SPORTURI  »  ALTELE  »  SĂPTĂMÂNA OLIMPICĂ

Puține șanse, multe speranțe » GSP îți prezintă sportivii români care pot urca pe podiumul olimpic la Tokyo

Alina Vuc a participat la începutul anului la un concurs la Roma, unde a obținut bronzul FOTO Imago Images
Alina Vuc a participat la începutul anului la un concurs la Roma, unde a obținut bronzul FOTO Imago Images

Articol de , - Publicat vineri, 02 aprilie 2021 08:42 / Actualizat vineri, 02 aprilie 2021 10:37

Delegația României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo se bazează doar pe câțiva sportivi pentru a ajunge la medalii

  • Gazeta vă oferă timp de șase zile o situație la zi despre Jocurile Olimpice, programate între 23 iulie și 8 august. Azi, despre sportivii români cu șanse la medalii
  • Au mai rămas 112 zile

Timp de câteva luni sportivii olimpici de pe întreaga planetă au trăit în incertitudine cu privire la competiția de la Tokyo. După ce a fost amânată pentru 2021, ei și-au setat un nou scop, chiar dacă lucrurile nu sunt nici acum foarte limpezi. Organizatorii japonezi au început festivitățile, torța flăcării olimpice pornind luna trecută la drum, și asigură că Jocurile se vor ține. Și pentru sportivii români a fost dificil, trecând prin perioada în care nu s-au putut antrena deloc, apoi prin cea în care au putut-o face doar în locuri anume desemnate și ajungând acum la un soi de normalitate. 

Mergând pe logica unei anumite normalități, deși, dacă se vor ține Jocurile Olimpice de la Tokyo nu vor semăna cu nicio altă ediție din trecut, am încercat să vedem unde are România șanse să urce pe podium. Având în vedere că anul trecut s-au ținut puține competiții la nivel mondial și european, ne vom baza pe cele din trecut. 

Proiecții exagerate 

Cele mai multe priviri se îndreaptă spre canotaj, tenis, lupte, tir sportiv și scrimă. La final de 2020, federațiile sportive din România au avansat către Comitetul Olimpic și Sportiv Român un total posibil de 15-17 medalii. Un număr aproape imposibil având în vedere rezultatele de la ultimele ediții ale Jocurilor Olimpice, dar și de la Campionatele Mondiale din 2017, 2018 și 2019. Comisia Tehnică Olimpică pentru Sportul de Performanță a venit cu niște cifre mai aproape de realitate, adică între 4 și 6 medalii. Însă și previziunea aceasta pare destul de optimistă. 

În cădere liberă Delegația României s-a întors de la Rio cu patru medalii, dintre care una de aur, una de argint și două de bronz, un palmares care nu mai fusese atins din 1952. Recolta "tricoloră" a redevenit doar o cifră începând cu 2008, când au fost 9 medalii, apoi s-a ajuns la 7 distincții în 2012. România are până în prezent 60 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar speranțele pentru podiumurile olimpice sunt puține. Iată cum stăm la sporturile care au adus în trecut multe medalii.

Puține șanse, multe speranțe » GSP îți prezintă sportivii români care pot urca pe podiumul olimpic la Tokyo

LUPTE 

Gata pentru marea încercare 

Alina Vuc, dubla vicecampioană mondială, este portdrapelul luptelor românești la Tokyo. Ajunsă la 27 de ani, Alina a căpătat experiența de care are nevoie pe saltea pentru a obține un rezultat mare. Este dublă medaliată cu argint la Campionatele Mondiale în acest ciclu olimpic. 

Alina se pregătește din greu pentru a doua ediție a Jocurilor Olimpice din carieră. În 2016, la Rio, era prea tânără pentru a realiza ceva. „La alte sporturi, la 20 de ani renunți, ești campioană olimpică sau ai adunat deja câteva medalii. La noi, la lupte, nu ai nicio șansă la asemenea vârstă. E un sport pe care îl practici cât te ține corpul. Dacă ești sănătos poți să faci până la 35-37 de ani. O poloneză a luat medalie la Olimpiadă la 37 de ani, prima medalie din carieră. A așteptat, a avut răbdare. Sper să nu trebuiască să am răbdarea ei", spune râzând Alina Vuc.

  • Ultima ediție de JO cu medalii: 2016, bronz, Albert Saritov, 97 kg
  • Ultima medalie mondială: 2019, argint, Alina Vuc, 50 kg

CANOTAJ 

De unde sar medaliile? 

Canotajul este sportul pe care toată lumea îl privește ca pe salvarea României la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Ultimele rezultate obținute de „tricolori" la Campionatele Europene și Campionatele Mondiale dau speranțe la urcarea pe podium a canotorilor și la Jocurile Olimpice. În acest ciclu olimpic, canotajul românesc a obținut rezultate excelente, stabilind recorduri de medalii câștigate. 

Într-o analiză a bărcilor cu cele mai mari șase la podiumul olimpic, echipajul de dublu vâsle, format din Ancuța Bodnar,22 de ani, și Simona Radiș, 21 de ani, ocupă un loc important. Cea mai tânără barcă din concurs la Europenele de anul trecut, dar și la Mondialele de acum doi ani, Bodnar și Radiș au luat titlul continental și argintul mondial. Au un potențial de progres fantastic, fiind deja asemuite cu ultimele campioane olimpice în această probă, Elisabeta Lipă și Marioara Popescu, la Los Angeles în 1984. 

Puține șanse, multe speranțe » GSP îți prezintă sportivii români care pot urca pe podiumul olimpic la Tokyo
Ancuța Bodnar și Simona Radiș cu steagul României pe umeri FOTO Imago Images

Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, componenții bărcii de dublu rame masculin, au câștigat la Europene, anul trecut, primul lor aur din carieră, învingându-i pe frații croați Sinkovici, campionii olimpici și mondiali ai probei. Românii au avut o traiectorie ascendentă și se pot gândi și ei la podiumul olimpic. 

Mai e un hop 

Duble campioane mondiale, Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă urmează tradiția într-o probă, dublu vâsle categorie ușoară, în care România a avut mari rezultate la Jocurile Olimpice. Este însă o probă foarte echilibrată și imprevizibilă, la fiecare competiție majoră podiumurile arătând total altfel. Și barca feminină de 8 plus 1 a României rămâne una dintre speranțele olimpice.

Singura medalie a canotajului la ultima ediție olimpică a venit tocmai în această probă. În acest ciclu olimpic, barca de 8 plus 1 a readus titlul mondial în România, în 2017, după o pauză de 18 ani! Urmează însă calificările de la Lucerna, din etapa de Cupă Mondială, și abia apoi componentele bărcii se pot gândi și la medalii.

  • Ultima ediție de JO cu medalii: 2016, bronz, barca de 8 plus 1, feminin
  • Ultima medalie mondială: 2019, argint, patru rame masculin și dublu vâsle feminin

SCRIMĂ 

Campioana și presiunea 

Fraza preferată a scrimerilor este că sportul lor este unul de o zi, totul decizându-se în câteva ore. Ana Maria Popescu, călită în cinci participări și dublă medaliată olimpică, are toate calitățile pentru a urca din nou pe podium. E în continuare lider mondial, dar vine după o operație la genunchiul drept suferită anul trecut și după foarte puține competiții. 

„Nivelul este destul de jos, toți resimțim lipsa concursurilor. Indiferent de locul pe care-l ocupă sau de locul de pe tablou, fiecare sportiv pornește cu șanse. O să avem parte de surprize!", a spus spadasina după etapa de Cupă Mondială de la Kazan de luna trecută.

  • Ultima ediție de JO cu medalii: 2016, aur, echipa feminină de spadă 
  • Ultima medalie mondială: 2019, bronz, Bianca Pascu la sabie individual

TENIS 

Halep în centrul atenției 

Perioada de calificare pentru Tokyo nu s-a încheiat, dar Simona Halep are biletul asigurat pentru că este a treia jucătoare a lumii, linia trăgându-se în luna iunie, după primele 56 de jucătoare, dar nu mai mult de patru jucătoare pentru fiecare țară. 

Puține șanse, multe speranțe » GSP îți prezintă sportivii români care pot urca pe podiumul olimpic la Tokyo
Simona Halep în culorile României FOTO Raed Krishan

Deși Simona, 29 de ani, spera să joace la dublu mixt cu Horia Tecău e foarte dificil ca acest lucru să se întâmple. Tecău este pe locul 24 la dublu și are mai puțin de trei luni la dispoziție să ajungă în Top 10. Perechile care participă în concursul de mixt se alcătuiesc din jucători aflați la fața locului. Cele două trofee de Mare Șlem din palmares o recomandă pentru medalia olimpică, o dorință arzătoare pe care a exprimat-o în nenumărate rânduri. 

1 medalieare tenisul românesc în istoria olimpică cucerită în 2016 de Horia Tecău și Florin Mergea, un argint la dublu

JUDO 

A treia oară cu noroc 

Andreea Chițu  a ajuns la 32 de ani și va participa la Tokyo la a treia ediție a Jocurilor Olimpice din carieră. E poate ultima ei șansă la o medalie. Până acum, Andreea a fost urmărită de ghinion. La Londra, în 2012, în drumul ei spre podium, avea să piardă meciul cu belgianca Ilse Heylen în ultima secundă. O neatenție a româncei a costat-o totul. 

Puține șanse, multe speranțe » GSP îți prezintă sportivii români care pot urca pe podiumul olimpic la Tokyo
Andreea Chițu în acțiune FOTO Imago Images

Apoi, peste patru ani, la Rio, lucrurile s-au repetat parcă. Era favorită 1, lider mondial, și toată lumea o urcase deja pe podium dinainte de concurs. A fost învinsă însă de Odette Giuffrida, o italiancă de numai 21 de ani care a făcut mai mult atletism pe tatami după ce a reușit să puncteze pe tabelă. 

Mai rămânea șansa la bronz. A fost spulberată și aceea în lupta cu favorita gazdelor, brazilianca Erika Miranda. Conducea meciul tactic, era în avantaj, dar cu 38 de secunde înainte de finiș, a greșit și Miranda a punctat. Luptase accidentată, strângând din dinți. A luat-o de la capăt, iar acum, la Tokyo, se află din nou în postura de favorită la o medalie. Măcar acum își dorește să confirme.

  • Ultima ediție de JO cu medalii: 2012, argint, Alina Dumitru (48 kg), Corina Căprioriu (57 kg) 
  • Ultima medalie mondială: 2015, argint, Andreea Chițu (52 kg), Corina Căprioriu (57 kg)

GIMNASTICĂ 

O situație complicată 

Faptul că România nu a reușit să califice echipe la JO de la Tokyo a trimis-o în scenariul în care poate avea doar reprezentanți individuali. Speranțele se îndreaptă spre Marian Drăgulescu, 40 de ani. Față de ciclul olimpic trecut, nota D pentru săritura care-i poartă numele a fost declasată de la 6,000 la 5,600. Așa că are nevoie de o a doua mult mai valoroasă pentru a emite pretenții. 

În ultimii ani s-a clasat de multe ori pe patru la competițiile majore, la fel cum s-a întâmplat și la CM 2019. „Nu stau să mă ancorez în trecut și în rezultate cu care nu sunt foarte mulțumit. Văd ce pot să învăț din ele, apoi mă concentrez pe ce urmează și pe ce pot câștiga în viitor", a spus Drăgulescu. Rămâne de văzut dacă Larisa Iordache va obține și ea un bilet pentru JO în această lună. 

  • Ultima ediție de JO cu medalii: 2012, aur Sandra Izbașa la sărituri, argint Cătălina Ponor la sol, bronz cu echipa 
  • Ultima medalie mondială: 2015, bronz, Larisa Iordache la individual compus, argint Marian Drăgulescu, sărituri

TIR SPORTIV 

Cea mai bună în Europa 

Laura Ilie 27 de ani, a cucerit doi ani la rând titlul european, 2019 și 2020, la pușcă aer comprimat, 10 m. Rămâne de văzut dacă ea va putea muta acest succes și la nivel mondial, mai ales că în Japonia debutează la o ediție de Jocuri Olimpice. În 2018, la Campionatele Mondiale, care se desfășoară din patru în patru ani, ea a obținut locul unsprezece. 

Puține șanse, multe speranțe » GSP îți prezintă sportivii români care pot urca pe podiumul olimpic la Tokyo
Laura Ilie într-un concurs FOTO Imago-Images
  • Ultima ediție de JO cu medalii: 2012, aur, Alin Moldoveanu, pușcă aer comprimat, 10 m 
  • Ultima medalie mondială: 2006, argint, Alin Moldoveanu, pușcă aer comprimat, 10 m

Sporturi de tradiție în care șansele sunt extrem de reduse pentru medalii

SPORTUltima ediție de JO cu medaliiUltima medalie mondială
ATLETISM2008, aur, Constantina Diță, maraton2010, argint Marian Oprea la triplusalt
BOX2000, aur, Florin Popescu, Mitică Pricop, canoe dublu, 1000 m2014, aur, Alexandru Dumitrescu, Victor Mihalachi, canoe dublu, 1000 m
KAIAC-CANOE2004, bronz, Ionuț Gheorghe, 64 kg2011, bronz, Bogdan Juratoni, 75 kg
}NOT2004, aur, Camelia Potec, 200 m, bronz, Răzvan Florea, 200 m spate2009, bronz, Camelia Potec 1500 m

Citește mai multe materiale despre Jocurile Olimpice:

GSP îți prezintă sportivii români cu cele mai multe participări la Jocurile Olimpice » Spadasina Ana Maria Popescu și gimnastul Marian Drăgulescu vor bifa la Tokyo a cincea prezență

60 pentru Tokyo » GSP îți prezintă sportivii români care au deja biletul pentru Jocurile Olimpice din Japonia

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
forrumer_1947
forrumer_1947  •  02 Aprilie 2021, 14:24

Din nou, mai mult de jumatate dintre cei cu sanse la medalii sunt de la Steaua, pe bani publici :)). Aici nu critica nimeni? Multumim, Steaua!

neacaisa
neacaisa  •  02 Aprilie 2021, 12:24

Pai trebuie sa fim realisti, avem un lot sub cel de la rio la multe sporturi. Din punctul meu de vedere, desi mai sunt cateva probe la care avem cateva sanse la medalie, nu e absolut nicio proba in care sa avem vreun sportiv favorit clar si sunt doar vreo 2-3 in care sa avem sportivi in top 3 mondial, unul din ei (loredana toma de la haltere) e posibil sa nici nu concureze . Eu cred ca vom obtine 4-5 medalii, dar este foarte probabil ca niciuna sa nu fie de aur.

cirus11
cirus11  •  02 Aprilie 2021, 11:39

Nu mi s-ar parea absurd sa nu luam nicio medalie...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează