OPINII  »  EDITORIAL

Liverpool - echipă străină

Articol de - Publicat joi, 02 iunie 2022 09:57 / Actualizat joi, 02 iunie 2022 09:57

După eșecul din semifinale, Man. City a pierdut și finala cu Real Madrid. Schimbarea de nume și echipament a fost inutilă. 

Jucând sub titulatura Liverpool FC, cu Guardiola clonat mental în corpul lui Klopp, City a repetat eroarea de bază: a făcut fotbal de „sistem”, și-a asigurat dominația și cu ea a rămas. Real a luat restul. Adică a lăsat „sistemul” să se împăuneze și să se reproducă la nesfârșit.

Apoi, a arătat care e diferența între un comando inteligent și un automat. Real a mușcat cu o poftă deprinsă în viața de stradă. Acest instinct privat nu putea face operă fără un regizor mare. Carlo Ancelotti a citit perfect Liverpool și a decis să accepte voluntar gabaritul superior al adversarului. 

Inevitabil, una din contrele Realului avea să lovească în plin. Priviți faza golului: Alexander-Arnold e, sub anestezie, perfect așezat în dispozitiv, dar nu simte, nici măcar periferic, apariția lui Vinicius care urcă lacom spre gol. Fotografia acestui moment surprinde teoria și ținuta căzute în fața jocului simplu și agresiv.

Cadrul și raporturile finalei au fost impuse de Ancelotti. Klopp a devenit brusc un antrenor stimabil, dar lipsit de înțelepciune elementară. Ancelotti și nu altcineva e cea mai vastă și discretă minte a fotbalului european. 

Liverpool - echipă străină
Jurgen Klopp (54 de ani), antrenorul lui Liverpool

Fără semnătură și doctrină, Ancelotti pune în teren lucruri valabile de când fotbalul. Nu e simplu. Ancelotti a sesizat, fără zarvă, că fotbalul european de club e istoria ciocnirii între Nord și Sud - cel mai adesea, între Anglia și Continent. Și că englezii sunt străini și au rău de rutina, viclenia și tehnica aplicată continentală.

În ultimele luni de Ligă a Campionilor, lecția a scos din joc Chelsea, Man City și Liverpool. Real nu e cea mai mare, dar e cea mai vie echipă a Europei, iar Ancelotti e, pur și simplu, un om cu mintea la el. Adică un antrenor care nu-și dorește să fie și un intelectual.


Comentarii (12)
bothalex
bothalex  •  04 Iunie 2022, 15:05

Hai să fim serioși... Portarul Realului i-a salvat pe spanioli. Ancelotti e un antrenor mare dar meciul ăsta nu l-a pregătit cum trebuie. A avut NOROC și cu PSG, și cu Man City și acum cu Liverpool. Dacă marca Salah la faza din finalul meciului, altul era rezultatul finalei...

Drfotbalist
Drfotbalist  •  03 Iunie 2022, 17:19

Excepțional articol !...Cea mai buna cronica de meci ..dintre toate care au fost citite de mine după această finala. .Surprinse toate aspectele ( tactic, psihologic ) .Felicitări !...

Drfotbalist
Drfotbalist  •  03 Iunie 2022, 17:14

Excepțional articol

Vezi toate comentariile (12)
Comentează