OPINII  »  EDITORIAL

Povestea urii și a împăcării

Articol de - Publicat joi, 22 septembrie 2022 09:59 / Actualizat joi, 22 septembrie 2022 11:03

Tot ceea ce au spus Dan Petrescu şi Nelu Varga în conflictul dintre ei e adevărat. Sau aproape, dar în acest caz cantitatea de fabulaţie e insignifiantă.

Pătura groasă de nori a ipocriziei s-a despicat şi în spatele ei a apărut curcubeul adevărului. Genul ăla de adevăr pe care îl asculţi cu gura căscată. Pentru că e rar. Şi e rar pentru că apare doar când adevărul e o armă. De obicei e minciuna.

Acum amândouă părţile voiau război. Ar fi bine să pricepem de ce. Dar e clar că atunci când dai jos masca şi scuipi adevărul şi numai adevărul în faţa instanţei publice îţi asumi că nu mai e cale de întoarcere. Cel puţin nu pe acelaşi drum.

Răbufnirea

N-are rost să repet vorbele aruncate între cei doi, vibrează net-ul de ele. „Proşti”, „prostii”, „vrăjeli” sunt doar vârfurile unui dialog de la distanţă a cărui asprime e nemaiauzită. „Cuplul” Varga-Petrescu e un soi de Richard Burton-Liz Taylor, o lungă poveste de dragoste şi despărţiri.

Pentru prima oară însă antrenorul se revoltă cu vehemenţă împotriva patronului, iar patronul îi toarnă în cap explicit toate nemulţumirile. În fotbal, se spune, nu există certuri care să excludă împăcări. Nu s-au inventat cuvinte atât de grele încât să nu poată fi înghiţite la loc şi digerate cu zâmbetul pe buze precum nişte broaşte râioase ale politicienilor.

Exemple de mariaje fericite după pumnale verbale înfipte de mai mai multe ori decât în cazul sărmanei Sharon Tate sunt de notorietate.

În pat cu coşmarul

Se întâmplă însă doar când una dintre părţi are nevoie disperată de cealaltă. În cazul ăsta însă, părea să nu mai fie așa. Părea că fiecare chiar voia să scape de celălalt. Varga pentru că s-a săturat să bage, el şi alţii, invizibili, doi lei şi să scoată unul.

Povestea urii și a împăcării
Dinspre Dan Petrescu a fost lansat zvonul că este curtat de două echipe din Anglia. La fix în războiul pe care-l poartă cu Nelu Varga (foto: Imago)

Petrescu pentru că, zice el, nu e apărat, recunoscut, adulat ca antrenorul absolut al acestor vremuri. Şi, se zvoneşte, pentru că ar exista interes pentru el dinspre două echipe englezeşti. Visul lui. Dar despre visurile noastre, nimic?

Datoare față de fotbalul unde sunt banii

CFR a fost ani de zile singura echipă de club care să nască speranţe de reuşită internaţională. Şi aşa cum azi patronul şi antrenorul de acolo și-au aruncat vini, tot aşa au meritul de a fi întreţinut această flacără. Atât că au construit un proiect anapoda.

CFR s-a dovedit, de fapt, doar o echipă de uz intern, victorioasă fără falie în campionat, dar datoare faţă de fotbalul care aduce banii adevăraţi. În cei 6-7 ani ai conducerii actuale ar fi fost nevoie de două calificări în Champions League pentru atingerea rentabilităţii.

Însă doar cu stranieri de calitate internaţională medie şi români bătrâni sportiv, de nevândut, înlocuiţi an de an precum piesele unei maşini demult ieşite din garanţie, şi cu un joc de o frumuseţe care ar băga în comă elefanţii, accederea la munţii de bani ai UEFA era o chestiune de noroc.

Struţo-cămila

Care noroc i-a salutat din mers. Atunci când au fost aproape, Slavia Praga le-a arătat ce ar fi trebuit să facă. O maşinărie aproape perfectă, cu fotbalişti care au făcut performanţă, iar mai apoi au putut fi vânduţi cu mare profit. CFR, care şi-a refuzat opţiunea valorificării de jucători tineri, a rămas blocată între două maluri. Nici cal, nici măgar. Un catâr. Nu-l dobori, nu-l urneşti. E regele pajiştei. Şi atât.

Money for Nothing

După cum ziceam, nu sunt vorbe de neluat înapoi. S-au împăcat. Sigur e că şi Petrescu, şi Varga ar trebui să vrea să facă altceva. Acum sunt într-o fundătură din care doar fotbalul îi va scoate. Cu condiţia să vrea să îl joace. Deocamdată CFR e doar un aparat bizar de acumulat puncte ieftine şi frustrări scumpe.


Comentarii (22)
petrescu_2
petrescu_2  •  23 Septembrie 2022, 12:49

'Deocamdată CFR e doar un aparat bizar de acumulat puncte ieftine şi frustrări scumpe.' - Foarte bine , macar aduna puncte. Super adulatii din orasul dvs . nici macar asta nu fac!!!! A... joaca frumos, cand pe stanga cand pe dreapta, jucatori tineri , frumosi , DAR..... fara puncte. Super , asa se dezvolta fotbalul romanesc , cu echipe care joaca frumos dar nu castiga !!!!

anticenzuralasport
anticenzuralasport  •  23 Septembrie 2022, 12:41
Postat de Dansaurel pe 23 Septembrie 2022, 08:25

Din pacate, d-le Naum, din cuvintele dumneavoastra de mai sus, pe de o parte, si din recentele dumneavoastra emisiuni TV pe care le-am urmarit, pe de alta parte, se desprinde o imagine clara a urii pe care o aveti fata de CFR si Dan Petrescu. V-ATI SATURAT! cred ca asta e, si de aceea ati pornit, alimentat si permanentizat o campanie dura la adresa lor. Inclusiv in acest articol, disperat ca cele doua parti au convenit sa continue, loviti, cu speranta ca, poate-poate, dl. Varga se va razgandi. Vi s-a acrit de Petrescu si performantele lui. Propovaduiti ideea ca CFR nu joaca spectaculos dar nu mentionati ca este inca in lupta pentru titlu si mai are sanse si de calificare in primavara europeana. Pentru a sublinia fariseismul din atitudinea dumneavoastra am sa va aduc aminte doua luari de pozitie care va apartin. La un excelent meci al CSM Bucuresti pe care, din pacate, l-a pierdut la un gol diferenta in deplasare, ati spus: "lasati-ma cu astea, o infrangere este o infrangere". Comparati cu infrangerea FCSB la West Ham, dupa care, cu tarie, aminteati la fiecare 5 minute, cat de bine a jucat FCSB 70 de minute. Pai, o infrangere nu mai era o infrangere? Aveti un nume important in presa romaneasca. Profitati de asta si ajutati opinia publica cu comentarii obiective, nepartinitoare si constructive! Va salut cu respect!

Presa are ura pe CFR ? Pai de exemplu presa a băgat bețișorul în gardul autorităților să întrebe dacă se mai aude ceva despre bătăile între angajați și Varga...sau presa a băgat macar o scobitoare in gardurile de la LPF, FRF,autorități când Nicoara deținătorul drepturilor tv .a recunoscut că a concesionat drepturile TV. de la Paskany ??? Sau presa a băgat un bețișor în gardul CFR întrebând de ce nu se constituie parte în procesul contra lui Paskani când procurorii vorbesc de 10 milioane dosiți ...asta când clubul a fentat nenumărați jucători care au rămas neplătiți ???

contandino
contandino  •  23 Septembrie 2022, 08:52
Postat de Ernest20 pe 22 Septembrie 2022, 16:23

Stimabilul Radu Naum „a ratat o ocazia să tacă din gură" așa cum a spus Jackues Chirac în februarie 2003 ȘI ȘI-A REVĂRSAT ÎNTREAGA ANTIPATIE ÎMPOTRIVA CFR -ului Cluj. Stimabile nu trebuia să scrii un articol ca să aflăm sentimentele d-tale de frustrare că Dan Petrescu și cu Ioan Varga au ajuns la o înțelegere .

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (22)
Comentează
Close