OPINII  »  EDITORIAL

Pacientul englez

Articol de - Publicat joi, 26 mai 2022 10:08 / Actualizat joi, 26 mai 2022 10:08

Man City e campioană pentru că n-a mai știut să piardă meciul decisiv. Sistemul creat de Guardiola a evadat în ultima clipă din propriul blocaj: meciul-cheie. 

La 0-2, cu Aston Villa, în minutul 76, un vizitator austriac a apărut pe tușă, l-a văzut pe Guardiola gesticulând disperat și l-a luat pe Gundogan deoparte. De cine e vorba? De Dr. Freud și cheia care descătușează blocajele psiho-mentale.

Au urmat 3 goluri în 5 minute și reprimarea blestemată s-a risipit. City merita titlul, dar Guardiola trebuie să-și folosească buna germană pentru a descifra lecțiile marelui vienez.

În mod curios, City împarte titlul. Căci, așa cum a dovedit-o nebunia îndârjită a ultimei etape, și Premier League a câștigat Premier League. Încă o dată, Premier League s-a dovedit lipsită de rival și a lăsat mult în urmă toate campionatele reunite ale lumii. Splendoarea și măreția Premier League au fost stabilite, colectiv, de cluburi care au jucat din caracter, până la capăt. 

Aston Villa, Wolves și Crystal Palace au forțat, au amenințat și au vătămat monștrii cei mari, fără să fi fost obligate sau provocate. Niciun club din Premier League nu s-a pensionat și nu s-a resemnat cu ochii la punctaj.

Adevărat, Norwich, deja retrogradată, a fost strivită acasă, dar asta s-ar fi întâmplat, în mod natural, oricărui club european mediu, vizitat de Tottenham flămândă de puncte. Lecția finală nu e supremația internă și internațională City/Liverpool, ci profesionismul etic dominant în Premier League. 

Pacientul englez
Manchester City s-a impus în meciul cu Aston Villa, scor 3-2, și a câștigat lupta pentru titlu contra lui Liverpool. Pep Guardiola spune că a fost cel mai intens titlul dintre toate cele patru cucerite în Premier League.

Paradoxul e strident: un campionat de mercenari plătiți literalmente în aur se joacă, de la un cap la altul, cu un idealism deșănțat. Fără prudență, calcule și trădări.

Bogăția nu e neapărat părintele corupției și nașul aranjamentelor. Ciudat: în cazul Premier League, bogăția pare să oblige la onoare. Pacientul englez e un caz atipic și încăpățânat. Dr. Freud e rugat să explice.


Comentarii (7)
Lineker
Lineker  •  28 Mai 2022, 09:38

Frumos articol!

valentindragobete
valentindragobete  •  27 Mai 2022, 15:40
Postat de alexalex pe 26 Mai 2022, 13:06

Nu este becalizata presa si pt faptul că societatea nu are memorie scurtă, acolo nu poți face ani de zile ode pt un turnător la securitate și să arunci cu noroi in toți cei care critica turnatorul si regimul său, să fii răsplătit de turnătorul petrov cu postul de ambasador iar apoi să faci pe jurnalistul cinstit si independent, si mai sunt o grămadă gen turcescu, radu moraru etc

Excelent Alex, multi își doresc sa se uite ce-au făcut ei pentru " o bucățică de Chevrolet ", vorba marelui Mircea Crișan, in acea noapte a mintii care a fost intreaga epocă bașisto-petroviană ! Așa și cu acest " mare " TRU, care-și mestecă acum liniștit scârnava agoniseala datorată băsăului la Londra, fiind mai nou preocupat si de Dr. Freud care, culmea, " e rugat să explice " dar bine mă maestre, mă, n-ar fi mai bine să explici matale propria decădere morală când îl susțineai acerb pe " tata " băsău, turnătorul petrov ? Adică ceva explicații, puțintică cenușe pe cap, așa cam cât o basculă d-ăia de vreo 200 de tone, și scuze, acum nu că aș avea personal nevoie de scuzele lu' domn maestru dar, mă rog, cică așa e practica ! Și n-ar fi mai bine, " dragă " maestre, să luați voi, telectualii băsăului, o silenzio stampa, așa mai prelungită ideal permanenta să nu se mai audă de voi !

alexalex
alexalex  •  26 Mai 2022, 13:06
Postat de digei pe 26 Mai 2022, 11:37

Cat de departe sunt de noi. Cat de elegant stiu sa piarda ori sa castige. Probabil si presa lor e altfel decat cea becalizata de la noi.

Nu este becalizata presa si pt faptul că societatea nu are memorie scurtă, acolo nu poți face ani de zile ode pt un turnător la securitate și să arunci cu noroi in toți cei care critica turnatorul si regimul său, să fii răsplătit de turnătorul petrov cu postul de ambasador iar apoi să faci pe jurnalistul cinstit si independent, si mai sunt o grămadă gen turcescu, radu moraru etc

Vezi toate comentariile (7)
Comentează