SPORTURI  »  BASCHET  »  NBA

Sezonul superechipelor în NBA a început! Cine poate opri dominația Warriors - Cavaliers, ce schimbări s-au făcut și pe cine trebuie să urmărim

Articol de - Publicat miercuri, 18 octombrie 2017 09:00

Noul sezon din NBA s-a reluat în această dimineață. După 4 luni lungi de așteptare, superstarurile din America de Nord s-au întors pe parchet. Steph Curry și LeBron James promit episodul 4 din Războiul Stelelor: Warriors vs. Cavaliers, însă termenul de superechipă nu mai e valabil doar pentru cele două mari rivale ale acestui deceniu.

După ce Golden State și Cleveland și-au disputat titlul în trei finale consecutive, celelalte formații din ligă au început revolta. Dacă nu poți dezbina cele două dream team-uri, atunci trebuie să îți creezi unul. Iar Houston Rockets, Boston Celtics sau Oklahoma City Thunder au răspuns fabulos și pregătesc asaltul pentru trofeu după mutările spectaculoase din această vară.

 

All Star-Game nou, urmează play-off-ul

În NBA se reacționează rapid. Conducătorii au înțeles rapid că succesul ligii se datorează mai întâi fanilor. Da, fanii! Pentru că ei plătesc pentru bilete la meciuri, pentru produsele vândute de echipe, pentru abonamentele TV, pentru produsele firmelor care sponsorizează competiția. Ei sunt șefii, ei dictează. Un lucru pe care conducătorii din sportul românesc nu reușesc să îl înțeleagă nici în 2017. 

În acest moment există un dezechilibru evident între cele două conferințe. Vestul adună cele mai multe vedete, iar prăpastia s-a adâncit și mai mult după ce Paul George și Jimmy Butler au trecut granița. Diferența s-a văzut cel mai clar în All Star-Game, unde nu mai exista vreo emoție în privința învingătoarei. Mulți au fost dezamăgiți în februarie, când meciul nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, iar jucătorii din Vest au fost mai preocupați să îl împingă pe Anthony Davis spre un titlu de MVP în fața propriilor fani din New Orleans.

Liga a reacționat la nemulțumirea fanilor și a anunțat deja modificări importante pentru ediția din 2018. Jucătorii vor fi aleși în continuare la fel, câte 12 din fiecare conferință. Fanii (50%), jucătorii (25%) și ziariștii (25%) vor alege cei 10 titulari, 5 din Est, 5 din Vest, iar antrenorii vor selecta câte 7 rezerve. Cel mai votat jucător din fiecare conferință va deveni căpitan de echipă. Cei doi își vor alege colegii așa cum se întâmplă și în curtea școlii.

Distanța e problema

O idee inedită și un prim test pentru adevărata schimbare pe care o așteaptă fanii. Un play-off care să țină cont de clasamentul general și care să permită ca în finală să se întâlnească două formații din aceeași conferință. Un format care să garanteze că în fazele superioare ajung cele mai puternice echipe, indiferent că sunt din Est sau din Vest.

maxresdefault

Problema o reprezintă însă distanța foarte mare dintre orașe. Sigur, echipele se deplasează cu avioane private acum, însă vorbim de o țară cât un continent, care se întinde pe 4 fusuri orare! Solicitarea fizică și psihică pe care o îndură jucătorii ar crește considerabil și ar putea duce la accidentarea jucătorilor în momentele cheie. Într-un sistem în care câștigătoare se decide după regula ”cel mai bun din șapte meciuri” este destul dificil să faci naveta între, spre exemplu, Los Angeles și New York. E greu de crezut însă că play-off-ul va fi modificat mai devreme de 2020.

2 luni
e durata aproximativă a play-off-ului în actualul format

 

Schimbări de reguli

Pe lângă All Star Game, în NBA s-a umblat și la regulamentul din timpul meciurilor oficiale. Astfel, numărul de time-out-uri s-a redus de la 18 la 14. De asemenea cele 3 time-out-uri de echipă din ultimele două minute ale meciurilor s-au redus la două în ultimele trei minute pentru a limita fragmentarea jocului. A fost introdusă și ”regula Zaza”, care va sancționa cu fault tehnic jucătorii care intră periculos la adversarii aflați în săritură. Schimbarea vine după ce Zaza Pachulia l-a accidentat în play-off pe Kawhi Leonard așezându-și intenționat piciorul în zona în care adversarul său urma să aterizeze. Leonard l-a călcat pe Pachulia și a suferit o accidentare la gleznă care l-a scos din joc.

Modificări și în privința politicii cluburilor de a-și odihni vedetele. Astfel, echipele nu vor mai putea ține pe tușă jucătorii la meciurile importante televizate la nivel național. Amenda se ridică la cel puțin 100.000 de dolari! Jucătorii vor putea fi odihniți, însă nu toți în același timp și nu la meciuri în deplasare. În situația în care aceștia nu fac parte din lot, atunci sunt obligați să fie prezenți la arenă pentru a interacționa cu fanii.

S-a umblat și la regulile draft-ului pentru a evita situațiile în care o echipă pierde intenționat pentru a-și mări șansele la una dintre primele opțiuni. Cam ceea ce încearcă să facă Chicago Bulls, după ce s-a despărțit de toate vedetele în ultimii ani.

Certuri cu președintele

Donald Trump a dus în ultima perioadă un adevărat război împotriva jucătorilor din NFL care protestează în timpul imnului dinaintea startului meciurilor. Mulți aleg să stea în genunchi pentru a trage un semnal de alarmă față de rasismul din societatea americană. În septembrie, Trump i-a îndemnat pe patronii echipelor din NFL să dea afară jucătorii care nu stau drepți în timpul imnului. După derapajul președintelui, numărul jucătorilor care boicotează imnul a crescut considerabil.

Protestele s-ar putea răspândi și în NBA. Kobe Bryant a declarat deja că ar fi luat aceeași decizie dacă ar mai fi fost încă în activitate, în timp ce LeBron James n-a ezitat să îl numească prost pe președinte. Gregg Popovich, tehnicianul lui Spurs, a lovit și el puternic în Trump înainte de startul sezonului: ”Omul din Biroul Oval este un laș fără suflet care crede că poate fi mare doar dacă îi agresează pe ceilalți. Avem un mincinos patologic la Casa Albă, care nu e pregătit intelectual, emoțional și psihologic să se afle în acea poziție. Toată lumea știe asta, în special cei care sunt lângă el zi de zi”.

Sponsori pe tricouri

Formațiile din NBA vor avea din acest sezon sponsori pe echipament. Spre deosebire de sezoanele precedente, tricourile vor fi oferite de Nike, după ce contractul cu Adidas s-a încheiat. Mai bine de jumătate dintre echipe au anunțat deja numele sponsorilor. Golden State s-a înțeles cu Rakuten, firma care apare și pe tricourile Barcelonei, în timp ce Cleveland are un acord cu GoodYear.

 

Favoritele

Să ne întoarcem însă la noul sezon. Cinci dintre primele șapte favorite la casele de pariuri sportive din România provin din Conferința de Vest. Cleveland Cavaliers și Boston Celtics sunt singurele excepții. Pe hârtie, finalele din Est și Vest ar trebui să fie Cleveland - Boston și Golden State - Houston, însă e loc de surprize.

 

Golden State Warriors (VEST)

Campioana a avut ceva mai puțină treabă la capitolul mutări. Până la urmă cât de mult poți întări o echipă cu PATRU SUPERSTARURI. Golden State s-a concentrat mai mult mult pe contracte și marea lovitură a reprezentat-o înțelegerea semnată de Curry, 201 milioane de dolari pentru următorii cinci ani. Durant a mai renunțat la niște bani pentru a-și prelungi înțelegerea pentru încă un sezon și pentru a permite clubului să păstreze jucători importanți din cadrul lotului, Iguodala, McGee, Livingston, Pachulia. Noutatea o reprezintă Nick Young, care va aduce un plus de experiență de pe bancă.

Golden State va întâmpina prea puține obstacole în sezonul regulat. Steph Curry, Draymond Green, Klay Thompson și Kevin Durant nu pot fi opriți prea ușor. Ferită de accidentări, Golden State ar trebui să controleze Conferința de Vest. Meciurile dificile vor veni abia în primăvară, probabil prin sferturile sau semifinalele play-off-ului. 

Cota pentru câștigarea titlului la Betano: 1.57

 

Houston Rockets (VEST)

În mod normal aici am fi vorbit de Spurs, dar n-ai cum să treci cu vederea sosirea lui Chris Paul. Fostul point guard al lui Clippers s-a săturat de rateurile date în LA și i s-a alăturat lui James Harden. ”The Beard” a fost fabulos sezonul trecut și a purtat-o aproape de unul singur pe Houston până în sferturi. Doar evoluțiile din altă lume ale lui Russell Westbrook au stat între Harden și titlul de MVP.

”Bărbosul” a fost răsplătit pe măsură, iar în această vară și-a prelungit cu încă patru ani contractul. În total, acesta va încasa 228 de milioane de dolari în următorii 6 ani! Cu CP3 alături de Harden, Houston devine principala rivală a lui Golden State în Vest. 

Cota pentru câștigarea titlului la Unibet: 13.00

 

San Antonio Spurs (VEST)

Spurs a încercat și ea să profite de plecarea lui CP3 de la Clippers. A pierdut lupta cu Houston, iar formația din San Antonio rămâne doar cu Kawhi Leonard să ducă greul în acest sezon. ”The Claw” e VITAL pentru jocul echipei lui Popovich. Am văzut asta în play-off-ul din sezonul trecut la primul meci din finala Vestului dintre Warriors și Spurs.  În sfertul 3, San Antonio avea 23 de puncte avans în deplasare, iar Kawhi era pe val. Cu mai puțin de 20 de minute rămase de jucat, s-a accidentat, iar avantajul celor de la Spurs s-a dezintegrat! Cu Leonard pe teren existau șanse reale ca San Antonio s-o oprească pe Golden State. Fără el a fost 0-4!

Spurs n-a rezolvat însă problema. Singura mutare de notat e venirea lui Rudy Gay, iar echipa se bazează în continuarea pe jucători aproape de finalul carierei. Manu Ginobili (40 de ani) și Pau Gasol (37 de ani) și-au prelungit înțelegerile și aduc în continuare un plus important echipei, însă fizic nu mai pot sta o perioadă îndelungată pe teren. Absența lui Tony Parker (35 de ani), care va reveni abia în ianuarie, se va simți serios în sezonul regulat. Popovich e însă un adevărat maestru și, indiferent de situație, a menținut-o pe San Antonio în play-off în ultimele 20 de sezoane.

Rămâne de văzut dacă LaMarcus Aldridge se va ridica la nivelul așteptării. A capitulat sezonul trecut când ar fi trebuit să conducă echipa în absența lui Kawhi, însă a mai primit o nouă șansă.

Cota pentru câștigarea titlului la Superbet14.00

 

BOSTON CELTICS (EST)

Kyrie Irving și-a dorit să iasă de sub umbra lui LeBron James și a primit exact ce și-a dorit. Fosta vedetă a lui Cleveland a primit exact ce voia, propria lui echipă: Celtics. Într-o mișcare care a surprins pe toată lumea, Boston și-a trimis principala vedetă și jucătorul care a transformat-o în numărul 1 în Est sezonul trecut, Isaiah Thomas! IT a fost sacrificat pentru a-l aduce pe Kyrie. Lângă el au venit Gordon Hayward, vedeta lui Utah Jazz, și unul dintre cei mai curtați jucători la draft-ul din acest an, Jayson Tatum.

Celtics s-a descurcat excelent sezonul trecut, însă acum va evolua cu presiunea acelui loc 1 din Est obținut în sezonul regulat. Întărită cu 3 nume importante, formația din Boston trebuie să demonstreze că îi poate face față lui Cleveland și în play-off.

Cota pentru câștigarea titlului la Fortuna9.00

 

Cleveland Cavaliers (EST)

Plecarea lui Irving a reprezentat o lovitură, însă Cleveland s-a repliat rapid. I-a primit la schimb pe Isaiah Thomas, Jae Crowder și tânărul Ante Zizici. Derrick Rose mai primește o șansă după perioada nefastă de la New York Knicks. Pentru a semna cu Cavs a fost nevoit să accepte un contract de numai 2,1 milioane de dolari. Adică o scădere de 90% față de sezonul precedent. Se va alătura și veteranul Jose Calderon (36 de ani), care va aduce un plus de experiență de pe bancă.

Cleveland a reușit să întoarcă un scenariu negru după plecarea lui Kyrie în ceea ce ar putea fi mișcarea care îi va readuce titlul. Mai ales după anunțul că LeBron James și Dwyane Wade, cuplul minune de la Miami Heat se va reuni în Cleveland. Venirea lui Wade va dinamiza jocul lui Cavs și va aducce un plus de ambiție în jocul lui James.

Cota pentru câștigarea titlului la Betfair6.00

 

Oklahoma City Thunder (VEST)

Russell Westbrook a strălucit sezonul trecut după ce a fost lăsat de Kevin Durant să conducă de unul singur echipa. Și exact asta a făcut și a mai obținut și titlul de MVP pentru eforturile sale. Oklahoma a clădit peste ce are și a reușit două dintre cele mai spectaculoase mutări ale verii. Paul George a părăsit-o pe Indiana și vine s-o readucă pe Oklahoma în cărțile pentru titlu.

Celor două superstaruri li se adaugă un al treilea. Carmelo Anthony și-a pierdut răbdarea cu Knicks și a abandonat corabia, alegând să semneze cu o echipă care își propune mai mult și are șanse reale să își atingă obiectivele. Noile mutări reprezintă o gură de oxigen pentru Westbrook, care sezonul trecut le-a făcut pe toate. Sigur, a câștigat titlul de MVP, însă acum are în spate jucători care pot prelua din responsabilități și pot aduce plusul care i-a lipsit lui OKC în sezonul trecut.

Cota pentru câștigarea titlului la NetBet19.00

 

5 echipe de urmărit

E clar că sunt șase superechipe care se vor lupta pentru titlu. E greu ca trofeul să ajungă pe mâinile altei formații, însă asta nu înseamnă că nu se pot infiltra în fazele superioare sau că jocul lor nu vor atrage privirile fanilor.

 

Minnesota Timberwolves (VEST)

După 13 ani fără play-off, Minnesota e gata să revină în post-sezon. A gândit chiar în timpul draft-ului o mutare spectaculoasă care îi deschide drumul spre primele 8 din Vest. A renunțat la opțiunea 7 din draft, la Zach Lavine și Kris Dunn pentru a-l aduce pe Jimmy Butler, vedeta lui Chicago Bulls. Alături de Towns, Wiggins, plus aportul unor jucători ca Taj Gibson, Jamal Crawford sau Jeff Teague, Butler poate conduce Minnesota spre play-off.

New Orleans Pelicans (VEST)

Pelicanii s-au mișcat bine în această vară și au construit peste mutarea puternică realizată sezonul trecut, când l-au adus pe DeMarcus Cousins. Venirea lui Rajon Rondo va oferi un plus de viziune echipei și o să îi pună în valoare pe cei doi grei din față. Dacă îl adăugăm și pe Jrue Holiday în ecuație, atunci avem pe parchet o formație de la care ne putem aștepta să ofere meciuri spectaculoase.

Los Angeles Lakers (VEST)

Lakers își leagă speranțele de draft pick-ul din acest an, Lonzo Ball. El ar trebui să devină liderul echipei în următoarele sezoane, însă e posibil ca impactul său să nu fie imediat. Brandon Ingram, opțiunea numărul 2 din 2016, a dezamăgit în sezonul trecut, dar ne putem aștepta ca evoluțiile sale să crească acum că presiunea se va muta pe Lonzo. Un plus este și venirea lui Kentavious Caldwell-Pope.

Washington Wizards (EST)

La fel ca San Antonio, Washington s-a concentrat să își păstreze actualul lot. Cele mai importante mișcări au fost prelungirea înțelegerii lui John Wall, dar și cea a lui Otto Porter. Cei doi formează un cuplu suficient de puternic care să asigure clasarea ”vrăjitorilor” în Top 5 în Est.

Milwaukee Bucks (Est)

E cazul ca Giannis Antetokounmpo să își ridice considerabil nivelul. Grecul și-a îmbunătățit considerabil jocul în sezonul trecut, însă specialiștii îl văd încă departe de potențialul pe care îl are. Toate indiciile duc spre un viitor titlu de MVP, iar fanii din Milwaukee așteaptă cu sufletul la gură o echipă care să se bată la titlu.

 

10 jucători de urmărit

  • Brandon Ingram (20 de ani, Los Angeles Lakers)
  • Derrick Rose (29 de ani, Cleveland Cavaliers)
  • Ben Simmons (21 de ani, Philadelphia 76ers)
  • Jayson Tatum (19 ani, Boston Celtics)
  • Lonzo Ball (19 ani, Los Angeles Lakers)
  • Markelle Futz (19 ani, Philadelphia 76ers)
  • Bogdan Bogdanovici (25 de ani, Sacramento Kings)
  • Lauri Markkanen (20 de ani, Chicago Bulls)
  • Devin Booker (21 de ani, Phoenix Suns)
  • Milos Teodosici (30 de ani, Los Angeles Clippers)

 

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
zabalutza
zabalutza  •  18 Octombrie 2017, 10:28

In sfarsit, un articol bun! Felicitari, se vede diferenta dintre scrisul comercial si cel din pasiune...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează