OPINII  »  EDITORIAL

Cenzura FIFA pentru protecția unui dictator

Articol de - Publicat duminica, 03 aprilie 2022 15:32 / Actualizat duminica, 03 aprilie 2022 15:39

Gianni Infantino acționează precum un șef al propagandei ruse. Nimic să nu afecteze Kremlinul în război.

FIFA nu s-a schimbat. FIFA lui Gianni Infantino e aceeași cu FIFA lui Sepp Blatter. Organizația ce protejează dictatorii, condusă de elvețieni cărora le place mult fotoliul de la Zürich. După 17 ani și jumătate de Blatter, vom avea 11 ani și cu Infantino, pentru că juristul din Cantonul Valais va fi reales a doua oară președinte, în 2023. Tot candidat unic, ca în iunie 2019?!

Pe cine să unească fotbalul în război?

După declanșarea acestui război murdar, cu mai multe ținte civile lovite decât militare, Infantino a ezitat, a tras de timp, înainte să suspende Rusia din competiții, împiedicând cluburile și Sbornaia să mai joace. Fără presiunea planetei, probabil că nici n-ar fi făcut-o.

La Doha, într-un congres dedicat Mondialului organizat într-un Qatar care nu respectă drepturile omului, unii așteptau excluderea Rusiei de la FIFA. Nici în glumă! Infantino a dezafiliat Pakistan, Kenya și Zimbabwe, pentru implicarea politicului în misiunea federației, nu și Rusia, care invadează o altă țară, distrugând-o! Când se referă la Putin, în genunchi, Infantino ne sugerează să ținem sportul departe de politică. Nu există ipocrizie mai mare.

Cenzura FIFA pentru protecția unui dictator
Gianni Infantino alături de Vladimir Putin (foto: Imago)

Pentru FIFA varianta 2022, excluderea Rusiei nu a existat nici ca posibilitate, ne-a spus capul luminat Infantino, ascuns în spatele clișeului suprem: „Fotbalul trebuie să unească”. Pe cine să unească? Pe ucigași cu victimele lor?

Spasiba balșoi, gospodin!

Ne-a mărturisit și ce suferință le-a provocat fanilor ruși suspendându-le cluburile și naționala. Era ca o rugăminte de iertare făcută în fața tronului de la Kremlin. Căruia i-a mai dăruit ceva, în numele fotbalului. De acum, rusa va fi și ea limbă oficială a FIFA. Spasiba balșoi, gospodin Infantino! Cadou pentru război.

Și i-a asigurat dictatorului protecția până la capăt. A difuzat mesajul lui Andri Pavelko, președintele federației ucrainene în vestă antiglonț, dar i-a cenzurat clipul. Nu a lăsat nicio imagine de război. Numai el vorbind din Kiev. .

Au dispărut victimele

Imaginile erau însă cele mai importante, cu cel mai mare impact. Jurnaliștii ucraineni au dezvăluit clipul integral: o țară devastată, care seamănă în multe locuri cu Siria, chipurile fotbaliștilor uciși, rachetele care explodează în spitale, blocuri sau piețe din centrul orașelor, bombe înfipte în pământ în părculețe de copii, copii ce dorm lipiți unii de alții în subsoluri, copii pe paturi de spital, răniți, medici plini de sânge, încercând să-i salveze, de multe ori zadarnic, copii cu ochii plini de lacrimi, copii ajutați de soldați, copii fugind peste graniță alături de mamele lor. Și acea sirenă antiaeriană, care înspăimântă.

Nici propaganda rusă n-ar fi lucrat mai bine!

Tăcere. Vin alegerile

Un singur om a protestat la Doha, în timpul congresului. Lise Klaveness, 40 de ani, fostă fotbalistă, președintele forului norvegian. Ea i-a reproșat lui Infantino și cum a tratat problemele din Qatar, peste 6.500 de muncitori asiatici murind din cauza condițiilor de muncă inumane pe „șantierele” Mondialului, și cum a tratat invazia Rusiei. Ea a urcat pe scenă și le-a zis tuturor ce gândește.

Răzvan Burleanu a fost și el în acea sală. Nu a spus nimic. Tăcere. Vin alegerile.


Comentarii (7)
elgabri
elgabri  •  05 Aprilie 2022, 11:52
Postat de Mihai Ungureanu pe 04 Aprilie 2022, 18:17

Stie cineva conditiile de lucru din Golf?Am lucrat acolo 20 ani.E mai rau ca in iad.Dar cine vrea bani lucreaza.Viata nu e un pat de trandafiri.

Nu e chiar asa, suntem oameni sau animale ?

432585013533469
Mihai Ungureanu  •  04 Aprilie 2022, 18:17

Stie cineva conditiile de lucru din Golf?Am lucrat acolo 20 ani.E mai rau ca in iad.Dar cine vrea bani lucreaza.Viata nu e un pat de trandafiri.

mzm1
mzm1  •  04 Aprilie 2022, 10:07

Toată stima, domnule ziarist, pentru acest articol obiectiv, acuzator, dramatic! O singură observație aș avea, in legătură cu titlul. Acesta trebuia să sune așa: Cenzura FIFA pentru protecția unui dictator criminal! Pentru că dictatori sunt destui (din păcate) in țările lor, dar nu toți invadează țări libere si independente și nu toți ucid (cu armatele lor) copii și femei așa cum face Putin. Nu toți bombardează spitale, atacă refugiați ucigându-i sau luându-i ostatici!! Nu toți amenință lumea civilizată cu arma atomică sau chimică, ci numai Putin și Kim Jong un. Putin va sfârși la fel ca Saddam Hussein, Gadafi sau Miloșevici. Deja cca 40 de țări au decis că este criminal de război și va fi deferit Tribunalului Internațional pentru a fi judecat și condamnat!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează