OPINII  »  

Fotbal neajutorat

Editorial Traian Ungureanu
Editorial Traian Ungureanu

Articol de - Publicat vineri, 02 iunie 2023 19:04 / Actualizat vineri, 02 iunie 2023 19:05

Man City? Felicitări, dar sistemul e trucat! Sheik Mansour l-a preluat pe Guardiola care a preluat un club deja format pe baza unui buget nelimitat. City e una dintre concentrările de capital pentru care banii nu mai există. 

În consecință, orice e gratuit. Desigur, Guardiola e cel mai mare antrenor al prezentului și poate al tuturor timpurilor. Dar și o cumpărătură în tezaurul finanțat de Mansour. Cu cel mai bun antrenor al lumii, cel mai bun vârf și cel mai bun mijlocaș al lumii, plus garanția că următorii cei mai buni ai lumii vor ateriza tot la City, lucurile se simplifică. Până la plictis.

Dar asta nu spune tot. La Barca, Bayern și City, Guardiola a găsit și a desăvârșit echipe mari. Din acest motiv, Guardiola stă în umbra lui Ferguson. Lipsit de "cool", anti-poliglot convins și vorbitor al unei engleze care cere subtitluri și în Anglia, Ferguson a luat la palme întunericul înainte de a aduce lumina. Mai întâi cu Aberdeen, clubul cu contract la cârciumă și relații la ortopezi. Sub regimul Ferguson, clubul a ieșit din cârciumă și a câștigat Cupa Cupelor.

Cazul City-Mansour-Guardiola e diferit. E dinastic. Puterea și gloria vin odată cu nașterea. Mansour s-a oprit la Manchester, a cumpărat și asta e tot. Cea mai adâncă mutație provocată de rețeta City-Mansour-Guardiola e dispariția istoriei trăite. City atotcâștigătoare e prea puțin pentru o poveste. 

Suferința, frustrările și loviturile de teatru care dau drama nu încap în experiența City. De altfel, poveștile adevărate ale Premier League nu vin, nici în acest an, de la City. Poveștile vin de la Brentford și Brighton, două cluburi cu buget mai mic decât parcul auto al titularilor lui City.

Fotbal neajutorat

Brentford a bătut de două ori City și suporterii au găsit scandarea perfectă: „Vrem să jucăm cu voi în fiecare săptămână!”. Man United și Inter trebuie să învețe pe de rost metoda Brentford. Prima lecție, notată de Guardiola însuși: fără faze fixe! Cine vrea să bată Brentford trebuie să evite auturile, cornerele și loviturile libere. Dar cea mai mare poveste a sezonului e Leicester. Campioana care a răsturnat ierarhia în 2016 a fost ajunsă din urmă de sistem și retrogradată.

Leicester a fost canibalizată metodic. Și-a pierdut jucătorii și antrenorii și a rămas cu Vardy - omul care a înțeles că trebuie să apună acolo unde a răsărit. Următoarea poveste va fi operația prin care Brentford și Brighton vor deveni noi ediții Leicester.

Cineva ar trebui să ajute fotbalul.


Comentarii (11)
Tibisor
Tibisor  •  04 Iunie 2023, 12:08

City poate castiga mult si bine , tot nu va fi iubita si respectata ca multe alte echipe din Albion ! Si cu totii stim de ce ... restul e vorba-goala !

VardyParty
VardyParty  •  03 Iunie 2023, 22:36
Postat de contrabas3 pe 03 Iunie 2023, 03:37

Vardy… o legendă… în schimb ManCity e superbă!

Poate e superbă atunci cand te uiți dinspre Riyadh.

catalin.palcu
catalin.palcu  •  03 Iunie 2023, 18:33

Sa ii compari pe Ferguson cu Guardiola, dar sa zici numai de spaniol ca e anti-poliglot! Stati linistit ca si Ferguson avea nevoie de subtitrari la ce accent puternic scotian avea si are. Iar in lotul lui City sunt jucatori pe care si-ar permite orice echipa cu pretentii din Premier league. Doar pe Grealish s-a cheltuit obscen de mult in ultimii ani. De ce nu comentati de Bayern care cumpara absolut tot ce e mai bun in Bundesliga an dupa an ( cate echipe nu le-a decimat Borussiei? ) ceea ce City nu face in Premier league

Vezi toate comentariile (11)
Comentează