OPINII  »  BARCELONA

Privind înapoi cu mânie

Articol de - Publicat luni, 22 martie 2021 17:33 / Actualizat luni, 22 martie 2021 17:33

Probabil că fiecare dintre noi am simțit la un moment dat dorința de a ne întoarce-n timp. Cred că tare ar vrea asta și Ronald Koeman. Să dea timpul înapoi și să aibă posibilitatea să joace iar anumite meciuri. Nu cu mult, doar până în decembrie, înainte de meciul cu Juventus. Sau măcar înainte de turul cu PSG.

Dar, știm bine și o știe și el, nu se poate. Ce-a fost a fost, cum s-ar zice. Urmărind însă Barcelona duminică seară, devorând pe Real Sociedad în același timp cu reprezentația PSG-ului la Lyon, sunt convins că mulți acum se gândesc cum ar fi dacă abia acum ar trebui să se joace prima manșă a "optimilor" Ligii. 

Că fotbalul e o stare de spirit, o știm, că e schimbător, iar știm, cu toate astea tot e un pic greu de înțeles cum o echipă ca Barcelona, pentru care la un moment dat cuvântul coșmar părea cea mai bună caracterizare a sezonului, s-a schimbat atât de brusc și vizibil la față, descoperind chiar posibilitatea de a face eventul.

Privind înapoi cu mânie
Barcelona a zdrobit-o pe Sociedad, scor 6-1, Messi reușind o „dublă”. Foto: Guliver/GettyImages

Păstrând proporțiile, un antrenor e ca un doctor. Operațiile lui reușite se bazează pe cele nereușite, asta dacă a știut să învețe din acele eșecuri și dacă e dornic să se reinventeze. Ronald Koeman a tot încercat de când "operează" la Barcelona, a mai ratat din intervenții, a mai pierdut din pacienți, acum pare să fi găsit metodologia potrivită în această formulă cu 3 "centrali" care aduce un plus de siguranță în defensivă, îi transformă complet pe cei doi fundași laterali, îl eliberează pe Busquets și-i dă lui Messi mai mult spațiu de manevră. Iar pe termen lung îi oferă lui Messi acele planuri de viitor pe care și le dorește. 

Barcelona poate face eventul, poate lua doar Cupa, dar în același timp poate rămâne și cu mâna goală, căci fotbalul, am spus mai sus, nu e o știință exactă și nu oferă certitudini. Ce rămâne însă e perspectiva, senzația că poate urma ceva bun. Și nu e puțin.

Momentul deciziilor brutale

Evident, destui vor spune că Sociedad nu e PSG. Și au mare dreptate. Iar tot ceea ce se petrece pe axa Paris-Londra e încă o dovadă că anumite hotărâri, chiar brutale, trebuie luate. Pochettino a transformat PSG-ul într-o echipă pragmatică, în vreme ce Tuchel, gonit de pe "Parc des Princes", a aterizat pe "Stamford Bridge" și a schimbat starea de spirit a lui Chelsea. PSG și-a regăsit scaunul de lider în Ligue 1 și nu cred că pe la Munchen e atât de multă liniște în perspectiva "dublei" ce vine. Sigur, nici Lyon nu e Bayern, dar "chirurgul" Pochettino vine după o serie de operații reușite, l-a recuperat pe Neymar și are acum o liniște amestecată cu încrederea ce nu sună deloc rău.

Cred că și pe la Juventus întoarcerea în timp ar fi utilă. În timpul lui Allegri, îndepărtat pentru că echipa, se zicea, joacă urât, deși câștiga trofee. Acum nu mai joacă nimic și nu prea mai câștigă nimic. Din păcate pentru el, Pirlo nu e un chirurg, e încă un rezident care nu se poate baza decât pe ceea ce a învățat de la profesorii pe care i-a avut. Poate că ar fi momentul prielnic pentru el să spună stop și să-și pună pe cap o pălărie adecvată experienței pe care o are. Cea a "Bătrânei Doamne" îi e un pic cam mare. Decizia e dureroasă și ar însemna și din partea conducerii o asumare a unor erori. Privind înapoi cu mânie înseamnă uneori și această asumare. Iar Allegri, apropo, e liber.

P.S. În mijlocul acestor discuții despre experiență și cazuistică, Borussia Mönchengladbach îl ia antrenor pentru sezonul viitor pe Xabi Alonso. Bundesliga însă e altceva, iar într-un campionat cu Bayern nimeni nu-i cere lui Xabi Alonso să ia titlul. 


Comentarii (5)
mihaialextirziu
mihaialextirziu  •  24 Martie 2021, 01:24

”Gazeta Sporturilor a anunţat pe 12 noiembrie că a suspendat rubrica jurnalistului Andrei Niculescu în urma suspiciunilor de plagiat semnalate de cititori în două articole ale acestuia. Ziarul a adăugat că va studia textele de pe un interval mai lung de timp, că va lua o decizie şi că o va aduce la cunoştinţa cititorilor. Vreme de două săptămîni, Gazeta Sporturilor a folosit mai multe resurse externe redacţiei, obiective şi calificate în a compara textele apărute în ziar cu cele de pe mai multe bloguri sau siteuri din străinătate. Cercetarea a vizat perioada 1 noiembrie 2011 – 12 noiembrie 2012. Din păcate, am constatat că, în perioada studiată, Andrei Niculescu a publicat şi semnat în ziar şi pe blogul său afiliat gsp un număr substanţial de articole de fotbal internaţional care conţin citate neatribuite, idei sau expresii din articole ale altor autori. Sursele au fost bloguri şi siteuri, cu predilecţie din Spania. Concluzia este de neocolit. În mod repetat, ziaristul a încălcat normele de documentare din surse externe, folosind idei şi figuri de stil ale unor jurnalişti străini şi prezentîndu-le ca aparţinîndu-i. Gazeta Sporturilor a hotărît să rezilieze contractul cu Andrei Niculescu. Prin scrisori punctuale, vom cere scuze surselor externe a căror muncă a fost folosită fără a fi citată. De asemenea, ne cerem scuze cititorilor şi ne asumăm eroarea de a nu fi activat filtre mai bune de verificare. Este un moment dificil, am lucrat cu Andrei Nicules

tipsy
tipsy  •  23 Martie 2021, 12:29
Postat de godot pe 22 Martie 2021, 19:52

Parcă dvs. ați fost exclus de la gsp, pentru că plagiați fără rușine articole din presa străină. Bine, și Prodanca a fost declarată non-grata tot de gsp... asa că nici nu se mai pune, e joc nou.

Eh, Oprisan a facut o cariera din asta, ba chiar mai e si apreciat, asa ca nu cred ca ii mai pasa nimanui de plagiat in presa de astazi ... daca se mai poate numi presa.

godot
godot  •  22 Martie 2021, 19:52

Parcă dvs. ați fost exclus de la gsp, pentru că plagiați fără rușine articole din presa străină. Bine, și Prodanca a fost declarată non-grata tot de gsp... asa că nici nu se mai pune, e joc nou.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează