SPORTURI  »  BASCHET  »  FINALA NBA

VIDEO+FOTO Dinastia Warriors! Golden State e din nou campioană NBA » Ridică trofeul chiar pe terenul lui Boston Celtics! Curry, MVP-ul finalei

Golden State Warriors e noua campioană NBA, după victoria zdrobitoare obținută chiar pe terenul lui Boston Celtics, 103-90 (4-2 la general), în meciul 6. Steph Curry pune mâna pe primul trofeu de MVP al finalei. Foto: NBA +23   FOTO
Golden State Warriors e noua campioană NBA, după victoria zdrobitoare obținută chiar pe terenul lui Boston Celtics, 103-90 (4-2 la general), în meciul 6. Steph Curry pune mâna pe primul trofeu de MVP al finalei. Foto: NBA

Articol de - Publicat vineri, 17 iunie 2022 09:48 / Actualizat vineri, 17 iunie 2022 11:49

Golden State Warriors e noua campioană NBA, după victoria zdrobitoare obținută chiar pe terenul lui Boston Celtics, 103-90 (4-2 la general), în meciul 6. Steph Curry pune mâna pe primul trofeu de MVP al finalei.

Al șaptelea titlu din istorie pentru Golden State! Doar Los Angeles Lakers și Boston Celtics o depășesc, 17 fiecare. Dinastia Warriors continuă! 4 titluri și 6 finale în ultimele 8 sezoane! A început fără Kevin Durant și merge înainte și fără el. Pentru că Steph Curry.

Explozia și fizicul lui sunt sub standard. O să aibă succes limitat la nivelul următor. Nu te baza pe el să-ți conducă echipa.

Cam asta spuneau scouterii despre Curry înainte de intrarea în ligă. Între timp însă, Curry și-a cimentat poziția printre legendele sportului. Și nu vorbim doar de trofee și de cifre, ci de impactul său. A schimbat modul în care se joacă baschetul și acum a câștigat și singurul trofeu din NBA care îi mai lipsea, MVP-ul finalei.

Finala NBA » Meciul 6: Boston Celtics - Golden State Warriors 90-103

Draymond Green a dezvăluit înainte de meciul 6 un episod petrecut în avionul lui Golden State. Unul care oferă o explicație pentru longevitatea și succesul formației din California. În drum spre Boston, în avion, după 10 ani împreună la aceeași echipă, Curry (ales la draft în 2009), Thompson (2011) și Green (2012) încă stau și râd împreună. Bob Meyers, managerul și omul din spatele succesului, a rămas impresionat de imagine:

Voi nu înțelegeți. Sunt 10 ani... Încă stați la aceeași masă, lucruri de genul ăsta nu se întâmplă. Jucătorii din NBA nu rămân 10 ani la aceeași echipă! Nu mai zic să stea la aceeași masă, să râdă și să se bucure de timpul petrecut împreună.

Boston și startul care ne-a păcălit

Și să mergem la TD Garden, plină ochi cu peste 19.000 de fani gata s-o poarte pe Boston spre un meci decisiv. Eșecul din meciul 5 a fost greu de digerat, mai ales că victoria a scăpat într-o zi în care Curry a ratat din toate pozițiile. Iar startul a fost excelent. Gazdele i-au sufocat pe Warriors. Brown și Tatum au început în forță, iar Boston s-a dus rapid la 14-2.

Însă se sufocă inexplicabil. Golden State răbufnește, cu un Draymond Green montat să șteargă prestațiile dezamăgitoare din finală, și încheie sfertul în avantaj, 27-22! WOW! Închid prima parte a meciului cu 3 coșuri consecutive de la distanță, Green (primul din finală), Curry și Poole. TD Garden e redusă la tăcere!

Curry, man on a mission

După 10 aruncări consecutive ratate de la distanță (9 în primul meci), Curry sparge gheața pe finalul reprizei. Strâns marcat de gazde, Steph e nevoit să apeleze la toți așii din mânecă. Pătrunde rapid spre coș, simulează o aruncare, îi lasă mingea lui Payton și pleacă imediat spre colțul terenului. Reprimește, abia apucă să se oprească și trântește mingea în coș. Boston e numărată!

Pauza scurtă nu aduce nimic bun în jocul gazdelor. Golden State se distanțează la 10 puncte. Ime Udoka cere time out. Poole și Wiggins mai pun 5 puncte, 37-22! 21 de puncte consecutive fără răspuns de la Boston!

4 jucătoridin lotul lui Golden State au tați care au jucat în NBA: Steph Curry (fiul lui Dell Curry), Klay Thompson (fiul lui Mychal Thompson), Gary Payton II (fiul lui Gary Payton) și Andrew Wiggins (fiul lui Mitchell Wiggins)

Boston e groggy!

Încă un time out cerut din nou de Ime Udoka. Încep să apară nervii. Brown sare la colegii săi: „Să nu mai văd fețele astea! Știam că nu o să câștigăm meciul într-un singur sfert. JUCAȚI!”. Smart trage și el un semnal de alarmă: „Avem o oportunitate uriașă! Suntem aici cu un scop, dar nu ne vor da trofeul pe tavă, trebuie să îl luăm”.

Boston e groggy! Multe momente în care jucătorii și-au pierdut concentrarea și au fost mai preocupați să se certe cu arbitrii, iar Curry și Thompson nu iartă, adună câte 12 puncte în prima repriză, una câștigată cu un categoric 54-39! Se vede că Udoka i-a folosit intens pe Tatum, Brown și Smart, în timp ce Warriors a avut mai multe soluții eficiente de pe bancă, inclusiv azi cu Poole, 11 puncte venind de pe bancă.

„Să vină inelul!”

Sfertul 3 provoacă deja frisoane la Boston. Perioada în care Golden State își ia la pumni adversarii și închide meciul. Iar primele 6 minute sunt incredibile. Mai joacă cineva la Boston în afară de Horford? 3 coșuri de 3 puncte care nu reușesc decât să-i enerveze pe oaspeți.

Warriors se desprind la 22 de puncte, 72-50. Curry îl forțează pe Udoka să ceară time out după ce lansează o nouă rachetă de la distanță. Și își cere inelul! Ce aroganță! 😁

Golden State se relaxează pe final și urmează 3 minute în care Boston apasă accelerația. Smart și Brown trag echipa după ei, apoi Horford ridică sala în aer. Avantajul lui Golden State s-a topit, redus la numai 10 puncte înainte de ultimul sfert, 76-66.

„LA CULCARE!”

Sfertul 4 începe cu un festival de ratări. Draymond Green face cel mai bun meci al său în această finală. S-a trezit la viață când echipa sa avea cea mai mare nevoie de el, iar rezultatul se vede pe tabelă. Boston se apropie la 8 puncte după un coș de la distanță reușit de Brown, dar e pedepsită imediat.

Golden State Warriors e noua campioană NBA, Steph Curry e MVP-ul finalei cu Boston. Foto: NBA
Golden State Warriors e noua campioană NBA, Steph Curry e MVP-ul finalei cu Boston. Foto: NBA
Golden State Warriors e noua campioană NBA, Steph Curry e MVP-ul finalei cu Boston. Foto: NBA
Golden State Warriors e noua campioană NBA, Steph Curry e MVP-ul finalei cu Boston. Foto: NBA
Golden State Warriors e noua campioană NBA, Steph Curry e MVP-ul finalei cu Boston. Foto: NBA
+19 FOTO

Tatum a dispărut în repriza a doua! Numai două puncte și doar 8 aruncări încercate într-un moment în care Boston lupta pentru supraviețuire. Curry în schimb e tot acolo. Al șaselea coș de 3 puncte în meci și îi trimite pe Celtics la culcare, 96-81! E GATA!

Ime Udoka aruncă prosopul și trimite rezervele pentru ultimul minut al meciului. Steve Kerr îl ridică de pe bancă pe Andre Iguodala. „Veteranul” de 38 de ani al lui Warriors, unul dintre oamenii importanți ai dinastiei, la probabil ultimele secunde din carieră. Curry își pune mâinile în cap și începe să plângă. Trofeul e uriaș!

12 puncte12 recuperări și 8 pase decisive a avut Green în ultimul meci al finalei

Sunt atât de mândru de această echipă. Îi mulțumesc zi de zi lui Dumnezeu că pot să joc acest joc la nivel înalt cu niște oameni minunați. Nimeni nu credea la începutul sezonului că vom fi aici. Doar noi! Am câștigat 3 titluri în 5 ani, apoi am fost la pământ din cauza accidentărilor. A fost multă muncă, a durat până am găsit piesele potrivite și băieții potriviți pentru această echipă, nu a fost ușor. Să revenim aici și să câștigăm înseamnă totul pentru mine. 
Steph Curry, point guard Golden State Warriors

Cred că acest inel este cel în care am pornit cu cele mai mici șanse dintre cele 9 pe care le am. Dar am fost binecuvântat! Am alături superstaruri. Când ai superstaruri lângă tine se întâmplă lucruri bune. Tipul acela, unde e?, Curry, mergeți și vorbiți cu el. El e motivul pentru care suntem aici. 
Steve Kerr, antrenor Golden State Warriors

Acest titlu înseamnă mult. Fanii din Boston mi-au făcut viața grea și e minunat să câștig trofeul în fața lor. Îi apreciez, au adus multă energie, dar noi facem ce trebuie să facem. N-am învățat nimic nou despre mine în această finală. Eu știam că sunt rezistent. Poate că restul nu știau, dar eu am știut. Mereu a trebuit să muncesc, nu mi-a dat nimeni nimic. N-am învățat nimic, dar sunt cvadruplu campion cu frații mei.
Draymond Green, power forward Golden State Warriors

Viitorul sună bine. Nu știu din ce motiv, dar n-a fost vremea noastră. Asta înseamnă că mai avem multe de învățat.
Jaylen Brown, small forward Boston Celtics

Steph Curry, MVP-ul finalei

Curry a trebuit să câștige și al patrulea titlu cu Golden State pentru a pune mâna pe trofeul de MVP al finalei. Andre Iguodala și Kevin Durant (de două ori) i-au luat fața la primele 3 finale câștigate de Warriors, însă acum n-au mai existat dubii. Cu o medie de 31,2 puncte, 6 recuperări și 5 pase decisive pe meci, Curry a fost de departe cel mai valoros jucător al finalei din 2022, fiind votat în unanimitate de toți cei 11 membri ai juriului.

Un singur trofeu major îi mai lipsește din palmares, cei olimpic. Steph nu a participat până acum la Jocurile Olimpice alături de SUA. A fost sărit din schemă în 2012, accidentat în 2016 și a declinat participarea anul trecut. Poate debuta în 2025, la 36 de ani!

Trofeul de MVP înseamnă că noi am câștigat și că am profitat de oportunitatea de a reveni aici. Auzim toate discuțiile, dar la sfârșitul zilei contează ce se întâmplă pe teren. Nu trebuie să vorbești, trebuie să arăți pe teren. Știm cât de greu e să ajungi aici, dar am găsit calea. Ce spuneau la începutul anului? Nu ne băgau în seamă! Și am ajuns aici, cu trofeul. Am combinat pedigree-ul și experiența noastră cu energie fresh, cu niște băieți tineri flămânzi și pregătiți de nivelul următor. Titlul ăsta e diferit.
Steph Curry, MVP-ul finalei NBA 2022

7 jucătoriau câștigat două titluri de MVP și 4 titluri NBA: Kareem Abdul-Jabbar, Michael Jordan, Bill Russel, LeBron James, Magic Johnson, Tim Duncan și Steph Curry

Să curgă șampania!

Golden State n-a dat înapoi pe teren, n-o face nici la sărbătoare. Echipați cu ochelari de protecție, pentru că nu știi cum sare dopul, campionii NBA s-au dezlănțuit la vestiare și au risipit sticlă după sticlă de șampanie. Și-au aprins trabucurile și au făcut show în fața camerelor. Curry și-a numărat trofeele cu încetinitorul. Normal, pe degete apar mai ușor decât pe teren. Apoi a urlat: „Campioni, baby! Ce vor mai zice acum?! Ce vor mai zice acum?!”. Mesaj pentru hateri, evident. Surprinzător pentru terasele din Mamaia, aroganțele n-au necesitat roabe. 😂

Trofeu pentru Klay

La final, colegii i-au dedicat trofeul lui Klay Thompson, vedeta echipei care a lipsit mai bine de 2 ani și jumătate de pe parchet din cauza accidentărilor. În iulie 2019 s-a operat după ce a suferit o ruptură de ligament încrucișat anterior. A revenit la antrenamente în septembrie 2020, însă a urmat o nouă ruptură, de data aceasta la nivelul tendonului ahilian. A revenit pe teren abia la începutul acestui an, în ianuarie!

„Fratele meu Klay e un campion! Ne-am dorit să câștigăm pentru el. Când ai văzut prin ce a trecut și cum s-a luptat ca să revină în ianuarie. Și ce spuneau despre el... Că nu mai are mobilitate, că e praf, că nu știu ce... Fratele meu e un campion! Klay nu pierde! Aveam nevoie de el pentru asta! S-a întors, ne-am întors, e minunat!”, a spus Draymond Green după primirea trofeului.

Am stat doi ani pe bară. M-a durut să văd ultimele finale. Sunt în al nouălea cer, nici nu știu ce să spun. Nu puteam să fac nimic, nu puteam conduce, eram imobilizat, dar fratele meu m-a susținut, mi-a spus să am răbdare. Steph, Dray și Andre m-au ajutat foarte mult. Sunt recunoscător să fiu aici. E o nebunie. Știam că există posibilitatea, dar nu-mi vine să cred. Sunt mândru de toată lumea de aici pentru ce am reușit. 
Klay Thompson, shooting guard Golden State Warriors

Cifrele meciului 6:

Boston Celtics

  • Marcus Smart - 9 puncte, 6 recuperări, 9 pd;
  • Jaylen Brown - 34p, 7r, 3pd;
  • Robert Williams III - 10p, 7r, 2pd;
  • Al Horford - 19p, 14r, 2pd;
  • Jayson Tatum - 13p, 3r, 7pd;
  • Derrick White - 2p, 1r, 2pd;
  • Grant Williams - 3p, 1r, 1pd;
  • Payton Pritchard - 1r, 1pd;
  • Luke Kornet - 1r;

Au mai jucat: Nik Stauskas, Aaron Nesmith, Sam Hauser, Juwan Morgan.

Golden State Warriors

  • Steph Curry - 34p, 7r, 7pd;
  • Klay Thompson - 12p, 5r, 2pd;
  • Otto Porter jr. - 6p, 1r;
  • Draymond Green - 12p, 12r, 8pd;
  • Andrew Wiggins - 18p, 6r, 5pd;
  • Kevon Looney - 7r, 1pd;
  • Gary Payton II - 6p, 3r, 2pd;
  • Jordan Poole - 15p, 3r, 2pd;

A mai jucat: Andre Iguodala.

Rezultatele finalei:

Cum s-au calificat până în finală:

Golden State Warriors

  • locul 3 în Conferința de Vest
  • 4-1 vs. Denver Nuggets
  • 4-2 vs. Memphis Grizzlies
  • 4-1 vs. Dallas Mavericks

Boston Celtics

  • locul 2 în Conferința de Est
  • 4-0 vs. Brooklyn Nets
  • 4-3 vs. Milwaukee Bucks
  • 4-3 vs. Miami Heat
Se poate și fără Curry! Golden State Warriors preia controlul cu Boston Celtics în finala NBA și e la o victorie de titlu
FINALA NBA
Se poate și fără Curry! Golden State Warriors preia controlul cu Boston Celtics în finala NBA și e la o victorie de titlu
Warrior Steph! Ținută în viață de un Curry fabulos, Golden State Warriors o egalează pe Boston Celtics în finala NBA
FINALA NBA
Warrior Steph! Ținută în viață de un Curry fabulos, Golden State Warriors o egalează pe Boston Celtics în finala NBA
Pas uriaș spre titlu! Boston Celtics profită de slăbiciunile lui Golden State Warriors și revine în avantaj în finala NBA
FINALA NBA
Pas uriaș spre titlu! Boston Celtics profită de slăbiciunile lui Golden State Warriors și revine în avantaj în finala NBA
Curry, prea picant pentru Celtics! Golden State Warriors o pedepsește pe Boston pentru erori și egalează în finala NBA
FINALA NBA
Curry, prea picant pentru Celtics! Golden State Warriors o pedepsește pe Boston pentru erori și egalează în finala NBA
Boston lovește prima! Celtics câștigă meciul 1 al finalei NBA cu Golden State Warriors, după o revenire explozivă în sfertul 4
FINALA NBA
Boston lovește prima! Celtics câștigă meciul 1 al finalei NBA cu Golden State Warriors, după o revenire explozivă în sfertul 4

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
mihrp
mihrp  •  19 Iunie 2022, 07:52
Postat de kxd2000 pe 17 Iunie 2022, 16:32

Ce înseamnă asta că nu îți place cim driblează și cum aruncă Curry? Recordman la aruncări se 3 puncte, dar ție nu îți place. Fi mai specific un pic.

Fara a vrea sa intru intr-o polemica, voi raspunde direct: Nu-mi place stilul lui Curry, nu are o eleganta in aruncari sau la dribling. Era o placere sa-l vezi pe Ray Allen cum se inalta si arunca.

brujo
brujo  •  17 Iunie 2022, 18:12
Postat de mihrp pe 17 Iunie 2022, 12:13

Multumesc gsp pentru comentariile de la finala. Tot inainte! Sincer, mie nu-mi place GSW. Nu-mi place cum dribleaza si cum arunca S.Curry, D.Green mi se pare cel mai nesuferit jucator, poate doar K.Thompson.... Dar... jos palaria in fata lor. Oricum, mai au pana sa ajunga la gloria Lakers (5titluri din 9finale) sau Bulls (6titluri din tot atatea finale)... dar sunt pe-aproape. Sper sa se opreasca aici. Nu de alta, dar merita si J.Harden un inel si in 2023 se fac 40ani de la ultimul titlu al lui 76ers ????

Adevarul e ca ambii ... si Curry si Harden au schimbat jocul. Curry cu aruncarile de 3 si small play, Harden cu reguli mult mai stricte in ceea ce priveste faulturile. :))))

kxd2000
kxd2000  •  17 Iunie 2022, 16:32
Postat de mihrp pe 17 Iunie 2022, 12:13

Multumesc gsp pentru comentariile de la finala. Tot inainte! Sincer, mie nu-mi place GSW. Nu-mi place cum dribleaza si cum arunca S.Curry, D.Green mi se pare cel mai nesuferit jucator, poate doar K.Thompson.... Dar... jos palaria in fata lor. Oricum, mai au pana sa ajunga la gloria Lakers (5titluri din 9finale) sau Bulls (6titluri din tot atatea finale)... dar sunt pe-aproape. Sper sa se opreasca aici. Nu de alta, dar merita si J.Harden un inel si in 2023 se fac 40ani de la ultimul titlu al lui 76ers ????

Ce înseamnă asta că nu îți place cim driblează și cum aruncă Curry? Recordman la aruncări se 3 puncte, dar ție nu îți place. Fi mai specific un pic.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează