OPINII  »  EDITORIAL

Merci, pandemie!

Articol de - Publicat vineri, 02 aprilie 2021 09:42 / Actualizat vineri, 02 aprilie 2021 09:43

Păcat că tehnologia nu avansează egal. În vreme ce detectoarele de rasism funcționează neabătut pe toate stadioanele lumii, tehnologia de linia porții are program redus. Portugalia a gustat decalajul la Belgrad. 

În ultima secundă de joc, Ronaldo a strecurat o minge pe sub portar și a înscris pe toate ecranele lumii. Dar nu în teren, unde nici VAR, nici reluările de linie nu existau sau nu operau. Portugalia a pierdut o victorie, Ronaldo a făcut o criză legitimă de nervi și a primit un galben la fel de legitim.

Arbitrul olandez Danny Makkelie s-a scuzat a doua zi, în mesaje trimise, separat, lui Cristiano Ronaldo și antrenorului Fernando Santos. Fin, urban și demn! Dar rezultatul rămâne: Serbia - Portugalia 2-2 (nu 2-3, cum greșit s-ar putea înțelege din numărătoarea neoficială a golurilor valide). FIFA nu a avut nimic de spus. 

Nimeni nu va fi sancționat, cu posibila excepție a lui Ronaldo pentru excesul teatral care l-a făcut să iasă din teren și să arunce pe jos banderola de căpitan. Dacă va considera că e nevoie să se aplece asupra cazului, FIFA va studia cu toată atența reluările video și va constata, rapid, că nervii lui Ronaldo au străpuns regulamentul.

Merci, pandemie!

E vorba de acele prevederi ale regulamentului care stabilesc normele de comportament ale jucătorilor, nu de acele prevederi ale regulamentului care spun că o minge care trece cu totul de linia porții se soldează cu gol pentru echipa care a reușit isprava și cu reluarea jocului de la centru. 

Ce am aflat din incidentul de la Belgrad e că suntem tot în 1966 și că eternul Bahramov oficiază în continuare cu privirea laterală a șoimului cățărat pe un morman neutilizat de echipament video.

UEFA, organizatoarea calificărilor europene la Mondiale, explică: în 2019, am decis că VAR va fi folosit în toate competițiile, dar pandemia ne-a împiedicat să extindem sistemul. 

Remarcabil, pandemia e totuși selectivă și a ajuns la o înțelegere cu UEFA, acceptând folosirea VAR la toate meciurile de Champions League și Europa League. Merci, pandemie!


Comentarii (6)
brotberuf
brotberuf  •  02 Aprilie 2021, 19:43

Excelent! Atata ipocrizie si dublu standard inca n-am vazut, desi am trait si pe timpul lui Ceasca.

branzea_2021
branzea_2021  •  02 Aprilie 2021, 14:55

Ar fi cazul sa generalizam tehnologia VAR, am evita situatii stanjenitoare, precum aceea din meciul amintit. Alta inovatie la care se lucreaza este sistemul de semnalarea offside-ului in timp real. Sa speram ca va fi introdus in urmatorii ani, prea multe partide au fost viciate din cauza semnalizarilor gresite. Un alt articol superb, merci maestre!

2640225339537743
Sergiu Val  •  02 Aprilie 2021, 13:37

Nu demult dl. Ungureanu tuna și fulgera împotriva VAR-ului. Azi s-a sucit, ar vrea tehnologie în sprijinul arbitrilor. Te pomenești că mâine o să ne scrie că brexitul, al cărui mare fan este dumnealui, de fapt e o mizerie. Consecvent rămâne totuși în atacurile la adresa celor prea toleranți (vezi înțepătura cu rasismul, fără nicio legătură cu articolul).

Vezi toate comentariile (6)
Comentează