OPINII  »  EDITORIAL

Drumul de la Lucescu la Hagi și de la Hagi la Sali

Articol de - Publicat marti, 14 septembrie 2021 12:42 / Actualizat marti, 14 septembrie 2021 12:47

Foarte interesant cum Mircea Lucescu a transmis poate cea mai mare dintre tainele meșteșugului său nu fiului său Răzvan sau vreunuia dintre foștii săi pupili de la Corvinul ori Dinamo, ci omului pe care l-a antrenat la începutul și la finalul carierei de jucător, Gică Hagi.

Creșterea tinerilor fotbaliști și arta de a-i arunca în luptă atunci când trebuie, împotriva unor bărbați mult mai copți la trup și la minte decât ei, nu poate fi găsită în nicio carte de la Coverciano sau Clairefontaine. Pare mai degrabă un secret inițiatic, transmis din generație în generație doar celor merituoși, iar Mircea Lucescu l-a ales pe Hagi drept succesor. 

Și Andone, ori Rednic au aplicat rețeta în trecut, asumându-și riscuri cu mulți dintre fotbaliștii importanți ai ultimilor ani, dar niciunul dintre ei nu a transformat-o într-o profesiune de credință, cum a făcut-o antrenorul-patron al Farului. 

Ba mai mult, Rednic chiar a trădat această nobilă preocupare în momentul în care, plecând de la Viitorul sezonul trecut, a rostit frazele ”Am avut jucători tineri și lipsiți de experiență. Intră și sunt entuziaști, dar nu e ideal să joci cu ei, dar n-am avut alte variante”.

Hagi și-a suflecat mânecile și s-a apucat de lucru, cum doar el și Lucescu știu, iar din iulie până în septembrie a reușit două lucruri esențiale: a redat identitatea în joc echipei sale și a oferit fotbalului românesc cel mai tânăr marcator din istoria sa, pe Enes Sali! Ce nebun trimite în teren o mână de om de 15 ani și jumătate să joace împotriva unora care dacă l-ar prinde, l-ar putea frânge? Doar că nu îl prind, iar când o fac, puștiul nu cade. 

Drumul de la Lucescu la Hagi și de la Hagi la Sali

Am discutat recent cu Hagi și mi-a povestit că lucrul pe care îl apreciază enorm la Sali, este că nu se lasă doborât! Cât de rară este această înverșunare de a duce faza la bun sfârșit într-un fotbal plin de talente căzătoare și văicăritoare! Tocmai insistența asta l-a făcut ieri să doboare recordul lui Ion Geolgău, care înscrisese în 1977 în poarta Progresului la 16 ani și 24 de zile.

Într-o perioadă în care vedem cum Emma Răducanu sau Bianca Andreescu reușesc să câștige trofee pentru Marea Britanie și Canada înainte să împlinească 20 de ani, Hagi aduce tinerii talentați înapoi în țară. 

Puțini știu că tatăl lui Sali locuiește în România pentru a-și proteja fiul talentat, în timp ce mama este departe de familie, în Canada. Ce dovadă mai mare de încredere în capacitatea unui om de a șlefui talente, decât să îi încredințezi copilul într-o țară ca România, când oricine altcineva în zilele noastre, alege confortul Canadei?


Comentarii (10)
therealreddog33
therealreddog33  •  16 Septembrie 2021, 08:55
Postat de crilin pe 15 Septembrie 2021, 11:31

Când Sali va ajunge titular la Chelsea, Manchester Utd, sau la Manchester City, să joace meci de meci şi să câştige cupe şi campionate în Anglia (Willian, Michtarian, Fernadinho), de abia atunci se poate zice despre Hagi că este egalul lui Lucescu. Până atunci, Hagi rămâne un antrenor mediocru care se chinuie să crească sau să formeze tineri jucători. Jucătorii tineri ai lui Hagi dau chix când ajung într-un fotbal competitiv din străinătate. Sali mai bine rămânea în Canada şi se forma acolo ca fotbalist, şi avea mai multe şanse să fie transferat la un club important din Europa sau din MLS, (Alphonso Davies, Owen Hargreaves). Viitorul lui Hagi nu ştie să pregătească fotbalişti pentru marea performanţă. Exigența ziaristului de sport este inexistentă în acest articol-opinie, indulgența vinovată se vede în fiecare frază.

De acord pana la un punct. Ce face Hagi e infinit mai greu. El ia pusti români (și nu brazilieni) și îi crește de pe la 11-12 ani in academie. La vârsta aia nu poți observa atât de multe despre personalitate, mentalitate de joc, disciplină tactica etc. Toate astea vin mai târziu. Calitățile tehnice nu ar fi neapărat problema în România, ci exact mentalitatea, dorința de a învinge, de a nu ceda la presiune. Plus tactica la greu. Exact la astea ar trebui lucrat mult, nu știu însă dacă are personalul care ii trebuie la academie pt partea asta. Nu e simplu..

mzm1
mzm1  •  15 Septembrie 2021, 14:27

Tentația GSP de a-l tămâia cu orice ocazie pe M. Lucescu este cel putin ridicolă. Pentru ce a facut Hagi e meritul lui si... gata. Daca Lucescu avea de transmis „cea mai mare dintre tainele mestesugului sau” i-o transmitea in primul rand lui fiu-su, dar n-a fost cazul. M. Lucescu este un antrenor bun, dar caracterul, egoismul, ii joaca feste. Afacerea „ghetelor de aur”, sustrase de la cei care le meritau de drept, ii atârnă de gat ca o piatră de moara, indiferent cate succese are ca antrenor. Securitatea comunista (cea atat de patrioată!), prin ofiterul de securitate M. Lucescu, a compromis fotbalul nostru si tara noastră, obligand FIFA sa desființeze trofeul Gheata de Aur! Bineinteles ca i-a compromis si pe alde Dudu Georgescu si Camataru, care de altfel erau jucatori buni si nu trebuiau târâți in aceasta mascaradă. Austriacul Polster a țipat in presă si dupa 20 de ani: ”Cămătaru, dă-mi Gheata inapoi!”. Asa ca, poate ar fi mai bine sa vorbim mai rar de isprăvile lui Il Luce, ca să nu-si aminteasca lumea si de... trăsnăile lui.

octavianus
octavianus  •  15 Septembrie 2021, 14:01

Total eronata aceasta "poveste" si prin simplul fapt ca Gica nu este doar antrenor este si patron, el nu are presiunea rezultatului si isi poate permite experiente, promovari de jucatori tineri, nu poti compara situatii gen Corvinul cand Lucescu a luat o echipa de nicaieri si crescut o generatie cu ce face Hagi acum, contextul fotbalului este total schimbat, economic si social, poti pune unul lange celalalt Lucescu si Hagi la echipa nationala sau la Brescia, sigur s-au transmis lucuri in plan uman si fotbalistic, dar sa faci comparatii nu ai cum, nici macar intre Razvan si Mircea Lucescu unde cu siguranta s-au transmis si genetic dar si in viata de zi cu zi informatii si lectii de viata sau de fotbal. Cred ca fiecare in felul sau lasa o "urma" in istoria fotbalului romanesc, ca jucator, ca antrenor, personal cred ca nu vom mai avea nici un Lucescu si nici un Hagi si asta este marea problema, bine pentru noi astia de ne bucuram prin centru pentru victoriile echipei nationale, pentru FRF atata timp cat timpul trece si leafa + diurna merge....toate bune si la locul lor.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează