SPORTURI  »  AUTO  »  A MURIT NIKI LAUDA

FORMULA 1. Niki Lauda, campion mondial cu Ferrari și McLaren, a murit la 70 de ani

Niki Lauda // FOTO: Guliver/GettyImages +10   FOTO
Niki Lauda // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat marti, 21 mai 2019 08:41

FORMULA 1. Niki Lauda, fostul pilot de la Ferrari și McLaren, a murit astăzi, la 70 de ani. Anunțul a fost făcut de familia fostului pilot austriac.

Familia lui Niki Lauda a anunțat că acesta a murit luni noapte „în liniște”. De-a lungul anilor, Lauda a avut mari probleme de sănătate, iar în august a suferit un transplant de plămâni.

Niki Lauda, născut pe 22 februarie 1949, este considerat a fi unul dintre cei mai importanți piloți de Formula 1, obținând 25 de victorii.

Austriacul a câștigat trei titluri mondiale, în 1975, 1977 și 1984. Lauda a debutat în 1971, la Marele Premiu al Austriei, devenind rapid o figură importantă în Marele Circ. Prima sa victorie a venit în 1974, în Grand Prix-ul Spaniei.

177 de curse a adunat Niki Lauda pentru March, BRM, Ferrari, Brabham și McLaren

Ultima sa cursa a avut loc în 1985, în Australia, în timp ce ultima victorie a venit în același an, în Olanda.

După retragere, Lauda a intrat în afaceri și a fondat și a condus trei companii aeriene. În ultimii ani, a fost un sfătuitor al lui Toto Wolff, șeful echipei Mercedes, contribuind la succesele echipei.

Accident teribil

Pe 1 august 1976, Niki Lauda a suferit un accident horror în Grand Prix-ul Germaniei, pe circuitul de la Nurburgring. Acesta a pierdut controlul mașinii și s-a lovit puternic de parapeți. Lauda a fost grav rănit suferit arsuri de gradul trei la cap și la față și inhalând gaze toxice care i-au afectat plămânii.

niki lauda 3 +11 FOTO

Lauda a ratat doar două curse, revenind după 6 săptămâni, la Monza. Acesta a terminat cursa din Italia pe locul 4.

În ultima cursă a sezonului, din Japonia, Lauda avea trei puncte avans față de marele său rival, James Hunt. Atunci, din cauza vremii, Lauda a decis să se retragă. Hunt a termiant pe trei și a câștigat campionatul.

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (8)
dinamo_fan
dinamo_fan  •  21 Mai 2019, 16:49

RIP maestre ! s-a mai dus o legenda...

rva4
rva4  •  21 Mai 2019, 14:57
Postat de bertino pe 21 Mai 2019, 12:54

Asta ar fi trebuit sa fie capul de ziar, nu Becali, Teja si alte staruri ale "ilustrului" fotbal romanesc. Lauda a fost o personalitate mondiala. Dumnezeu sa te odihneasca Nikki Lauda. Probabil s-a reintalnit cu rivalul lui James Hunt in lumea de dincolo... O zi foarte trista...

Mi ai scris tu gândurile mele. O sa mai spun doar : Dumnezeu sa l ierte și sa l odihnească!

bertino
bertino  •  21 Mai 2019, 12:54

Asta ar fi trebuit sa fie capul de ziar, nu Becali, Teja si alte staruri ale "ilustrului" fotbal romanesc. Lauda a fost o personalitate mondiala. Dumnezeu sa te odihneasca Nikki Lauda. Probabil s-a reintalnit cu rivalul lui James Hunt in lumea de dincolo... O zi foarte trista...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează