SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATELE MONDIALE DE NATAȚIE

BREAKING NEWS DUBLĂ ISTORICĂ! Incredibilul David Popovici câștigă al doilea AUR mondial, după un finiș de senzație! Primul înotător campion la 100m și 200m după 49 de ani

David Popovici (17 ani) a câștigat a doua medalie la Campionatele Mondiale de natație, în finala probei de 100 de metri liber, considerată regina înotului! 47.58 a fost timpul scos de fenomenul sportului românesc! FOTO: Raed Krishan +26   FOTO
David Popovici (17 ani) a câștigat a doua medalie la Campionatele Mondiale de natație, în finala probei de 100 de metri liber, considerată regina înotului! 47.58 a fost timpul scos de fenomenul sportului românesc! FOTO: Raed Krishan

Articol de , - Publicat miercuri, 22 iunie 2022 19:34 / Actualizat joi, 23 iunie 2022 01:44

FABULOS! David Popovici, la doar 17 ani, a câștigat a doua medalie la Campionatele Mondiale de natație, în finala probei de 100 de metri liber, considerată regina înotului! 47.58 a fost timpul scos de fenomenul sportului românesc!

Începând cu 19:22, David a intrat în bazin pentru ultima sa cursă de la aceste Campionate Mondiale. Pe culoarul al 4-lea, cel al favoritului, David a pornit bine și a reușit un finiș excepțional, întrecându-i în ultimele clipe pe francezul Maxime Grousset (47.64 - 23 de ani) și pe canadianul Liendo Edward (47.71 - 19 ani).

David a oprit cronometrul la 47.58 secunde, mărind ritmul exact când conta, pe final, în ultimele clipe! 

Podiumul probei de 100 metri liber

DUBLĂ ISTORICĂ! Incredibilul David Popovici câștigă al doilea AUR mondial, după un finiș de senzație! Primul înotător campion la 100m și 200m după 49 de ani

David Popovici, a doua medalie de aur la Campionatul Mondial de la Budapesta: „Vă iubesc pe toți!”

„Nu mă așteptam, dar am luptat și am fost pozitiv pe parcursul cursei. Cred că sunt mai mândru de medalia de la 200 de metri liber. E doar începutul, avem foarte mult de muncă în fața noastră”, a fost reacția scurtă a lui Popovici, la interviul acordat în limba engleză. 

Ulterior, în limba română, Popovici le-a transmis un mesaj spectatorilor români prezenți în sala de la Budapesta: „Vă iubesc pe toți și mulțumesc pentru că v-ați uitat”, a spus Popovici, care a fost ovaționat la scenă deschisă de cei din tribune.

David Popovici, în istoria natației!

+22 FOTO

Astfel, David Popovici și-a respectat statutul de mare favorit la Mondialele de Natație de la Budapesta și a bifat o performanță uluitoare. În toată istoria acestei competiții, un singur om a reușit să câștige probele de 100 și 200 metri liber la aceeași ediție și acesta este americanul Jim Montgomery, care a făcut acest lucru tocmai în 1973, la prima ediție a CM, desfășurată la Belgrad.

Câștigătorii curselor de 100 m și 200 m liber la CM

AN100 m200 m
1973Jim Montgomery (SUA)Jim Montgomery (SUA)
1975Andy Coan (SUA)Tim Shaw (SUA)
1978David McCagg (SUA)Bill Forrester (SUA)
1982Jörg Woithe (Germania)Michael Gross (Germania)
1986Matt Biondi (SUA)Michael Gross (Germania)
1991Matt Biondi (SUA)Giorgio Lamberti (Italia)
1994Alexander Popov (Rusia)Antti Kasvio (Finlanda)
1998Alexander Popov (Rusia) Michael Klim (Australia)
2001Anthony Ervin (SUA)Ian Thorpe (Australia)
2003Alexander Popov (Rusia)Ian Thorpe (Australia)
2005Filippo Magnini (Italia)Michael Phelps (SUA)
2007Filippo Magnini (Italia), Brent Hayden (Canada)Michael Phelps (SUA)
2009César Cieo Filho (Brazilia)Paul Biedermann (Germania)
2011James Magnussen (Australia)Ryan Lochte (SUA)
2013James Magnussen (Australia)Yannick Agnel (Franța)
2015Ning Zetao (China)James Guy (Marea Britanie)
2017Caeleb Dressel (SUA) Sun Yang (China)
2019Caeleb Dressel (SUA)Sun Yang (China)
2022David Popovici (România)David Popovici (România)

În semifinale, David a înotat cele două lungimi de bazin în 47,13. Recordul în această probă, 46,91, datează încă din 2009, din vremea costumelor de poliuretan, și îi aparține brazilianului Cesar Cielo. 

Caeleb Dressel, campionul olimpic al probei de 100 de metri liber, s-a retras înaintea semifinalelor, din cauza problemelor medicale. Era marele rival al lui David Popovici. Americanul se calificase cu al doilea timp în semifinale.

Debutant la Mondialele de seniori, Popovici a adus primele titluri mondiale în bazin olimpic pentru înotul masculin românesc. Țara noastră mai avea până acum două medalii de aur, cucerite de Tamara Costache (50 metri liber, în 1986) şi Diana Mocanu (200 metri spate, în 2001).

Vară încărcată pentru David Popovici

Pentru înotătorul legitimat la Dinamo și în vârstă de 17 ani este doar prima competiție importantă a acestei veri, el urmând să mai participe și la Europenele de juniori de la Otopeni (5-10 iulie), la Campionatele Europene de la Roma (11-17 august) şi la Mondialele de juniori de la Lima (30 august-4 septembrie).

UPDATE, 18:40. David Popovici, ultimul antrenament înainte de finală

+1 FOTO

Cu mai puțin de o oră înainte de startul finalei, David Popovici a intrat în bazin pentru a se antrena preț de un sfert de oră. Sportivul român a părut relaxat, fiind surprins în timp ce zâmbea de fotoreporterul GSP Raed Krishan prezent la Budapesta. 

Apoi, Popovici a discutat cu antrenorul lui și a mers la vestiare, unde va pune la punct ultimele detalii înainte de cursa care va începe la 19:22.

Citește și: 

Mihai Stoica atacă CSA Steaua: „Dacă mie mi-e rușine să vorbesc despre fenomenul David Popovici, cum le-o fi lor?”

Suporterii Stelei iau la întrebări conducerea clubului în cazul David Popovici: „Pare că nimeni nu își dă interesul”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (67)
Averroes
Averroes  •  23 Iunie 2022, 09:29
Postat de catalynn pe 23 Iunie 2022, 01:44

Ești prost rău bai pensionare! Nu lipsa banilor a fost motivul pt care Steaua nu a putut face o oferta mai mare ci o chestiune de principiu. Mai mult, Steaua in afara de bani nu îl putea ajuta cu nimic, omul nu se putea antrena in Ghencea oricum, Steaua neavând un bazin corespunzător, acum ca încasează simbria de la Steaua sau Dinamo e fix tot aia. David nu e stelist, cum nu e nici dinamovist, omul este un talent uriaș care reprezintă România, mai puțin pe fcsbiști care ne fac pe toți de rusine!

Scoate stema de la profil, prostule! Cum *** indraznesti sa pretinzi ca esti stelist, cand tu spui ca nu te deranjeaza plecarea lui *** la ddbinb?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

catalynn
catalynn  •  23 Iunie 2022, 01:44
Postat de tictictic pe 22 Iunie 2022, 22:33

Nea janta, ai omorat netul aici cu "stelista noastra" ori de cate ori vreo jucatoare de tenis sau vreo sportiva oarecare s-a inregimentat la clubul lui Talpan. Ei, uite ca astazi, David Popovici este dublu campion mondial; si este dinamovist pentru ca Talpan n-a mai avut bani si pentru el, preferand sa le plateasca 7 mii de euro pe luna lui Oprita, Chipirliu si Pacionel... adica alora care nici macar n-au drept legal de promovare si joaca degeaba in divizia B...:)))

Ești prost rău bai pensionare! Nu lipsa banilor a fost motivul pt care Steaua nu a putut face o oferta mai mare ci o chestiune de principiu. Mai mult, Steaua in afara de bani nu îl putea ajuta cu nimic, omul nu se putea antrena in Ghencea oricum, Steaua neavând un bazin corespunzător, acum ca încasează simbria de la Steaua sau Dinamo e fix tot aia. David nu e stelist, cum nu e nici dinamovist, omul este un talent uriaș care reprezintă România, mai puțin pe fcsbiști care ne fac pe toți de rusine!

fecere2
fecere2  •  22 Iunie 2022, 23:18
Postat de ce_o_mai_face_karagandy pe 22 Iunie 2022, 22:55

tot aici iti faci veacul prostalaule ??? alta treaba nu ai ???? ai 4000 de comentarii pe contul asta ???

serios ,tu ai 400 de mii si tot aici esti ,***!:))

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (67)
Comentează