SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONAT MONDIAL 2019

Bogdan Voina îl pune la zid pe Tomas Ryde, după ce Chiper și Tîrcă n-au prins lotul pentru CM 2019: „De ce ni se ascunde ceva și noi ne prefacem că totul e în regulă?”

Articol de - Publicat joi, 14 noiembrie 2019 15:26

Bogdan Voina, fostul jucător al Stelei, se întreabă cum de e posibil ca România să-și permită să le lase acasă pe Laura Chiper și Sorina Tîrcă?

  • CM de handbal feminin începe pe 30 noiembrie și durează până pe 15 decembrie;
  • România este în grupa C, alături de Ungaria, Muntenegru, Spania, Senegal și Kazahstan. 

Selecția făcută de suedezul Tomas Ryde la naționala feminină de handbal, pentru Campionatul Mondial din Japonia, a stârnit vii reacții în toată lumea handbalului. Foști selecționeri, actuali antrenori, foști mari jucători, comentează pro și contra asupra lotului pe care Ryde l-a alcătuit. Fanii, în marea lor majoritate, sunt și ei indignați de faptul că două dintre cele mai în formă jucătoare sunt lăsate acasă.

De ce lipsește golgeterul României?

Bogdan Voina, fost jucător al „naționalei” României și al Stelei, fiul mult mai celebrului Radu Voina, dublu campion mondial, face și el un comentariu legat de absențele Laurei Chiper și Sorinei Târcă și dă un exemplu elocvent întâmplat în anii 90 în reprezentativa Franței. 

„Se apropie Mondialul de handbal din Japonia, iar naționala noastră va merge acolo fără două dintre cele mai bune jucătoare ale Ligii Naționale pe posturile respective: interul stânga Sorina Tîrcă și Laura Chiper, extrema dreaptă de la CSM. 

De ce fără ele? Nimeni nu-și explica. Selecționerul spune că handbalul modern se axează pe apărare și că avem destule variante în atac. Chiar și așa, cum poți să lași acasă golgeterul României? Foarte probabil să fie o premieră. Iar Chiper a fost scoasă din schemă de convocarea Soniei Seraficeanu, deși extrema CSM-ului a înscris de două ori mai multe goluri în campionat și a impresionat în acest debut de sezon pentru noua sa echipă CSM București”, scrie Bogdan Voina.

Exemplul Karabatici la 17 ani

A fost jucător și știe că o întâmplare de acest gen te marchează pentru mult timp. 

Suporterii mai pot trece peste, însa fetele care au fost nedreptățite, cum vor trăi acest Campionat Mondial? Fostul selecționer Gheorghe Ionescu a concluzionat perfect: «Și dacă aveam trei de Neagu în lot, tot o chemam pe Sorina Tîrca la națională! Ea e viitorul, e imposibil să nu convoci golgeterul campionatului»

Și Bogdan, care a jucat în Franța la ASL Robertsau, în liga a doua, își aduce aminte de felul cum au procedat francezii cu marele Nikola Karabatic.

 „Apropo de viitor: pe când Karabatic avea 17 ani, deși era foarte bun, nu avea loc în prima echipă a Franței. La Europeanul din Portugalia 1994, a fost însă convocat pentru a-i face o legătură cu grupul și pentru a fi obișnuit cu energia și presiunea din jurul meciurilor unei competiții atât de importante. Chiar dacă la jocuri a stat doar în tribună, a fost implicat în toate celelalte acțiuni ale lotului, iar asta a fost un prim pas în pregătirea lui pentru marele jucător ce avea să devin”, a subliniat Bogdan.

Bogdan Voina îl pune la zid pe Tomas Ryde, după ce Chiper și Tîrcă n-au prins lotul pentru CM 2019: „De ce ni se ascunde ceva și noi ne prefacem că totul e în regulă?”

„E naționala noastră, a românilor!”

Bogdan Voina îl taxează și pe președintele Alexandru Dedu care a afirmat că naționala nu e subiect de dezbatere publică. 

„Iubim handbalul și suferim. Suferim pentru că e vorba de singurul sport de echipă care ne face să visăm la fiecare turneu final, la medalii. DE ce nu mergem acolo cu toate fetele pentru a ne mări speranțele? De ce pare că ni se ascunde ceva și noi trebuie să ne prefacem că totul e în regulă? E chiar atât de greu să facem lucrurile bine ca să fim împăcați, indiferent de rezultat?”.

Continuă apoi. „Filozoful care-și caută mereu cuvintele ne spune, în față, că selecția nu este subiect de dezbatere publică, iar prin spate ordonă către subalternii lui că nu mai vrea să audă de numele X sau numele Y la echipa națională. Dacă selecția nu este o dezbatere națională, atunci înseamnă ca nici echipa nu e una națională, nu? Asta vreți să ne transmiteți? Echipa națională e a noastră, a tuturor românilor, și avem dreptul să trăim intens legat de tot ce se întâmplă în jurul ei. Suntem parte din poveste. Ce ne ramâne de făcut? Putem doar să sperăm ca n-am avut dreptate și să fim contraziși prin rezultate. Așteptăm 30 noiembrie. Hai, România!”, a încheiat Bogdan Voina. 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
317270529078800
Danny Pedr  •  15 Noiembrie 2019, 18:48

Dacă așa vrea CRISTINA ,sa executa pe loc .

110742643367090
Tiberiu Bogdan  •  15 Noiembrie 2019, 17:45
Postat de Adrian Popescu pe 14 Noiembrie 2019, 19:51

Acesta este tânărul care a avut o aventură cu o celebră jucătoare din România în timp ce tatăl său era antrenorul ei? Dacă el este să tacă căci lumea are amintiri despre dispariții din cantonamente....

Chiar de-ar fi asa,una-i una si alta-i alta,de ce sa taca?

749913671784643
Razvan Marcel  •  15 Noiembrie 2019, 14:39

A jucat cu CSM în liga, a ratat enorm

Vezi toate comentariile (8)
Comentează