SPORTURI  »  BASCHET  »  NBA

VIDEO Golden State Warriors - Boston Celtics: ce atuuri au cele două echipe în finala NBA

Stephen Curry , Foto: Imago Images
Stephen Curry , Foto: Imago Images

Articol de - Publicat joi, 02 iunie 2022 10:04 / Actualizat joi, 02 iunie 2022 13:13

În finala NBA din acest an se vor întâlni Golden State Warriors, cea mai de succes franciză din ultimul deceniu, și Boston Celtics, o formație tânără și entuziastă, care se prefigurează o forță în Est în următorii ani.

Lupta pentru trofeul Larry O'Brien a ajuns în ultimul punct. În marea finală se vor întâlni Golden State Warriors, echipa ce subordona întreaga ligă în urmă cu câțiva ani în urmă, ce s-a reinventat după 2 sezoane în care nu au prins play-off-ul, și Boston Celtics, o formație alcătuită în draft, care are în componență tineri foarte talentați, ajunși la maturitatea necesară pentru a câștiga Conferința de Est și de a ajunge în postura de a deveni campioană.

Gazeta prezintă câte 3 avantaje majore pe care îl are fiecare echipă în vederea luptei pentru marele trofeu:

Cosmin Matei, primul care a scăpat din „haită” » A fost prezentat oficial la un club din Liga 1
Dinamo
Cosmin Matei, primul care a scăpat din „haită” » A fost prezentat oficial la un club din Liga 1

Golden State Warriors

Experiența

Marele avantaj pe care îl vor avea cei de la Warriors în fața tinerilor din Boston este experiența acumulată în play-off, și în special, în finalele NBA. Nucleul care a dus și de această dată formația din California în finală, format din Stephen Curry, Klay Thompson și Draymond Green se află la a 6-a finala în ultimele 8 sezoane, având 5 apariții consecutive pe ultima scenă, între 2015 și 2019. 

Warriors au reușit să se impună de 3 ori în cele 5 finale, gustând deopotrivă atât succesul și cât dezamăgirea, trecând de asemenea prin episoade extrem de greu de digerat precum, finala din 2016, când în ciuda faptului că au condus cu 3-1 la general au fost învinși de Cleveland Cavaliers. Având astfel de episoade în portofoliu, de pe urmă cărora au avut multe lucruri de învățat, Golden State va fi echipa mai pregătită din punct de vedere mental, și cel puțin teoretic, ar trebui să ia deciziile mai bune în momentele de final ale meciurilor. 

O mare diferență din acest punct de vedere există și între băncile tehnice ale celor două formații. Ime Udoka, antrenorul formației din Boston a avut unul dintre cei mai buni profesori, fiind asistentul lui Gregg Popovich la San Antonio Spurs, trecându-și în cont titlu de campion în 2014, ca asistent, și a făcut o treabă extraordinară în primul an ca antrenor principal, ducând echipa în finală. 

Însă Steve Kerr are deja 3 titluri de campion NBA ca antrenor al celor de la Warriors, și 5 obținute din postura de jucător, cu Bulls, ceea ce îl face în mod automat tehnicianul mai experimentat, care ar trebui să gestioneze mai bine momentele grele prin care va trece echipa sa.

Forța ofensivă

Dinastia echipei celor de la Golden State a luat naștere, în principal, datorită atacului. O echipă construită din aruncători excepționali de la 3 puncte, puși în valoare de un sistem ofensiv extrem de eficient alcătuit de Steve Kerr, în care mingea circulă încontinuu, iar jocul fără minge al jucătorilor este unul ieșit în comun. Și în acest play-off, Warriors și-au continuat tradiția. 

Cu Steph Curry jucând în modul caracteristic, Klay Thompson care și-a reintrat în formă după 2 ani în care a fost chinuit de accidentări și revelația Jordan Poole venind de pe bancă cu o contribuție foarte importantă în ofensiva echipei, Warriors s-au clasat pe primul loc în ceea ce privește punctele marcate pe meci și procentajul coșurilor de 2 puncte reușite, și pe locul 4 la procentajul coșurilor de 3 în acest play-off. 

De asemenea, Warriors a fost echipa care a plimbat cel mai mult mingea în această ediție a post-sezonului, conducând și în topul assist-urilor reușite pe meci. Cu o precizie atât de mare din acțiune și modul imprevizibil în care plimbă mingea și ajung în poziție de aruncare, ofensiva celor de la Warriors le va pune multe probleme celor de la Boston. Celtics au făcut o treabă extraordinară în apărare până acum, însă Curry &comp. va reprezenta cel mai greu test din acest sezon.

Cifrele celor mai buni marcatori de la Golden State din acest Play-Off:

Jucător  Puncte marcateProcentaj din acțiuneProcentaj de la 3 punctePase Decisive
 Stephen Curry 25.9 44.9% 38% 6.2
 Klay Thompson 19.8 45.7% 39.9% 2.4
 Jordan Poole 18.4 53.1% 39.3% 4.5
 Andrew Wiggins 15.8 48% 35.3% 1.7

*Cifrele sunt exprimate în medii pe meci

Banca de rezerve

Un alt aspect asupra cărora cei de la Warriors au pus foarte mare preț a fost banca de rezerve, care a fost și în acest an la înălțime, fiind cea mai bună ca puncte marcate în play-off, cu o medie de 37.8 puncte pe meci. 

Conduși de tânărul Jordan Poole, care a înregistrat o medie de 18.4 puncte, 4.5 pase decisive și 3.2 recuperări în play-off, având 53% procentaj de reușită din acțiune și 39.3% de la 3 puncte, dar și cu alți jucători de valoare, Warriors ar putea profita din plin de momentul de odihnă al titularilor, luând avantaj în fața rezervelor Bostonului.

Cifrele înregistrate de banca celor de la Golden State și banca celor de la Boston:

Echipă    Puncte marcate Procentaj din acțiunePase DecisiveRecuperări
Golden State37.851.8%9.615.3
Boston23.236.3%4.610.3
Primele mutări realizate de Rapid pentru sezonul viitor » Daniel Niculae: „Continuăm construirea acestei echipe puternice”
RAPID
Primele mutări realizate de Rapid pentru sezonul viitor » Daniel Niculae: „Continuăm construirea acestei echipe puternice”

BOSTON CELTICS

Defensiva

În ciuda prestațiilor impresionante din acest play-off ale lui Jason Tatum și Jaylen Brown, multe dintre succesele echipei din Boston au venit datorită prestațiilor defensive foarte bune, și a modului în care au reușit să limiteze procentajele starurilor adverse, precum Kevin Durant sau Giannis Antetokoumpo, eclipsându-l total pe grec în meciul decisiv al seriei. Deși au întâmpinat ceva mai multe probleme în încercarea de a-l opri pe Jimmy. 

Butler, elevii lui Udoka s-au apărat incredibil în fața celorlalți jucători de la Heat, reușind să aibă, per total, o evoluție defensivă foarte bună și în fața echipei din Miami. Celtics a avut a doua cea mai bună apărare în play-off-ul actual, încasând doar 101 puncte pe meci, iar Curry și Klay Thompson vor avea o misiune dificilă în încercarea de a-și impune stilul de joc și a incendia plasa adversă.

Comparație între cifrele înregistrate de starurile de la Nets și Bucks în seria cu Boston și cifrele înregistrare în sezonul regulat

Sezon Regulat:

JucătorPuncte MarcateProcentaj din acțiuneProcentaj de la 3 puncte
Kevin Durant29.351.8%38.3%
Giannis Antetokounmpo29.955.3%29.3%

Seria cu Boston:

JucătorPuncte MarcateProcentaj din acțiuneProcentaj de la 3 puncte
Kevin Durant26.638.6%33.3%
Giannis Antetokounmpo33.945.7%25%

Jayson Tatum

De departe cel mai bun jucător al echipei din statul Massachusetts, Jayson Tatum a tras după el întreaga echipă în multe meciuri din acest play-off. Acesta a înregistrat o medie de 27.5 puncte, 6.7 recuperări și 5.9 pase decisive pe meci, fiind la mare înălțime în meciurile importante, în care Boston a jucat cu sezonul pe masă, sau în care, în cazul unei înfrângeri, adversarii s-ar fi distanțat la 3-1 la general. 

Acesta a înregistrat o medie de 31.2 puncte în astfel de partide, și poate juca un rol extrem de important în această serie.

Cifrele lui Jayson Tatum în meciurile importante:

MeciPuncte marcateRecuperăriPase decisive
Meciul 4 cu Bucks30 13 5
Meciul 6 cu Bucks46 94
Meciul 7 cu Bucks23 68
Meciul 4 cu Miami3185
Meciul 7 cu Miami26106

Avantajul de sub panou

Dacă Boston au un avantaj clar pe hârtie, acela este jocul sub panou. Cu Robert Williams pe poziția de centru, bun în jocul defensiv și Al Horford și Grant Williams, baschetbaliști ce pot juca bine sub inel, dar posedă și o aruncare foarte bună de la distanță, le pot pune probleme serioase celor de la Warriors. 

În ciuda faptului că Golden State îl are în componență pe Draymond Green, care este un apărător bun în duelurile cu adversarii înalți, au întâmpinat multe probleme pe parcursul play-off-ului actual în încercarea de a opri adversarii ce evoluează pe poziția de centru sau extremă de forță. Jaren Jackson Jr., Power Forward-ul de la Memphis a înregistrat o medie de 19 puncte pe meci în play-off, în timp ce MVP-ului Nikola Jokic i-au permis o medie de 31 de puncte în seria cu Denver Nuggets. 

Mai multe, Warriors au avut probleme și din punct de vedere ofensiv după revenirea lui Steven Adams, centrul de la Memphis pe parchet, iar Horford și Robert Williams sunt niște jucători defensivi veritabili.

Citește și:

Sepsi e Regina! » Marius Ștefănescu a fost ales „Jucătorul lunii mai”, iar Cristiano Bergodi - „Antrenorul lunii”! Cum s-a votat

Apocalipsa e doar în România! Niciun campionat din Europa n-a pățit asta

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
mihrp
mihrp  •  02 Iunie 2022, 21:51

Cum e cu sportu' asta. Scrie in articol despre cum i-a anihilat Boston pe cei din Miami. Adevarul e ca, daca nu rata Butler aruncarea de 3pct din ultimele secunde (cand Boston conducea cu 2pct), acum scriam invers... cum a anihilat-o Miami pe Boston... Asta-i baschetul... astai sportul...

mihrp
mihrp  •  02 Iunie 2022, 21:39

Bun articolul. Specific doar ca Steve *** are 5 inele ca jucator cu Bulls (3) si 2 cu Spurs.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează