OPINII  »  POVEȘTILE LUI OPRIȘAN

Trei "legate" pe "Maracana"

Articol de - Publicat vineri, 20 ianuarie 2023 17:58 / Actualizat vineri, 20 ianuarie 2023 17:58

În decurs de numai câteva zile, naționala României pregătită de Angelo Niculescu a bifat trei meciuri de verificare, contra brazilienilor, dar și a argentinienilor, în campania pentru Mexic

Horacio e un tip de toată isprava. Șofer de taxi. Conduce un "Picasso", decolează din fața hotelului "Lancaster" de pe Copacabana. Mă întreabă dacă mă deranjează că ascultă Julio Iglesias. Ce vorbă e asta? E 2002, Brazilia tocmai a câștigat un nou titlu mondial, zarvă mare pe bulevarde.

E bucuros. Dacă n-ar avea urechi, ar râde de jur-împrejurul capului. Știe despre România. N-a ajuns pe la noi, dar a prins Cehoslovacia, ca toboșar într-o formație: "Schimb de experiență", zice. El face programul: într-o zi mergem acasă la Ronaldo, "Dințosul", originalul, în Bento Riberio. Apoi, Corcovado și "Maracana".

"Am fost la meciul din ’70, voi contra noastră", spune, în timp ce mă trage în poze la intrarea pe miticul stadion, lângă statuia lui Bellini. Întreb: "Ai ajuns în Mexic?". "Nu, cel de aici, din Rio!".

Trei

Plecaserăm în turneul brazilian pe 18 ianuarie, prin Paris. Pregătire pentru Campionatul Mondial, unde nu mai ajunseserăm din perioada interbelică. Joc contra celor de la Cruzeiro, Atletico, Curitiba, o vizită prin Peru, apoi, marele Rio.

"Veniseră și cei de la Independiente Buenos Aires, plus Vasco da Gama, Flamengo și naționala României", povestește Horacio. "De mic am fost rubro-negro. Atunci aveam o trupă frumoasă, cu Arilson, care avea să adune peste 200 de meciuri. Am ajuns mai devreme, 35.000 de oameni în tribune". "Horacio, sincer, știai ceva despre noi?". "Da, auzisem despre portar (n.r. – Răducanu), despre Lucescu și despre Dinu".

Selecționerul Angelo Niculescu avea să pregătească partida în imensa Grădină Botanică din Rio de Janeiro. Ghergheli, căpitan, Lucescu, rezervă, Sătmăreanu e accidentat, iar Dumitrache nu prinde echipa. "Liminha avea doar doi ani la noi, dar era mare meseriaș. A jucat numai la Flamengo, peste 500 de partide".

N-am respirat primul sfert de oră

15 minute n-am putut ieși din careul nostru. "Primul sfert de oră a trecut extrem de greu", avea să-și aducă aminte selecționerul Angelo Niculescu. Apoi s-a produs... minunea.

Cu brazilienii atacând în haită, Domide trimite o bombă și conducem cu 1-0 pe cel mai frumos stadion din lume. Se face 2-1 pentru gazde. "Arilson era într-o formă perfectă atunci, el centra, el dădea cu capul. Abia la pauză au intrat și cei pe care-i cunoșteam eu, Dinu și Lucescu".

Jocul nostru se schimba, cei doi împingând echipa. Câteva minute dăm impresia că putem egala, dar e numai o iluzie optică. "Procurorul" nu stă mult, e eliminat pentru lovirea unui adversar. Finalmente se termină 4-1.

"Am fost bucuros în acea seară, dar extrem de trist mai apoi. Când Lobo Zagallo anunța lotul pentru Mexic, de la Flamengo fusese convocat un singur jucător, fundașul Brito", își amintea Horacio.

"Nimeni n-a jucat nici măcar la jumătate din valoarea sa obișnuită. În 10 oameni, n-am rezistat în fața acestor brazilieni care nu te iartă când e vorba despre gol și despre victorie"
Angelo Niculescu, selecționer

Apoi, Independiente. E 1-0 la pauză, gol Neagu. Domide și "Il Luce" lucrează pentru 2-0, argentinienii devin din ce în ce mai agresivi și se lasă cu trei eliminați. Finalmente, după opt jocuri sud-americane (trei numai pe "Maracanã"), bilanțul naționalei noastre este unul pozitiv: patru partide câștigate, două terminate la egalitate, două pierdute, golaveraj 12-9.

E 23 februarie. Pe 8 aprilie, pe "Neckarstadion", din Stuttgart, amical contra nemților, cu Maier, Vogts, Beckenbauer ori Müller…


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close