrenându-se după un 1-9 în 4 zile? Și cine-mi va explica limpede ce a gândit Hagi după acel imediat și "entuziasmant" 3-0 al Barcei cu Espanyol, fără el, dar cu Hristo, deodată, în zi mare, Cruyff fiind mulțumit de Stoicikov și declarând că n-are grijă pentru următorul meci, cu Paris St Germain: "În Cupa Europei ne prezentăm totdeauna la 100%"... (propunere 2021: a se zâmbi).

Fără nea Mircea nu exista Barca lui Gică

În schimb - și aici e legătura la care nu se uită mai nimeni -, știu că fără Hagi, Brescia lui Lucescu nu revenea, anul trecut, în A. Atunci, într-un retur fantastic, Gică n-a făcut nicio ruptură... 

Transparenţele unor evidenţe
Gheorghe Hagi, la Brescia Foto: Imago

Și iarăși nu e speculație că fără Brescia, fără munca lui sub ochiul lui Lucescu, Hagi n-ar fi realizat acel Mondial din '94 la capătul căruia Barcelona a hotărât rapace: "Îl vreau!", după care Hagi pleacă de la Brescia și pentru "Nea Mircea" urmează acolo dezastrul.

Dacă acestea nu-s evidențe, ce mai înseamnă transparența? Nu merg mai departe, nu mă manipulez, dându-mă melodramatic cu capul de toți pereții, zic pas!

Uneori mai trebuie să spunem și pas pentru câteva tururi și retururi. Și în fotbal, ca în alte jocuri mărețe, cine nu știe să spună și pas "când moare cartea" să nu se așeze la joc!" (notă finală 2021: idee valabilă pe care o spun și Comisiei Tehnice a federației). z


Comentarii (5)
dragan
dragan  •  30 Noiembrie 2021, 23:24

exista o explicatie: azi am avut citeva ore libere si mi-am facut antrenamentul! cu public! au fost si citeva mici ezitari, semn ca nu-mi prieste pauza asta prelungita si ca trebuie sa fac ceva in privinta ei! ce? habar n-am! uneori cred ca tot ce facem, facem degeaba-alteori citesc rabdator tot ce se scrie si incerc sa inteleg! sincer, Maestre? saptamina in care n-am citit-o decit pe Lelia a fost, cu adevarat, o saptamina frumoasa!

dragan
dragan  •  30 Noiembrie 2021, 17:44

in septembrie, n-am vrut sa va stric karma dar acum nu mai conteaza: va dati seama Maestre, ce va fi in 2022 cind Leo Messi va lua al 8-lea Balon de Aur?

adrian_riga
adrian_riga  •  27 Noiembrie 2021, 13:45
Postat de George George pe 27 Noiembrie 2021, 08:56

Marele Cruyff l-a adus pe Hagi la Barcelona, dar tot el l-a cam marginalizat, in favoarea impulsivului bulgar, care, la Barcelona, avea o evolutie liniara in unele meciuri: primea mingea pe banda stanga si doar centra, fara sa mai incerce o combinatie sau un dribling! Lucescu a fost si este un mare "slefuitor" de talente si ... constructor de echipe!

Prietene, daca nici stoicikov n-a fost fotbalist ...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează