SPORTURI  »  ALTELE  »  MTS

EXCLUSIV Capo di tutti capi! Omul-cheie de la bugetele MTS: „Nimic nu se face fără să știe Daniel Jianu. Mai taie de la unii, mai pune la alții”

Articol de - Publicat marti, 13 august 2019 16:55

Gazeta Sporturilor face noi dezvăluiri după ce ieri a prezentat cum MTS a făcut bugetele Federațiilor pe prietenii și interese. Daniel Jianu, directorul general din Ministerul Tineretului și Sportului, este cel care conduce practic ministerul. E omul care a „schimbat” toți miniștrii și a rămas pe cea mai caldă funcție publică.

„Nimic nu se face fără știrea lui. Pe la el trec toate hârtiile importante din Minister. Bugetele se stabilesc tot cu știrea lui. El mai taie la unii, mai pune la alții", spune un angajat al MTS. Persoana în cauză este Daniel Jianu, directorul general din MTS. 

Acum câțiva ani, oamenii de sport au acuzat faptul că sporturile de contact, karatele în special, primesc prea mulți bani din partea statului. Când la conducerea sportului românesc au fost Carmen Tocală, Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, s-a vorbit chiar de comasarea federațiilor de karate pentru că MTS a refuzat să mai premieze medaliile obținute la diferitele concursuri obscure. 

Erau sute de medalii obținute de karateka români, la diferite stiluri, care trebuiau apoi premiate de minister. Ca șef al MTS, Gabi Szabo și Elisabeta Lipă au refuzat să mai facă acele premieri de la karate. Din 2017 încoace însă, când la conducerea MTS s-au succedat miniștri numiți politic, premierile au revenit. Marius Dunca, Ioana Bran și Bogdan Matei au revenit la vechile „reguli”.  

Karatele sunt de mare interes pentru Daniel Jianu 

EXCLUSIV Capo di tutti capi! Omul-cheie de la bugetele MTS: „Nimic nu se face fără să știe Daniel Jianu. Mai taie de la unii, mai pune la alții”
Daniel Jianu (stânga), nașul său Aurel Pătru, și ministrul Bogdan Matei în pregătire pe Litoral, la Jupiter FOTO

Angajații din MTS îl arată însă cu degetul, de fiecare dată, pe Daniel Jianu. Om cu multă experiență în MTS, directorul a schimbat toți miniștrii din ultima vreme. El a rămas în funcție, credincios fiecăruia dintre ei.  

„El drenează banii, el împarte banii federațiilor, cluburilor patronate de MTS. Cine este prieten cu Daniel Jianu are un mare avantaj. Nașul de cununie al lui Jianu este Aurel Pătru, președinte la Shotokan Karate do of United Nations (SKDUN). Luați primele acordate în ultimii doi ani de minister către federațiile de karate, kempo și alte sporturi de contact și faceți legătura", spune un alt angajat al MTS. 

Se spune că au fost prime de peste un milion de euro acordate în fiecare an la karate! „De ce credeți că ține ministerul în brațe atâtea ramuri de karate? Ca să le premieze pentru sutele de medalii pe care le cuceresc la Europene și la Mondiale, iar banii să ajungă la cine trebuie. Credeți că ei stau pe salarii de trei-patru mii de lei?", întreabă un alt angajat MTS.  

Același Daniel Jianu a fost văzut, în multe rânduri, venind la serviciu conducând un Mercedes GLC aparținând tot nașului său, Aurel Pătru.  
 

Cantonament pe Litoral 

EXCLUSIV Capo di tutti capi! Omul-cheie de la bugetele MTS: „Nimic nu se face fără să știe Daniel Jianu. Mai taie de la unii, mai pune la alții”
Au ajuns și la fotbal. Daniel Jianu a primit numărul 10, ministrul Bogdan Matei, doar un număr de rezervă: 15

În luna iunie, anul acesta, ministrul Bogdan Matei, însoțit de directorul general Daniel Jianu, i-a vizitat pe luptătorii de la kempo și de la karate SKDUN în cantonamentul de la Jupiter. 

„În semn de recunoaștere a sprijinului adus dezvoltării artelor martiale, ministrul Bogdan Matei a primit un kimono (karategi) și a participat activ la antrenamentele de pe plaja din Jupiter", s-a scris pe pagina oficială de Facebook a MTS. Periplul pe Litoral, în luna iunie, al reprezentanților MTS, s-a prelungit în taberele de baschet de la Costinești. 
 

De altfel, de când este ministru, Bogdan Matei nu a ratat niciun eveniment important. A fost la Minsk, la Jocurile Europene, la Napoli, la Jocurile Universitare. La karate însă, Bogdan Matei și Daniel Jianu se simt cel mai bine. Au ajuns și la Europenele de karate traditional, de la Pitești. Au oferit sutele de medalii participantilor, referatele pentru premieri la MTS fiind deja întocmite. 

Dai cu o mână, iei cu alta! 

Jianu a dat „fără număr" și la federația de volei, fiind bun prieten cu președintele Gheorghe Vișan. Soția directorului general din MTS, Violeta Jianu, este arbitru de volei și primește delegări pe bandă rulantă. 

„Este un arbitru slab, dar arbitrează foarte multe meciuri. În prima ligă însă, e trimisă mai mereu la meciuri fără miză, ca să nu iște vreun scandal", a declarat o persoană implicată în voleiul românesc. Tot prin filiera Jianu, din mai 2019, Gheorghe Vișan a fost introdus pe lista persoanelor care primesc indemnizație de merit din partea Ministerului Tineretului și Sportului, care se ridică la suma de 6.240 lei/lunar! Asta în ciuda faptului că Vișan este pensionar, dar și președinte al FR Volei, având acum trei venituri diferite. 

Citește și:

EXCLUSIV „Bugete pe prietenii și interese” » Cum arată sumele pe care MTS le trimite către Federații: fără rezultate, dar cu creștere de 200% » Forul lui Alin Petrache și cel condus de deputatul PSD, bugete uriașe

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
2158387647622921
Elena Prisăcaru  •  14 August 2019, 17:44

CSM Suceava are 2 sportivi de la Canotaj,care au obținut medalia de aur la CM din America și Japonia.Oare cum vor fi premiați acești bravi sportivi,dacă bugetul pe trim.IV, este 0. Oare imnul României pentru cine s a intonat? Eu personal nu pot să le spun,decât, felicitări. E foarte trist,credeți-mă.

educatorgsp
educatorgsp  •  13 August 2019, 17:23

Surpriza, ai corectat imediat, colegii tai se fac ca "ploua", bravo!

educatorgsp
educatorgsp  •  13 August 2019, 17:18

“Capo dei capi” sau “capo di tutti capi” se spune in italiana, “capo di tutti capo” merge la ursari care inveseleau targurile. Mestere descoperitor de apa calda, studiaza romana, cand o vei stapani ca un ziarist adevarat, nu impachetator de praf, poti trece si la limbi straine, hai capito? A tunat si v-a adunat, unul mai grozav ca altul.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează