OPINII  »  CAMPIONATE

Arta plasamentului

Articol de - Publicat joi, 08 aprilie 2021 10:57 / Actualizat joi, 08 aprilie 2021 11:07

Unde va ajunge Haaland? Este una dintre întrebările momentului. Cunoscătorii spun că undeva în Premier League

Cine e acest personaj cu nume de doctor-psihanalist, venind dintr-o țară de fotbal încă nedezlipit de hochei și căutat de toate cluburile mari ale fotbalului lipit numai de fotbal? Tot ce se știe e că Erling Haaland marchează fără oprire. La 20 de ani, Haaland are obișnuința golului, așa cum alții au dependențe hrănite de 40 de ani de viciu.

Născut pentru gol

Ceva e enervant în apariția acestui om care nu se poate opri din atingerea ce aduce golul. Neanunțat, fără ucenicii de soi sau daruri plăcute ochiului, Haaland continuă să demonstreze că s-a născut pentru gol. O anume aroganță, tipică predestinatului, îl însoțește și îi dă siguranță – deși cei ce îl cunosc spun că e un tânăr modest și muncitor.

Și totuși, nu e normal: 49 de goluri în 50 de meciuri pentru Borussia, plus producția din Champions League - totul, cumva, din senin. Haaland dă impresia că e de ajuns să intre în teren pentru a marca.

Arta plasamentului

Elementul Mino Raiola

Borussia a sesizat repede coincidența și și-a abandonat persoana tactică. Adică joacă după sistemul "Loviți mingea în direcția Haaland!". Nu pentru mult timp. E clar că Haaland joacă ultimul sezon la Dortmund. Legități la fel de ireversibile ca gravitația spun că norvegianul hat-trickoman va fi al altcuiva. Al cui? Depinde de Mino Raiola și de soartă.

Raiola e, de luni de zile, în turneu de licitații. A negociat aluziv sau preparativ cu Barca, Real și Man City. Dar până și Raiola e supus vremurilor, boardurilor și complicațiilor psiho-politico-economice. Există o școală de gândire - mai precis, de predicție și tarot - care susține că norvegianul ucigaș de fundași își va continua killeriatul în Premier League.

Letal într-o echipă de pasatori perfecți

Guardiola a dat semnale încă înainte de meciul direct din Premier League. Sergio Aguero pleacă în vară după 10 ani și 181 de goluri pentru Man City. Cine îi va lua locul? În niciun caz Haaland, spun cei ce văd în norvegian un jucător de forță și tracțiune.

Ce nu știu ei, dar știe desigur o minte de calibrul lui Guardiola e că legenda nu are susținere. Haaland e puternic, foarte puternic, dar arma letală nu e forța. E știința plasamentului. Alfe Ingve Bernsten, primul antrenor al lui Haaland, la Bryne FK, a spus-o mereu: Erling știe unde trebuie să fie sau încotro trebuie să plece. E exact ce l-ar face letal într-o echipă de pasatori perfecți ca Man City.

În paralel, Chelsea umblă, ca de obicei, cu portofelul deschis. Mai interesant, Man United se bizuie pe două lucruri certe. Pe amintita tehnică a portofelului gata de lucru. Și pe relația bună Solskjær-Haaland, ca de la norveg la norveg. Restul ține de arta plasamentului. Unde Haaland nu are rival.


Comentarii (3)
leu.mr
leu.mr  •  09 Aprilie 2021, 08:29

Nu prea am incredere in tipul asta. Cind va da goluri in semifinale/finale de cupe europene atunci poate, da

vlad_tepes
vlad_tepes  •  08 Aprilie 2021, 13:18

Cifrele lui Bojan Krkić din perioada juvenila erau superioare lui Messi, apoi s-a stins ca o lumanare. Ma indoiesc ca Haaland va continua sa marcheze cu aceeasi inumana eficacitate, in acest ritm risca sa pulverizeze recordurile extraterestrului Gerd Muller: 487 goluri in 555 meciuri la nivel de club, 68 goluri in 62 jocuri in nationala. Raiola a incasat un comision de 20 milioane € prin transferul lui Pogba la Man United, oare nu se poate face nimic impotriva acestor pirati ai fotbalului? Frumos editorial, adevarata marca inregistrata.

10154583935089038
Laurentiu Bizera  •  08 Aprilie 2021, 12:07

Oare Mino Raiola are si el arta plasamentului ?Daca da , atunci stim unde se va face transferul.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează