SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  OCTAVIAN BELLU LA 70 DE ANI

Gimnastele care au lucrat cu Octavian Bellu vorbesc despre clipele care le-au marcat

Octavian Bellu și Sandra Izbașa la Jocurile Olimpice de la Londra FOTO Raed Krishan +23   FOTO
Octavian Bellu și Sandra Izbașa la Jocurile Olimpice de la Londra FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat miercuri, 17 februarie 2021 11:17 / Actualizat miercuri, 17 februarie 2021 12:13

Ediție specială a Gazetei Sporturilor, astăzi, în ziua în care Octavian Bellu împlinește 70 de ani. Supliment de 6 pagini acum la chioșcuri și pe platforma digitală - AICI. Citește un interviu-eveniment cu cel mai medaliat antrenor din istoria sportului mondial! 

Simona Amânar, triplă campioană olimpică, a vorbit despre relația din sală și din afara ei cu Octavian Bellu.

-Simona, care este relația ta cu domnul Bellu acum, ați păstrat legătura de-a lungul timpului?
- Întotdeauna am avut o relație bună cu antrenorul Octavian Bellu. Este omul alături de care am trăit o bună parte a vieții mele în sala de gimnastică. Este omul care m-a asistat la multe momente fericite, atât pentru mine, cât și pentru țara mea. Am trăit bucurii și tristețe, am învins împreună în nenumărate cazuri. Anii mulți petrecuți împreună au creat o legătură de prietenie între noi. 

- Ce a însemnat în cariera ta? 
- Din momentul în care, la 13 ani, am făcut pasul spre înalta performanță, alăturându-mă lotului olimpic de la Deva, Octavian Bellu a fost unul dintre antrenorii care au contribuit enorm la succesele carierei mele. Mai mult decât atât, m-a sfătuit și îndrumat în perioada cât nu eram în sala de antrenament. Eram niște copii, departe de casă, părinți, frați, prieteni. Familia noastră era practic la Deva, compusă din colege și antrenori. 

Să ajungă la 100 de ani 

- Care este amintirea ta preferată alături de dânsul? 
- Sunt multe momente frumoase și nu le prea pot diferenția. Am fost de foarte multe ori pe primul loc, într-o competiție dură cu Rusia, SUA, China, în majoritatea cazurilor fiind învingătoare. Poate momentul când am câștigat prima medalie olimpică, la Atlanta în 1996, a fost cel mai frumos al relației noastre. 

Gimnastele care au lucrat cu Octavian Bellu vorbesc despre clipele care le-au marcat
Octavian Bellu ajutând-o pe Simona Amânar la Jocurile Olimpice de la Sydney FOTO Arhivă GSP

- Ce îi urezi la împlinirea a 70 de ani? 
- În primul rând, să aibă parte de multă sănătate, să trăiască mulți ani de acum înainte, să împartă din cunoștințele sale și altor generații, să poată pune umărul și mintea la formarea unei noi generații de excepție a gimnasticii românești! Să dau un nou interviu despre relația mea cu Octavian Belu și când va împlini 100 de ani. 

Atunci când mi-a fost greu, când am vrut să renunț, și nu a fost o singură dată, a fost omul care m-a luat deoparte și mi-a explicat potențialul pe care îl am și faptul că doar continuând să muncesc voi dobândi succesul.
-Simona Amânar

Lacrimile de la Londra

Sandra Izbașa a cucerit alături de Octavian Bellu aurul olimpic la sărituri. „Cea mai puternică și de suflet amintire pe care o am alături de dumnealui vine de la ediția Jocurilor Olimpice din 2012, de la Londra, acolo unde imediat după ce am cucerit medalia de aur la sărituri, am simțit nevoia să îmi dau jos medalia de la gât și să i-o ofer dumnealui, căci o câștigasem împreună și simțeam că trebuie să o împărțim într-un fel sau altul. Entuziasmul și emoția cu care a primit-o i se citeau perfect în ochii care deveneau din ce în mai umezi, o dată cu ai mei...”, a spus dubla campioană olimpică.

Octavian Bellu, antrenor și mentor

Larisa Iordache spune că a avut foarte lucruri de învățat de la cel care i-a fost antrenor la începutul senioratului

Gimnastele care au lucrat cu Octavian Bellu vorbesc despre clipele care le-au marcat
Octavian Bellu și Larisa Iordache discutând cu zâmbetul pe buze FOTO Cristi Preda

Medaliată cu 16 distincții europene, Larisa Iordache a făcut primii pași în cariera de senioară sub îndrumarea lui Octavian Bellu. „Un antrenor și un mentor foarte bun pentru mine, am avut foarte multe de învățat, am avut foarte multe experiențe, împreună cu el, bune sau mai puțin bune și m-a ajutat să trec peste ele. Atunci când trebuia să mă trezesc al realitate mă punea cu picioarele pe pământ. E un om foarte bun", a povestit ea.

Unul dintre cele mai importante momente a avut loc în 2013, la CE de la Moscova. „Aveam foarte mari probleme cu spatele, pe lângă alte dureri, dar nu prea mă puteam antrena din cauza spatelui. Am plecat cu dânsul la concurs, chiar mi-a dat un vibe bun acolo, îmi spunea că sunt cea mai bună, că pot. A fost cu sufletul alături de mine și am simțit, chiar m-a ajutat foarte multe, de aceea m-am întors cu patru medalii acasă", și-a amintit gimnasta. 

De asemenea a dezvăluit că Octavian Bellu știa să le răsplătească după o evoluție bună în sală. „Dacă îi ceream înghețată, el ne dădea. Dacă făceam bine antrenamentul, primeam tot ce ceream".  Antrenorul a ajutat-o și cele mai grele momente, când a trebuit să se opereze. "„Tot timpul a fost alături de mine, și doamna Mariana, vorbim, sunt lângă mine. Avem o relație foarte ok, păstrăm legătură", încheie Larisa. 

 

Mulți ani înainte, îi urez multă sănătate pentru că e cea mai importantă și să fie așa cum este dânsul că este foarte bine. Un om foarte înțelept, nu mai zic deștept plus alte calități pe care le are. Îi doresc să fie fericit pentru că sănătatea, fericirea și bucuria sunt cele mai importante în viață.
- Larisa Iordache

VIDEO Octavian Bellu împlinește astăzi 70 de ani

Citește mai multe articole din ediția specială GSP dedicată lui Octavian Bellu: 

Octavian Bellu la 70 de ani » Interviu-eveniment cu cel mai medaliat antrenor din istoria sportului mondial: „Tot ce am și tot ce n-am datorez gimnasticii”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
dobrin
dobrin  •  17 Februarie 2021, 19:48

Nici un comentariu? Sa ne traiesti 120 de ani, Maestre!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează